Άγιοι Ανάργυροι: Νέες αποκαλύψεις για τη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα
«Προφανώς έχουν γίνει λάθη», παραδέχεται η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ
- Γερμανία: Σε κρίση το επιχειρηματικό μοντέλο – Καταρρέει η οικονομία
- Άιντα Λουπίνο - Η ατρόμητη σταρ του Χόλιγουντ που ξεπέρασε τη femme fatale τυποποίηση
- Οδηγός ταξί πήρε 160 ευρώ από τουρίστα για να τον πάει στον Πειραιά - «Ευχαριστώ που ήσουν κορόιδο»
- Η φοβερή αποκάλυψη της Βικτόρια Μπέκαμ για τα παιδιά της
Νέες αποκαλύψεις για όσα εκτυλίχθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου μια 28χρονη γυναίκα που είχε ζητήσει προστασία, δολοφονήθηκε άγρια από τον πρώην σύντροφό της.
H 28ρονη ζήτησε να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι επειδή φοβόταν. Βγήκε από το τμήμα και κάλεσε το «100», ζητώντας την παρέμβαση της Άμεσης Δράσης. Ωστόσο, ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο, ο 39χρονος , ο οποίος τελικά παραμόνευε λίγα μέτρα μακριά από το Α.Τ, της επιτέθηκε μαχαιρώνοντάς τη θανάσιμα.
Όλα αυτά μπροστά στα μάτια του αστυνομικού που ήταν στη σκοπιά ο οποίος κινητοποιήθηκε μόνο όταν αυτοτραυματίστηκε ο δράστης, όπως καταγγέλλει αυτόπτης μάρτυρας.
«Φώναζε βοήθεια την ώρα που την μαχαίρωνε»
Πρόκειται για κάτοικο της περιοχής, που είδε όλο το περιστατικό να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του, την ώρα που κατέβηκε από το λεωφορείο, για να πάει στο σπίτι του.
‘Όπως είπε στον ΑΝΤ1, «την ώρα που η κοπέλα δέχθηκε τη μαχαιριά στην πλάτη φώναζε για βοήθεια, μιλώντας με την Άμεσο Δράση», ενώ «ο φρουρός ήταν σε απόσταση 2-3 μέτρων και δεν αντέδρασε».
Ο μάρτυρας έκανε λόγο για αδράνεια του φρουρού, ο οποίος βγήκε έξω μόνο όταν ο δράστης αυτοτραυματίστηκε.
Ο φίλος που είχε συνοδεύσει την αδικοχαμένη 28χρονη στο τμήμα, στην κατάθεσή του, αναφέρει πως η κοπέλα, είχε χωρίσει πριν από λίγες ημέρες με τον δράστη. Έκτοτε, εκείνος την παρακολουθούσε και την περίμενε έξω από την πολυκατοικία όπου έμενε.
Σοκ
Αίσθηση εξάλλου προκαλεί και η αλυσίδα των αποκαλύψεων για τη διαφθορά στο συγκεκριμένο τμήμα, στο οποίο σύμφωνα με εκτενή τηλεοπτικά ρεπορτάζ, δύο από τους αστυνομικούς του συγκεκριμένου τμήματος έχουν απασχολήσει το Εσωτερικών Υποθέσεων. Μάλιστα ο ένας σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είχε φυλακιστεί για ένα χρόνο για υπόθεση πλαστογραφίας και είχε επιστρέψει στο Τμήμα Αγίων Αναργύρων.
Σάλος έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις ότι δύο από τους αστυνομικούς του τμήματος έχουν απασχολήσει το τμήμα Εσωτερικών υποθέσεων
«Στην προκειμένη περίπτωση ήταν ένας παροπλισμένος αστυνομικός εκεί, περιμένοντας το ποινολόγιό του αφού έληξε η διαθεσιμότητά του. Αυτό δεν έχει να κάνει με το περιστατικό», είπε στην Κοινωνία Ώρα MEGA, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας, προσθέτοντας πως ο συγκεκριμένος «θα αποταχθεί».
Καταγγελίες για γραφειοκρατική αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών
Με φόντο αυτές τις αποκαλύψεις, άλλη μια καταγγελία εξοργίζει. Δημοτικός σύμβουλος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία της 28χρονης , καταγγέλλει ότι παρόμοιο περιστατικό πριν λίγους μήνες αντιμετωπίστηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος της περιοχής, με γραφειοκρατικό τρόπο.
Όπως κατήγγειλε ο Θεόδωρος Μαξούλας στο Open, ο ίδιος δέχθηκε κλήση για βοήθεια από μία γυναίκα, με την οποία μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα για να καταγραφεί το συμβάν ενδοοικογενειακής βίας. «Το καθήκον της αστυνομίας ήταν να προφυλάξει την κοπέλα και εμάς που μπήκαμε στη διαδικασία να βοηθήσουμε. Περιμέναμε, κατεγράφη το συμβάν και ο καθένας στο σπίτι του (…)», είπε. Την έστειλαν δηλαδή στο ίδιο σπίτι με τον κακοποιητή της. «Δεν είναι μόνο ένα γεγονός, μου έχουν τύχει 2-3 τέτοια συμβάντα», πρόσθεσε ο κ. Μαξούλας
Σχολιάζοντας την παραπάνω καταγγελία, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, είπε πως υπάρχουν δομές για γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει. Όπως διευκρίνισε, «αυτό που προτείνεται στα θύματα είναι να απομακρυνθούν από το περιβάλλον και να μην επιστρέψουν».
«Την στείλαμε στο στόμα του λύκου»
«Η Αστυνομία έπρεπε να την προστατεύσει. Τι έκανε; Την έστειλε στον θάνατο. Υπάρχει πρωτόκολλο, ειδικά για τις γυναίκες. Το ΑΤ στους Αγίους Αναργύρους έχει και γραφείο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, με εκπαιδευμένο αστυνομικό, για να εξυπηρετεί τις κακοποιημένες γυναίκες.
Το πρωτόκολλο λέει ότι και ‘κλειστό’ να είναι το γραφείο, αμέσως ειδοποιείται ο αρμόδιος εκπαιδευμένος υπάλληλος και προσέρχεται όταν υπάρχει περιστατικό. Τίποτα δεν έγινε. Στείλαμε στο στόμα του λύκου μια κοπέλα. Η Αστυνομία δεν είναι για να καταστέλλει, είναι για να προλαμβάνει», σημειώνει ο Σταύρος Μπαλάσκας.
«Το πρωτόκολλο λέει ότι και ‘κλειστό’ να είναι το γραφείο, ενδοοικογενειακής βίας αμέσως ειδοποιείται ο αρμόδιος εκπαιδευμένος υπάλληλος και προσέρχεται όταν υπάρχει περιστατικό», τονίζει ο αστυνομικός αναλυτής
Για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί, ο κ. Μπαλάσκας εξηγεί: «Θα έπρεπε να ενημερωθεί ο διοικητής ότι έχουμε να κάνουμε με ενδοοικογενειακή βία, να στείλει κάποιον για το γραφείο και να μην την αφήσει να βγει από το γραφείο. (…)
Αν πήγαινε το περιπολικό, το πρώτο πράγμα που θα έβρισκε θα ήταν το κουζινομάχαιρο επάνω του και θα καταλαβαίναμε ότι πρόκειται για εν δυνάμει δολοφόνο. Δεν έγινε τίποτα. Το να πας να ζητήσεις βοήθεια μέσα στην καρδιά της ΕΛ.ΑΣ και να σε σκοτώσουν εκεί, είναι τρελό», σημείωσε.
«Εγώ είπα πρώτος ότι πρέπει να πέσουν κεφάλια. (…) Στα σκαλιά του αστυνομικού τμήματος, μπροστά σε αστυνομικά μάτια και σε αστυνομική υπηρεσία κεντρική, δεν πρέπει να σφάζονται άνθρωποι. Ξέρετε γιατί σκοτώθηκε αυτό το κοριτσάκι; Να το πούμε ωμά να ακουστεί; Γιατί δε σήκωσε το τηλέφωνό της η αξιωματικός υπηρεσίας να πάρει τηλέφωνο το 100. Γι’ αυτό δε ζει αυτή η κοπέλα. Αν έπαιρνε ένα δαιμονοτηλέφωνο στο 100, το κοριτσάκι θα ζούσε», συμπλήρωσε.
«Προφανώς έχουν γίνει λάθη»
«Προφανώς όταν μια κοπέλα δολοφονείται με τόσο άγριο τρόπο έξω από ένα αστυνομικό τμήμα νομίζω ότι η εικόνα, όσο ακριβώς σοκάρει εσάς, σοκάρει και εμάς στην Ελληνική Αστυνομία, με το πτώμα της κοπέλας έξω ακριβώς από την σκοπιά του τμήματος. Γι’ αυτό ακριβώς άμεσα διατάχθηκε έρευνα γιατί προφανώς και δεν έγιναν σωστά κάποιες ενέργειες, προφανώς και έχουν γίνει λάθη ή παραλείψεις τις οποίες πρέπει να βρούμε», λέει η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, στο MEGA Καλημέρα.
«Δεν ξέρουμε καν αν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο που ακολουθείται στις περιπτώσεις που έρχεται ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας να καταγγείλει ένα περιστατικό. (…) Δουλειά του αστυνομικού είναι να αντιληφθεί τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχει ένας πολίτης, τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρχει για την ανθρώπινη ζωή και να κάνει ένα βήμα παρακάτω και να προσπεράσει ίσως και κάποιες εσωτερικές διαδικασίες της Αστυνομίας. Θα αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το πώς έπραξαν εκείνο το βράδυ οι αστυνομικοί», πρόσθεσε.
«Αυτό που συνέβη στο αστυνομικό τμήμα, δεν είναι η εικόνα της αστυνομίας και το γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας. Εδώ το λάθος δεν είναι ότι δεν υπήρχε περιπολικό, φυσικά και υπήρχε διαθέσιμη περιπολία. Δεν ενημερώθηκε όμως από τους αστυνομικούς. Κατανοώ απόλυτα τι προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός της Αστυνομίας, όμως έπρεπε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για τη ζωή, είναι το υπέρτατο αγαθό και ναι, σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να παραβιάζεται ο εσωτερικός κανονισμός για να προστατεύσουμε έναν άνθρωπο», είπε η κ. Δημογλίδου και συμπλήρωσε:
«Ελέγχονται όλοι οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο τμήμα για το τι ενέργειες έκαναν ώστε να προστατεύσουν αυτήν την κοπέλα. Ο λάθος χειρισμός από ένα αστυνομικό τμήμα, δεν πρέπει να αφήνει την αίσθηση στις γυναίκες ότι δεν πρέπει να καταγγείλουν. Είναι χιλιάδες οι γυναίκες που εμπιστεύονται την αστυνομία, φεύγουν από τον κακοποιητή τους και γλιτώνουν από τα χέρια του».
«Είναι σκληρό και είναι συχνό»
Από την πλευρά της, η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη, αναφερόμενη στο περιστατικό, τονίζει (Κοινωνία Ώρα MEGA):
«Μας έχει συγκλονίσει όλους και έχει νόημα να μη συνηθίσουμε. Γίνεται πλέον κάθε μέρα, νομίζουμε ότι ‘εντάξει, δε γίνεται τίποτα’».
«Άμα μπεις σε έναν τέτοιο κυκεώνα και μπλεχτείς μέσα σε μια παθολογική κατάσταση, αρχίζει και γίνεται μια σχέση η οποία έχει μέσα συνεχώς μεγάλες συγκρούσεις. Γίνεται ένας φαύλος κύκλος και είναι μετά ο ιστός της αράχνης. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγεις», συμπληρώνει.
Όπως λέει η ίδια: «Τα δείγματα είναι από την αρχή. Ο έλεγχος δε σημαίνει αγάπη. Όταν κάποιος άνθρωπος σε εγκλωβίζει και σε περιορίζει από τις υπόλοιπες σχέσεις σου, δεν είναι αγάπη. Οποιαδήποτε μορφή βίας, δε θα πρέπει να υποτιμηθεί. Θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινωνικό, οικογενειακό πλαίσιο το οποίο θα ζητήσει προστασία. Έχω αρχίσει και φοβάμαι, χωρίς να έχω ερευνητικά δεδομένα, ότι έχει αρχίσει να γίνεται ένας τρόπος διαφυγής η κίνηση της γυναικοκτονίας. Φοβάμαι ότι υπάρχει ένας μιμητισμός».
Όσο για τη βία κατά των γυναικών; «Είναι σκληρό και είναι συχνό. Έρχονται γυναίκες και μου λένε ‘βιώνω βία’. Είναι υψηλό το ποσοστό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις