Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γρίπη των πτηνών: Κρούσματα σε εκτροφεία αγελάδων στις ΗΠΑ και έναν εργαζόμενο

Γρίπη των πτηνών: Κρούσματα σε εκτροφεία αγελάδων στις ΗΠΑ και έναν εργαζόμενο

Το ενδεχόμενο να μεταδίδεται ο ιός Η5Ν1 απευθείας μεταξύ θηλαστικών ενισχύει τις ανησυχίες για τον άνθρωπο.

Ο ιός γρίπης που έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά την τελευταία διετία ανιχνεύθηκε σε εκτροφεία γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων σε πέντε αμερικανικές πολιτείες, καθώς και σε έναν εργαζόμενο εκτροφείου που εμφάνισε ήπια μόνο συμπτώματα.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας διαβεβαίωσε ότι «ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός», αν και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες ακόμα ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται απευθείας μεταξύ αγελάδων και άλλων θηλαστικών.

Στο Τέξας, την πολιτεία που πλήττεται περισσότερο, ο ιός Η5Ν1 έχει ανιχνευθεί σε επτά κοπάδια αγελάδων και έναν εργαζόμενο που εμφάνισε επιπεφυκίτιδα και λαμβάνει αντιική θεραπεία σε απομόνωση.

Θετικές στον ιό βρέθηκαν και κότες ωοτοκίας σε μια φάρμα του Τέξας που αναγκάστηκε να θανατώσει 1,6 εκατομμύρια πτηνά, αναφέρει το Reuters.

Στη Νότια Αμερική, τα κρούσματα σε φώκιες είναι τόσα πολλά ώστε δημιουργούν υποψίες για απευθείας μετάδοση μεταξύ θηλαστικών

Το υπουργείο Γεωργίας έχει επιβεβαιώσει επίσης κρούσματα σε φάρμες του Κάνσας, του Νιου Μέξικο και του Μίσιγκαν, ενώ μια «πιθανή» επιδημία αναφέρθηκε στο Άινταχο, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science.

Στη Νότια Αμερική, η γρίπη των πτηνών αποδεκατίζει θαλάσσιους ελέφαντες και λέοντες (Reuters)

Ο ιός πιθανολογήθηκε ότι πέρασε στο νερό ή τις ζωοτροφές των εκτροφείων από μολυσμένες πάπιες και άλλα μεταναστευτικά πτηνά που κινούνται τώρα προς τα βόρεια.

Το υπουργείο Γεωργίας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το γάλα μολυσμένων αγελάδων, το οποίο δεν διατίθεται στην αγορά. Ο ιός σκοτώνεται εξάλλου από τη διαδικασία της παστερίωσης.

Για την ώρα, κρούσματα σε αγελάδες που εκτρέφονται για το κρέας τους δεν έχουν αναφερθεί.

Πολλά ακόμα είδη θηλαστικών έχουν μολυνθεί σε όλο τον κόσμο από τον Η5Ν1. Στη Νότια Αμερική, τα κρούσματα σε φώκιες είναι τόσα πολλά ώστε δημιουργούν υποψίες για απευθείας μετάδοση μεταξύ θηλαστικών.

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί μετάδοση μεταξύ ανθρώπων, το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας δεν έχει αποκλειστεί.

To θετικό είναι ότι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όπως η GSK και η Mοderna δηλώνουν έτοιμες να παράγουν εμβόλιο γρίπης των πτηνών για τον άνθρωπο εφόσον χρειαστεί.

Οι μονάδες που παρασκευάζουν σήμερα εμβόλια για την εποχική γρίπη θα μπορούσαν μέσα σε λίγους μήνες να παραγάγουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου για τον Η5Ν1.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024