Ογκολόγοι: Αδιαπραγμάτευτη η πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος απαντά στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τις θεραπείες των ασθενών
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Αδιαπραγμάτευτη είναι η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε όλες τις καθιερωμένες και καινοτόμες θεραπείες, επισημαίνει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ότι τρεις στις τέσσερις ογκολογικές θεραπείες δεν θα έπρεπε να έχουν συνταγογραφηθεί.
Μάλιστα, σπεύδει να υπενθυμίσει στον υπουργό ότι επανειλημμένα έχει διατυπωθεί πως η επιστημονική εταιρεία σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, αποτελεί τον θεματοφύλακα της βέλτιστης ογκολογικής φροντίδας στη χώρα μας έχοντας ως βασικό στόχο το συνολικό κλινικό όφελος των ασθενών μας.
Απαντώντας στην ουσία της καταγγελίας περί της υπερβολικής συνταγογράφησης, η ΕΟΠΕ δήλωσε ότι «θεωρεί πως η χρήση των ογκολογικών φαρμάκων από τους παθολόγους ογκολόγους γίνεται με ορθολογικό τρόπο, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών μας και σε εφαρμογή των διεθνών και ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως έχουν δημοσιευθεί και επικυρωθεί από την Πολιτεία».
Θεματοφύλακα της σωστής ογκολογικής φροντίδας αποτελούν οι ογκολόγοι της χώρας
Υπενθυμίζει και πάλι, ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της Εταιρείας η καθιέρωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η εφαρμογή τους και σε επίπεδο συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) και αποζημίωσης (ΕΟΠΥΥ), κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς.
Καθώς ο υπουργός παρέπεμψε στη δημιουργία ογκολογικών συμβουλίων στα νοσοκομεία, η ΕΟΠΕ απάντησε πως τα ογκολογικά συμβούλια αποτελούν διεθνή και ελληνική πρακτική και αναγκαιότητα για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Πρέπει να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν οργανωτικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να ενεργοποιηθούν όπου δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί, και να εφαρμόζονται για όλους τους ασθενείς με καρκίνο.
Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών στην Τρίπολη, ανέφερε πως τα τρία τέταρτα των ογκολογικών θεραπειών δεν θα έπρεπε να έχουν συνταγογραφηθεί και ότι οι γιατροί που τα συνταγογράφησαν «ντρέπονται να πουν ότι τα έγραψαν».
Με τη δήλωση αυτή ήθελε να επισημάνει την υπερσυνταγογράφηση, εξαιτίας της οποίας αυξάνεται το clawback, καθώς η συνολική δαπάνη των φαρμάκων που συνταγογραφούνται υπερβαίνει τον προϋπολογισμό για φάρμακα, τόσο στον ΕΟΠΥΥ, όσο και στα νοσοκομεία.
Η όλη συζήτηση δεν διευκρινίστηκε ποτέ αν αφορούσε μόνο τις ογκολογικές θεραπείες που συνταγογραφούνται μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, ώστε το απαραίτητο φάρμακο να φτάσει στη χώρα μας μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) ή αφορούσε συνολικά τη συνταγογράφηση των ογκολογικών φαρμάκων.
Πάντως η συνταγογράφηση που αφορά φάρμακα που εισάγονται στη χώρα μας μέσω ΙΦΕΤ, από 25 εκατ. ευρώ προ δεκαετίας έχει φτάσει τα 270 εκατ. ευρώ σήμερα, σε έναν προϋπολογισμό πάνω από 2 δις. Επιπλέον τα φάρμακα που εισάγονται από το ΙΦΕΤ δεν υπόκεινται σε επιστροφές clawback, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό των 270 εκατ. ευρώ επιμερίζεται συνολικά σε όλες τις φαρμακευτικές. Μέρος της αύξησης των εισαγωγών του ΙΦΕΤ αποδίδεται από καλά πληροφορημένες πηγές σε φάρμακα απαραίτητα για τους ογκολογικούς ασθενείς που κόστιζαν 40 ευρώ, ζητήθηκε αύξηση στα 60 ευρώ η οποία δεν έγινε δεκτή, οπότε διακόπηκε η κυκλοφορία του συγκεκριμένου φαρμάκου στη χώρα μας και τώρα εισάγεται μέσω ΙΦΕΤ έναντι 180 ευρώ το τεμάχιο.
Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στους ογκολογικούς ασθενείς, οπότε οι ογκολόγοι, αναπόφευκτα οδηγήθηκαν να εστιάσουν στις ελλείψεις του συστήματος υγείας, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους ασθενείς, ότι οι ίδιοι είναι θεματοφύλακες της σωστής περίθαλψής τους.
Στις ελλείψεις του συστήματος υγείας, οι ογκολόγοι επεσήμαναν την ανάγκη για καθιέρωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων με την εφαρμογή τους τόσο σε επίπεδο συνταγογράφησης μέσω της ΗΔΙΚΑ, ώστε να μην υπάρχει θέμα χρήσης μεταξύ των καινοτόμων και καθιερωμένων θεραπευτικών σχημάτων, ούτε θέμα αποζημίωσης, αφού ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να αποζημιώνει βάσει των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, έχοντας τη δυνατότητα πρόβλεψης για το κόστος των θεραπειών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις