Πύργος του Άιφελ: Οι Παριζιάνοι τον μισούσαν, ο Χίτλερ ήθελε να τον ρίξει – 15 πράγματα που δεν γνωρίζετε
Σαν σήμερα το 1889 εγκαινιάστηκε
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σαν σήμερα το 1889 γίνεται η επίσημη τελετή εγκαινίων του Πύργου του Άιφελ.
Ο Πύργος αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Γαλλία.
Παρακάτω θα διαβάσετε 15 πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε για το στολίδι του Παρισιού, σύμφωνα με πληροφορίες από το myparisiennewalkways.com.
Ότι πρέπει να ξέρετε
1. Δύο χρόνια, δύο μήνες και πέντε ημέρες χρειάστηκαν για να χτιστεί το πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της πόλης του φωτός.
2. Για 41 χρόνια, ο Πύργος ήταν η ψηλότερη ανθρώπινη κατασκευή του κόσμου. Αυτό βέβαια μέχρι το Chrysler Building να του αρπάξει το στέμμα το 1930.
3. Έξι ίντσες. Τόσο μεγαλώνει ο Πύργος στον ήλιο. Ο Πύργος του Άιφελ μεγαλώνει όταν ζεσταίνεται και συρρικνώνεται στο κρύο.
4. 10.000 τόνους δείχνει η ζυγαριά της Σιδηράς Κυρίας.
5. 103.000 χιλιόμετρα είναι η απόσταση που κάνει αυτός ο ανελκυστήρας κάθε χρόνο πάνω κάτω! Δηλαδή σαν να λέμε δυόμισι φορές η περιφέρεια της γης.
6. Όταν ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε δεν είχε και πολύ πέραση! Περίπου 300 κορυφαίοι συγγραφείς και καλλιτέχνες έχουν αναφερθεί στον Πύργο με το χαρακτηριστικό «απεχθής στήλη από βιδωμένες λαμαρίνες».
7. Ο Γκυ ντε Μωπασάν (συγγραφέας) έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον Πύργο.
8. Ο Πύργος αρχικά επρόκειτο να κατασκευαστεί στη Βαρκελώνη, αλλά το σχέδιο απορρίφθηκε.
9. Κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889, και επρόκειτο να αποσυναρμολογηθεί μετά από 20 χρόνια. Η πόλη όμως είχε αρχίσει να τον χρησιμοποιεί για σκοπούς επικοινωνίας και έτσι σώθηκε.
10. Ο Χίτλερ είχε διατάξει την κατεδάφιση του συμβόλου της πόλης, αλλά η εντολή δεν υλοποιήθηκε.
11. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής του Παρισιού, Γάλλοι μαχητές της αντίστασης έκοψαν τα καλώδια του ανελκυστήρα του Πύργου του Άιφελ, έτσι ώστε οι Ναζί να αναγκαστούν να ανέβουν από τις σκάλες.
12. Το 1889, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro είχε στεγάσει ένα τυπογραφείο στο δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ.
13. Επτά εκατομμύρια επισκέπτες υποδέχεται κάθε χρόνο ο Πύργος, αποτελώντας το πιο επισκέψιμο μνημείο στον κόσμο επί πληρωμή.
14. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της Μάχη του Μάρνη το 1914. Σήματα εστάλησαν από την κορυφή του Πύργου, κατευθύνοντας τα γαλλικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.
15. Όταν εγκαινιάστηκε, ο Πύργος του Άιφελ ήταν ζωγραφισμένος με ένα κοκκινωπό-καφέ χρώμα. Αργότερα βάφτηκε πορτοκαλί, καφέ και κίτρινος. Σήμερα βάφεται με χάλκινο χρώμα στις τρεις αποχρώσεις του «μπρονζέ», πιο σκούρο στα πρώτα 56 μέτρα και με το πιο ανοικτό στην κορυφή. Απαιτεί 60 τόνους χρώματος για να βαφτεί και παίρνει περισσότερο από ένα χρόνο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις