Εξοπλιστικά και προτεραιότητες – Τι είπε ο Δένδιας και τι άφησε απ’ έξω
Στην επίσκεψη του στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων
Η «Ατζέντα 2030», που αφορά την μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ήταν το θέμα της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια την Δευτέρα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), και την Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ).
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση ο Δένδιας στη ΓΔΑΕΕ ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή, Αντιναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο και τους αρμόδιους Διευθυντές, για «θέματα αμυντικών προγραμμάτων, συμβάσεων και προμήθειας αμυντικού υλικού, όπως και για ζητήματα αμυντικών επενδύσεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030». Ενημερώθηκε ακόμη για τις τεχνολογικές έρευνες και τον τρόπο διασύνδεσής τους με το υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».
Τι είπε
Στη δήλωση του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας για την «Ατζέντα 2030» αναφέρθηκε στην Πολεμική Αεροπορία, λέγοντας ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό «το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενεάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης γενεάς». Δήλωση που δείχνει ότι ο Δένδιας επιμένει στο «πωλητήριο», σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών.
Όσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό πρόσθεσε ότι η «ατζέντα 2030» «προβλέπει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας. Υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών FDI. Αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και την ναυπήγηση εδώ στην Ελλάδα, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα».
Τι δεν είπε
Ο Δένδιας επέλεξε να μην μιλήσει – τουλάχιστον δημόσια – για το ποιες θα είναι τελικά αυτές οι «ενδιάμεσες λύσεις», καθώς δεν έκανε καμία αναφορά σε LCS, σε κορβέτες, ή ακόμα στην απόκτηση επιπλέον φρεγατών τύπου FDI. Δεν μίλησε επίσης για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Με τα σενάρια για Πολεμικό Ναυτικό να είναι πολλά.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας αξιοποιώντας το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας, το ΕΛ.Κ.Α.Κ., το οποίο, όπως είπε «ιδρύουμε με νομοθέτημα που θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων τις αμέσως προσεχείς ημέρες».
Αλλαγή πραγματικότητας
«Θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα που υπάρχει «αγοράζουμε ξένα όπλα από το ράφι». Να ενισχύσουμε τη δική μας αμυντική βιομηχανία και να προχωρήσουμε σε προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύος» επέμεινε ο Δένδιας.
Και αναφέρθηκε σε drones, σε anti-drones, σε όπλα που σύμφωνα με τον ίδιο «θα δημιουργούν αντιαεροπορικό θόλο πάνω από την πατρίδα μας, σε αυτονόμως κινούμενα οχήματα, σε αυτονόμως κινούμενα σκάφη, πάνω στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα».
Τον Δένδια συνόδευαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός, Δημήτριος Χούπης και ο γγ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις