Ο λόγος που όλοι οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο σε 500 χρόνια
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.
Κι όμως… οι Ιάπωνες σε 500 χρόνια θα έχουν όλοι το ίδιο επώνυμο. Αυτό θα πάψει να ισχύει μόνο αν επιτραπεί στα παντρεμένα ζευγάρια να χρησιμοποιούν ξεχωριστά επώνυμα.
Νέα μελέτη, με επικεφαλή τον Χιρόσι Γιοσίντα, καθηγητή οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου, προέβλεψε ότι αν η Ιαπωνία συνεχίσει να επιμένει να επιλέγουν τα ζευγάρια ένα ενιαίο επώνυμο, κάθε Ιάπωνας θα λέγεται Σάτο μέχρι το 2531.
Προλέψεις
Όπως αναφέρει ο Guardian, η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την επικαιροποίηση ενός αστικού κώδικα που χρονολογείται από τα τέλη του 1800. Ο Γιοσίντα παραδέχεται ότι οι προβλέψεις του βασίζονται σε υποθέσεις, αλλά η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθούν αριθμοί για να εξηγηθούν οι πιθανές επιπτώσεις του σημερινού συστήματος στην ιαπωνική κοινωνία.
«Αν όλοι γίνουν Σάτο, ίσως χρειαστεί να μας απευθύνονται με τα μικρά μας ονόματα ή με αριθμούς. Δεν νομίζω ότι αυτός θα ήταν ένας καλός κόσμος για να ζούμε», λέει.
Το Σάτο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ιαπωνικών επωνύμων, αντιπροσωπεύοντας το 1,5% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με μια έρευνα του Μαρτίου 2023, με το Σουζούκι να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γιοσίντα, το ποσοστό των Ιαπώνων με το όνομα Σάτο αυξήθηκε κατά 1,0083 φορές από το 2022 έως το 2023. Αν υποθέσουμε ότι ο ρυθμός παραμένει σταθερός και δεν υπάρξει καμία αλλαγή στο νόμο για τα επώνυμα, περίπου το ήμισυ του ιαπωνικού πληθυσμού θα έχει αυτό το όνομα το 2446 και το ποσοστό θα φτάσει το 100% το 2531.
Η εκστρατεία
Τα ζευγάρια στην Ιαπωνία πρέπει να επιλέξουν ποιο επώνυμο θα μοιραστούν όταν παντρεύονται, αλλά στο 95% των περιπτώσεων, είναι η γυναίκα που αλλάζει το όνομά της. Ωστόσο, η εικόνα θα ήταν διαφορετική αν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπέκυπτε στις αυξανόμενες πιέσεις να επιτρέψει στα παντρεμένα ζευγάρια να χρησιμοποιούν ξεχωριστά επώνυμα.
Η μελέτη περιείχε ένα εναλλακτικό σενάριο που εξάγεται από μια έρευνα του 2022 από την Ιαπωνική Συνομοσπονδία Συνδικάτων, στην οποία το 39,3% από 1.000 εργαζόμενους ηλικίας 20 έως 59 ετών δήλωσε ότι ήθελε να μοιράζεται ένα επώνυμο, ακόμη και αν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ξεχωριστά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γιοσίντα, στον οποίο μελέτη ανατέθηκε από το Think Name Project και άλλες οργανώσεις που θέλουν να νομιμοποιήσουν τη δυνατότητα επιλογής επωνύμου, προέβλεψε ότι μέχρι το 2531 μόνο το 7,96% του ιαπωνικού πληθυσμού θα ονομάζεται Σάτο.
Τι αναφέρει ο νόμος
Ενώ η κυβέρνηση έχει επιτρέψει τα πατρικά επώνυμα των γυναικών να εμφανίζονται μαζί με το επώνυμο του συζύγου στα διαβατήρια, τις άδειες οδήγησης και τα πιστοποιητικά διαμονής, η Ιαπωνία παραμένει η μόνη χώρα στον κόσμο που απαιτεί από τους συζύγους να χρησιμοποιούν το ίδιο επώνυμο.
Συντηρητικά μέλη του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος λένε ότι η αλλαγή του νόμου θα υπονομεύσει την ενότητα της οικογένειας και θα προκαλέσει σύγχυση στα παιδιά.
- Πούκι: «Να πάρουμε κάτι θετικό με Ελλάδα – Είναι σημαντικό να σπάσουμε το αρνητικό σερί»
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο: Το νέο τρέιλερ πριν από την πρεμιέρα
- Νέα συνέντευξη Τύπου δικηγόρων και πραγματογνωμόνων για τα Τέμπη
- Αμαλιάδα: «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται»
- Παπανδρέου: Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών