Ερωτηματικά και κριτική προκάλεσαν πριν από μερικές μέρες οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια περί πώλησης συγκεκριμένων τύπων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Το «πωλητήριο» που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε αφορμή για σχόλια, τόσο σε σχέση με το μέλλον των αεροπόρων, αλλά και για το σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε αυτή την κριτική έδειξε να επιχειρεί να απαντήσει στην ομιλία του στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ στην Πάτρα για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, ο Δένδιας το βράδυ του Σαββάτου.

Γιατί θα πουληθούν

Επικαλούμενος την ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις να περάσουν σε μία νέα εποχή, ο Δένδιας επανέλαβε την θέση του ότι «πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα πάντα, έχω πει λοιπόν ότι είναι πρόκληση για μας να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των αεροσκαφών μας».

Όπως είπε η Ελλάδα θα πάει σε «τρεις βασικούς τύπους», στο F-16 Viper, στα Rafale και σε λίγα χρόνια στο F-35. Και όπως υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό αποσύροντας κατ΄ αρχάς ιστορικά αεροπλάνα».

«Το F-4, θα πάω τον άλλο μήνα στο Αεροδρόμιο για να το χαιρετίσουμε. Υπηρέτησε την πατρίδα πιστά, αλλά είναι ένα αεροπλάνο που πρώτα πέταξε κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, εδώ και μισό αιώνα. Όπως επίσης θα προσπαθήσουμε να πουλήσουμε και τα F16 Block 30 και τα Mirage 2000-5.

Kαι λένε πολλοί «γιατί να το κάνουμε αυτό»; Μα η απάντηση είναι απλή. Ένα σύγχρονο αεροπλάνο έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός από ένα αεροπλάνο προηγούμενης γενιάς, που μας κοστίζει πολύ περισσότερο γιατί πρέπει να έχουμε πολύ περισσότερες γραμμές συντήρησης αεροσκαφών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διασυνδεσιμότητα

Ο Δένδιας επέμεινε λέγοντας ότι «προχωράμε σε μία νέα πραγματικότητα διασυνδεσιμότητας του συνόλου των πλατφορμών μάχης που έχουμε. Τα παλιά μας αεροπλάνα δεν μπορούν να μπουν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Η τεχνολογία που χρειάζεται για να είναι απολύτως διασυνδεδεμένα δεν υπάρχει και είναι πανάκριβη για να τη δημιουργήσουμε.»

Ακόμη, ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί «μια νέα πραγματικότητα στον αέρα, για να έχουμε την ισχυρότερη Πολεμική Αεροπορία που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή και στα χρόνια που έρχονται».

Για όσους συνεχίζουν πάντως να εκφράζουν ενστάσεις, το βασικό ερώτημα που θέτουν είναι αν ο σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας είναι αποτέλεσμα συνεννόησης με τα Επιτελεία ή αν εμφανίστηκε ως ειλημμένη απόφαση ή αν τέθηκε ως τετελεσμένο, το οποίο θα πρέπει να υπηρετήσουν.

Πλήρης αλλαγή της Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Νίκος Δένδιας προανήγγειλε πλήρη αλλαγή της Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Μίλησε για εκσυγχρονισμό του συνόλου του οπλοστασίου της χώρας και υπογράμμισε για ακόμα μία φορά την ανάγκη η Ελλάδα να σταματήσει να αγοράζει «από τα ξένα “ράφια” μόνον όπλα».

Όπως είπε «θα πάμε σε δικές μας προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύων, drones, anti-drones, αυτονόμως κινούμενα στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα και στη στεριά. Μια άλλη πραγματικότητα».

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας υπεραμύνθηκε και της συμμετοχής της Ελλάδας στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», σημειώνοντας παράλληλα ως επιτυχία την ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης από τη χώρα.