Σαφάρι: H Nότια Αφρική απαγορεύει την εκτροφή λιονταριών για κυνήγι
Πλούσιοι τουρίστες πληρώνουν αδρά για να σκοτώσουν ζώα που μεγάλωσαν σε αιχμαλωσία και να πάρουν ως τρόπαιο το κεφάλι ή το δέρμα.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής παρουσίασε την Τετάρτη σχέδιο σταδιακής απαγόρευσης της εκτροφής λιονταριών που προορίζονται για κυνήγι, καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει την προστασία των άγριων ζώων.
Το «κυνήγι για τρόπαια» είναι αμφιλεγόμενο θέμα στη Νότια Αφρική. Εκστρατείες για να απαγορευθεί η εισαγωγή τέτοιων τρόπαιων έχουν συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενη υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και χώρες της Ευρώπης.
Άγρια ζώα που έχουν μεγαλώσει σε μικρούς περιφραγμένους χώρους απελευθερώνονται για να γίνουν στόχοι κυνηγών, κυρίως τουριστών, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά για να πάρουν μαζί τους το κεφάλι ή το δέρμα του σκοτωμένου ζώου.
Μόνο 3.500 λιοντάρια εκτιμάται ότι απομένουν σε άγρια κατάσταση στη χώρα
Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το 2021 την πρόθεσή της να απαγορεύσει την πρακτική και ανέθεσε σε ειδική επιτροπή να γνωμοδοτήσει για το ζήτημα.
«Η επιτροπή συνέστησε το κλείσιμο του τομέα της εκτροφής σε αιχμαλωσία, περιλαμβανομένης της κράτησης λιονταριών σε αιχμαλωσία, καθώς και της χρήσης αιχμάλωτων λιονταριών για εμπορικούς σκοπούς» δήλωσε η υπουργός Μπαραμπάρα Κρίσι σε συνέντευξη Τύπου στο Κεϊπτάουν.
Οι εκτροφείς θα έχουν προθεσμία έως δύο ετών για να αποσυρθούν από την αμφιλεγόμενη αγορά.
Το νοτιοαφρικανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη σταδιακή κατάργηση της εκτροφής λιονταριών και ρινόκερων. Ωστόσο η απαγόρευση, η οποία δεν έχει ακόμα περιληφθεί σε νόμο, συναντά αντιδράσεις από φορείς της επικερδούς αγοράς σαφάρι και το κείμενο μπορεί να συζητείται για καιρό.
«κλάδος τομέας είναι εκτεταμένος και περίπλοκος και έχει πίσω του μακρά ιστορία η οποία δεν ανταποκρίνεται πλέον στις διεθνείς προδιαγραφές και τις σημερινές πολιτικές σε ό,τι αφορά την προστασία» της άγριας ζωής, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Καλαμασέν Τσέτι, επικεφαλής της επιτροπής.
Οκτώ με 12 χιλιάδες λιοντάρια εκτρέφονται σε περίπου 350 αγροκτήματα της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τις συνθήκες εκτροφής.
Μόνο 3.500 λιοντάρια εκτιμάται ότι απομένουν σε άγρια κατάσταση στη χώρα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Endangered Wildlife Trust.
Η Νότια Αφρική φιλοξενεί επίσης περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ρινόκερων και περισσότερους από 300 εκτροφείς.
Το κέρατο του ρινόκερου είναι πολύτιμο στην Ασία για τις δήθεν θεραπευτικές ιδιότητές του και η λαθροθηρία αποδεκατίζει το είδος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις