Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα πλεονεκτήματα του να κρατάς το στόμα σου κλειστό

Τα πλεονεκτήματα του να κρατάς το στόμα σου κλειστό

Σε έναν θορυβώδη, υπερδιεγερτικό κόσμο, ας δώσουμε στον εγκέφαλό μας ένα διάλειμμα.

Στον σημερινό κόσμο, περιβαλλόμαστε από αμείλικτο θόρυβο, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη εποχή στην ιστορία. Ο πολλαπλασιασμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει επηρεάσει βαθιά την καθημερινότητα μας, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν συνεχή καταιγισμό από πληροφορίες.

Τα κινητά μας τηλέφωνα μας βομβαρδίζουν με ειδοποιήσεις για έκτακτες ειδήσεις, αναρτήσεις στο Twitter, ειδοποιήσεις στο Instagram και τον αδιάκοπο θόρυβο των ομάδων WhatsApp που μοιράζονται λέξεις και memes ασταμάτητα.

Ο τέταρτος νόμος του Greene συμβουλεύει να μιλάτε λιγότερο – όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο πιο ευάλωτος γίνεστε και τόσο λιγότερο ελέγχετε την κατάσταση

Κάποιοι εργαζόμενοι παίζουν τα αγαπημένα τους podcasts στα μικροσκοπικά ηχεία του τηλεφώνου τους, μέχρι που δύο wannabe rappers μπαίνουν στο βαγόνι του μετρό σας, και αρχίζουν να freestylάρουν για τους συνεπιβάτες.

Στη δουλειά, το συνεχές μουρμουρητό αποτελεί το soundtrack της ημέρας. Θόρυβος, θόρυβος και πάλι θόρυβος. Είναι σαν η σιωπή να έχει παραγκωνιστεί σε μοναστήρια σε βουνοκορφές. Θεωρείται πλέον ως επικίνδυνο κενό που πρέπει να γεμίσει για να μην μας καταπιεί ολόκληρο.

Λιγότερα λόγια, λιγότερα λάθη

Ο δημοσιογράφος Dan Lyons δημοσίευσε πέρυσι ένα βιβλίο με τίτλο STFU: The Power of Keeping Mouth Shut, το οποίο θέτει το ερώτημα: «Χρειαζόμαστε πραγματικά όλοι σε αυτόν τον πλανήτη να μοιράζονται όλες τις απόψεις τους για τα πάντα ταυτόχρονα;».

Ο Lyons παραθέτει τα λόγια του YouTuber Bo Burnham, το ερώτημα του οποίου αποτελεί το κύριο θέμα του βιβλίου. Μέσα στον συνεχή θόρυβο, το να μένει κανείς σιωπηλός δεν είναι μόνο ευγενικό προς τους άλλους, αλλά και θεραπευτικό για τον εαυτό του.

Είναι επίσης μια βασική δεξιότητα για την επαγγελματική ανάπτυξη, αφού η αυτοσυγκράτηση της γλώσσας σας βοηθά να κάνετε λιγότερα λάθη και προσφέρει οφέλη για την υγεία σας. Το να προσπαθείτε να ξεφύγετε από όλο αυτό το θόρυβο για να παρουσιάσετε τις απόψεις σας μπορεί να είναι αγχωτικό και απογοητευτικό. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τις αντιπαραθέσεις συχνά κερδίζουν μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Ίντριγκα και θαυμασμός

Αυτη η θεωρία μας θυμίζει δύο αρχές από ένα βιβλίο που έγραψε ο Robert Greene και εμπνεύστηκε από τον Μακιαβέλι: Οι 48 νόμοι της εξουσίας (1998). Ο τέταρτος νόμος του Greene συμβουλεύει να μιλάτε λιγότερο – όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο πιο ευάλωτος γίνεστε και τόσο λιγότερο ελέγχετε την κατάσταση. Τα ισχυρά άτομα εντυπωσιάζουν με συνοπτικό λόγο. Το να μιλάτε πολύ αυξάνει την πιθανότητα να πείτε κάτι ανόητο.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια εργασία για περίπου 65 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, ενώ η προσοχή των ενηλίκων συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από τρία λεπτά

