Γάζα: Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ σοκάρει για το μέγεθος της καταστροφής
Μια προσωρινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ αναδεικνύει το μέγεθος της καταστραοφής στη Λωρίδα της Γάζας, ανά τομέα και ανά Δήμο.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Το κόστος των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές στη Γάζα εκτιμάται σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ισοδυναμεί με το 97% του συνδυασμένου ΑΕΠ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας το 2022.
Η ενδιάμεση έκθεση εκτίμησης των ζημιών χρησιμοποίησε πηγές συλλογής δεδομένων από απόσταση για τη μέτρηση των ζημιών στις φυσικές υποδομές σε κρίσιμους τομείς που προκλήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και τέλους Ιανουαρίου 2024. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι ζημιές στις δομές επηρεάζουν κάθε τομέα της οικονομίας.
Το συνολικό κόστος των ζημιών σε οικίες ανέρχεται σε 13,3 δισ
Η στέγαση αντιπροσωπεύει το 72% του κόστους. Οι υποδομές δημόσιων υπηρεσιών, όπως η ύδρευση, η υγεία και η εκπαίδευση, αντιστοιχούν στο 19% και οι ζημιές σε εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια αντιστοιχούν στο 9%. Για αρκετούς τομείς, ο ρυθμός των ζημιών φαίνεται να εξομαλύνεται, καθώς ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν άθικτα. Υπολογίζεται ότι 26 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών και μπάζων έχουν μείνει στο πέρασμα της καταστροφής, ποσότητα που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνια για να απομακρυνθεί.
Η έκθεση εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο στον πληθυσμό της Γάζας
Περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Γάζας βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας και το σύνολο του πληθυσμού βιώνει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι χωρίς σπίτια και το 75% του πληθυσμού είναι εκτοπισμένο. Οι καταστροφικές σωρευτικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία έχουν πλήξει περισσότερο τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία, ενώ τα μικρότερα παιδιά αναμένεται να αντιμετωπίσουν συνέπειες στην ανάπτυξή τους που θα διαρκέσουν όλη τους τη ζωή.
Με το 84% των υγειονομικών εγκαταστάσεων να έχουν καταστραφεί ή να έχουν καταστραφεί και με την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για τη λειτουργία των υπόλοιπων εγκαταστάσεων, ο πληθυσμός έχει ελάχιστη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, φάρμακα ή θεραπείες που σώζουν ζωές.
Το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης έχει σχεδόν καταρρεύσει, παρέχοντας λιγότερο από το 5% της προηγούμενης παραγωγής του, με τους ανθρώπους να εξαρτώνται από περιορισμένες μερίδες νερού για την επιβίωσή τους.Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει καταρρεύσει, με το 100% των παιδιών να μην πηγαίνουν σχολείο.
Η Γάζα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, πολλές φορές με την χρήση στρατιωτικών μπουλντοζών και όχι εξαιτίας βομβαρδισμών
Η έκθεση επισημαίνει επίσης τον αντίκτυπο στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στα ηλιακά συστήματα και τη σχεδόν πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης από την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης.
Με το 92% των πρωτοβάθμιων δρόμων να έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και τις υποδομές επικοινωνιών να έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη, η παροχή βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους έχει καταστεί πολύ δύσκολη.
Το ενδιάμεσο σημείωμα αξιολόγησης των ζημιών προσδιορίζει βασικές δράσεις για τις προσπάθειες έγκαιρης ανάκαμψης, ξεκινώντας με την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, της επισιτιστικής βοήθειας και της παραγωγής τροφίμων, την παροχή στέγης και γρήγορων, οικονομικά αποδοτικών και κλιμακούμενων λύσεων στέγασης για τους εκτοπισμένους και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών.
Όλη η έκθεση
Την μεθοδολογία και την ενδελεχή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ μπορείτε να την μελετήσετε εδώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις