Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ο υδάτινος «σύμμαχος» που μας προσφέρει μία καλύτερη ποιότητα ζωής

Ο υδάτινος «σύμμαχος» που μας προσφέρει μία καλύτερη ποιότητα ζωής

Ένα συστατικό ζωτικής σημασίας που μας στηρίζει και μας δίνει ζωή σε κάθε στάδιο της ζωής μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποσότητα νερού που χρειάζεται να καταναλώνει ημερησίως ένας άνθρωπος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, έχει επικρατήσει 2 λίτρα, δηλαδή περίπου 8 με 11 ποτήρια, είναι η απαιτούμενη ποσότητα για έναν ενήλικα. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την ηλικία, τον τρόπο ζωής, τις ανάγκες και τις συνήθειες, το νερό για έναν άνθρωπο είναι ένα απαραίτητο συστατικό, μία αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργεί το σώμα του στο βέλτιστο και να απολαμβάνει μία καλή ποιότητά ζωής.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που σχεδόν καθημερινά συναντάμε ανθρώπους οι οποίοι μας θυμίζουν ή μας παροτρύνουν να μην παραβλέπουμε την ενυδάτωσή μας, από τη συνάδελφο στο διπλανό γραφείο που θα μας γεμίσει το παγούρι χωρίς να το ζητήσουμε, στην αγαπημένη μας fitness influencer η οποία ξέρει τα πιο αποτελεσματικά hacks για να βάλουμε περισσότερο νερό τη ζωή μας. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, για ποιον λόγο το νερό είναι τόσο πολύτιμο για τον οργανισμό μας;

Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσουμε μέσα από το κείμενο που ακολουθεί, καθώς σε αυτό έχουμε συγκεντρώσει τους ανεκτίμητους λόγους που καθιστούν το νερό έναν υδάτινό «σύμμαχό» μας, στην προσπάθεια να αποκτήσουμε μία καθημερινότητα γεμάτη υγεία και ευεξία.

Αρκεί να σκεφτούμε πως το 70% του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό, για να καταλάβουμε πως όσο περισσότερο νερό καταναλώνουμε, χωρίς να οδηγούμαστε σε υπερβολές, τόσο καλύτερα θα εκτελούνται οι διεργασίες στο εσωτερικού του οργανισμού μας. Ναι, το νερό είναι η κινητήριος δύναμη που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και τα όργανα του σώματος, αυτό που ενισχύει την κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα και μας βοηθά να αποβάλλουμε τις τοξίνες και τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού. Παρόλα αυτά, πέρα από την πρωταρχική, βιολογική του λειτουργία, δηλαδή το να ανακουφίζει τη δίψα μας, το νερό έχει και έναν δεύτερο ρόλο, εξίσου σπουδαίο, ο οποίος αναδείχθηκε εμφατικά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Με τους ειδικούς να επιμένουν με κάθε ευκαιρία πως το τακτικό, σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο μας ενάντια στον ιό covid-19, το νερό έγινε ένα σύμβολο καθαριότητας και υγιεινής, ένα σύμβολο ζωής. Και όντως, έτσι είναι. Έχοντας πρόσβαση εύκολα και άμεσα σε καθαρό πόσιμο νερό, μπορούμε να μας φροντίζουμε καθημερινά, να διατηρούμε το σώμα μας καθαρό, τα ρούχα μας περιποιημένα και τα σκεύη της κουζίνας μας πεντακάθαρα. Κάπως έτσι, αξιοποιώντας το νερό θωρακίζουμε τον εαυτό μας, απομακρύνουμε τις «αόρατες» απειλές για την υγεία μας και απολαμβάνουμε ένα υγιές, ευεργετικό περιβάλλον, το οποίο μας προσφέρει την ποιότητα ζωής που επιθυμούμε για τον εαυτό μας.

Ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα που μας προσφέρει το νερό είναι μία καλύτερη ψυχική υγεία. Η έλλειψη νερού μπορεί να μειώσει σημαντικά τη ροή οξυγόνου και αίματος στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας βασικές νοητικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η αντιληπτική ικανότητα και η συγκέντρωση, καθώς και τμήματα του νευρικού συστήματος, όπως αυτό που συνδέεται με τα συναισθήματα. Κι όμως, αρκεί μία ήπια έως μέτρια αφυδάτωση για να μας καταβάλλει ένας έντονος πονοκέφαλος ή ένα ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης. Επιπλέον, ακόμη και η θέα ή ο ήχος του νερού έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικά για την ψυχική μας υγεία, αφού όταν βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα ή σε ένα ποτάμι, έχουμε την τάση να ηρεμούμε, να «ταξιδεύουμε», να νιώθουμε πιο ήρεμοι.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως το νερό είναι τελικά πολλά παραπάνω από ένας φυσικός τρόπος για ξεδιψάμε. Το νερό είναι ένα βασικό, αναπόσπαστο συστατικό της ζωής, το οποίο μας συντροφεύει σε κάθε στιγμή, σε κάθε ηλικία, κάνοντας τη ζωή να κυλά, κάνοντάς τη καλύτερη με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Sports in

Πότε έρχεται στην Ελλάδα ο Γιάρεμτσουκ για τον Ολυμπιακό (vids)

«Κλείδωσε» η άφιξη του Ουκρανού επιθετικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024