Ο δέκατος έκτος νόμος του Greene υπογραμμίζει τη δύναμη της απουσίας στην απόκτηση σεβασμού και θαυμασμού. Αυτός ο νόμος προβλέπει τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι το να είστε υπερβολικά ορατοί μπορεί να μειώσει την αξία σας. Η δημιουργία κάποιας απόστασης μπορεί να προκαλέσει ίντριγκα και θαυμασμό, καθώς η σπανιότητα τείνει να αυξάνει την αξία.

Αυτοί οι δύο «νόμοι» έρχονται σε αντίθεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου όλοι αγωνίζονται για την προβολή τους, ακόμη και αν αυτή είναι ένα βίντεο δευτερολέπτων. Αντίθετα, ο Greene τονίζει τη σημασία της σιωπής. Σε έναν θορυβώδη κόσμο, οι σιωπηλοί είναι συχνά οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι, καθώς η σιωπή προσθέτει στοιχεία μυστηρίου και γοητείας.

Εφόσον δεν ξέρουμε πια πώς να είμαστε σιωπηλοί, ας επιστρέψουμε στο βιβλίο του Dan Lyons, όπου παραθέτει πέντε αρχές.

Μάθετε να ακούτε

Όποτε είναι δυνατόν, μην λέτε τίποτα. Εκτός αν, όπως λέει μια ιαπωνική παροιμία, τα λόγια σας είναι καλύτερα από τη σιωπή. Να είστε περισσότερο σαν τον Dirty Harry και λιγότερο σαν τον Jim Carrey.

Γνωρίστε τη δύναμη των παύσεων. Οι αποτελεσματικοί ομιλητές κατέχουν την τέχνη του κενού χώρου. Κάντε παύση για δύο δευτερόλεπτα πριν ή μετά από μια πρόταση, πάρτε μια ανάσα και αφήστε τον ακροατή να χωνέψει τα λόγια σας. Η καλά προγραμματισμένη σιωπή λέει πολλά.

Παραιτηθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές πλατφόρμες είναι φτιαγμένες για να προκαλούν εθισμό. Αν η δουλειά σας απαιτεί να χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθήστε να περνάτε λιγότερο χρόνο εκεί.

Αναζητήστε τη σιωπή. Η πληθώρα πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή αναστάτωση και υπερδιέγερση, η οποία προκαλεί προβλήματα υγείας και μπορεί ακόμη και να συντομεύσει τη ζωή σας. Δώστε στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα.

Μάθετε να ακούτε. Αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να παραμείνετε σιωπηλοί, αλλά χρειάζεται προσπάθεια. Σημαίνει πλήρη ενασχόληση με την ακρόαση χωρίς κριτική ή αντιπερισπασμούς. Να θυμάστε, το να κάνετε τους άλλους να νιώθουν ότι τους ακούνε θα τους φέρει μεγάλη ευτυχία.

Όταν μαθαίνουμε να κρατάμε το στόμα μας κλειστό, εξηγεί ο Lyons, βιώνουμε αξιοσημείωτες αλλαγές. Γινόμαστε πιο ήρεμοι, λιγότερο αγχωμένοι και αποκτούμε καλύτερο έλεγχο της ζωής μας.

«Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά μονοδιάστατοι»

Στο βιβλίο Stolen Focus, ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Johann Hari γράφει ότι η ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια εργασία για περίπου 65 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, ενώ η προσοχή των ενηλίκων συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από τρία λεπτά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για multitasking.

Ένας καθηγητής του ΜΙΤ είπε στον Hari: «Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά μονοδιάστατοι». Για να συγκεντρωθούμε, πρέπει να εξαλείψουμε τους αντιπερισπασμούς και να αναλαμβάνουμε τις εργασίες μία προς μία.

*Πηγή: El Pais | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Shut Up | Apple TV

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024