Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σελήνη: H NASA θα αναπτύξει πρότυπο μέτρησης του χρόνου στο φεγγάρι

Σελήνη: H NASA θα αναπτύξει πρότυπο μέτρησης του χρόνου στο φεγγάρι

Με τον διεθνή διαστημικό να φουντώνει, οι ΗΠΑ προωθούν την ιδέα της «Συντονισμένης Σεληνιακής Ώρας»

Εν μέσω μιας διεθνούς κούρσας για την εμπορική εκμετάλλευση της Σελήνης, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τη NASA να αναπτύξει ένα νέο πρότυπο χρόνου για το φεγγάρι, ένα σχέδιο που περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο χρόνος τρέχει πιο αργά στον δορυφόρο της Γης.

Με υπόμνημα που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το Γραφείο Πολιτικής Επιστήμης και (OSTP) Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου ζητά από τη NASA να συνεργαστεί με άλλες υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης και να υποβάλει πρόταση έως το 2026 γι’ αυτό που ονομάζει Συντονισμένη Σεληνιακή Ώρα (LTC).

Για τον καθορισμό της σεληνιακής ώρας πιθανότατα απαιτείται η εκτόξευση ατομικών ρολογιών στο φεγγάρι

Ο καθορισμός νέου προτύπου χρόνου, αναγνωρίζει το υπόμνημα, θα απαιτούσε τη συμφωνία διεθνών οργανισμών, καθώς και των 36 χωρών που έχουν υπογράψει τις «Συμφωνίες Άρτεμις», ένα πλαίσιο για τη διεθνή συνεργασία στη Σελήνη, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα.

Όπως είπε η Αράτι Πράμπακαρ, επικεφαλής του ΟSTP, η ώρα LTC θα μπορούσε να βασιστεί στην ίδια λογική με τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC),  ένα διεθνές στάνταρτ που μετράται από ένα παγκόσμιο δίκτυο ατομικών ρολογιών και πρακτικά συμπίπτει με την Ώρα Γκρίνουιτς.

O ρυθμός με τον οποίο κυλά ο χρόνος επηρεάζεται από τη βαρύτητα (Reuters)

Σχετικότητα

Πρακτικά, πάντως, το σεληνιακό σύστημα αναφοράς θα ήταν εντελώς ανεξάρτητο από το σύστημα UTC, καθώς ο χρόνος τρέχει ταχύτερα στη Σελήνη, η οποία κερδίζει 58,7 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά γήινη ημέρα,

«Το ίδιο ρολόι που έχουμε εδώ στη Γη θα έτρεχε με διαφορετικό ρυθμό στη Σελήνη» εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Κέβιν Κόγκινς, επικεφαλής Διαστημικών Επικοινωνιών και Πλοήγησης της NASA.

Για τον καθορισμό της σεληνιακής ώρας πιθανότατα απαιτείται η εκτόξευση ατομικών ρολογιών στο φεγγάρι, είπε.

Την απόκλιση μεταξύ Γης και Σελήνης εξηγεί η θεωρία της Γενικής Σχετικότητας, σύμφωνα με την οποία η βαρύτητα διαστέλλει τον χρόνο. Το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης είναι πιο ασθενές από ό,τι το γήινο, κι αυτό σημαίνει ότι ένας παρατηρητής στη Γη θα έβλεπε ένα ρολόι στο φεγγάρι να τρέχει ταχύτερα από ό,τι το δικό του.

Διεθνείς συνομιλίες

Το θέμα δεν απασχολεί μόνο τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες με διαστημικές φιλοδοξίες. Πέρυσι, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA ανέφερε ότι μια διεθνής προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να συμφωνηθεί ένα κοινό στάνταρτ που θα επιτρέπει σε αποστολές διαφορετικών χωρών να συνεννοούνται μεταξύ τους.

Για την ώρα, κάθε αποστολή στη Σελήνη χρησιμοποιεί την ώρα της χώρας που εκτόξευσε το σκάφος, μια πρακτική που δυνητικά θα δυσχέραινε την οργάνωση κοινών αποστολών ή τις συνεννοήσεις μεταξύ αποστολών διαφορετικής προέλευσης.

Όπως είπε στο Reuters αξιωματούχος του OSTP, χωρίς ένα κοινά αποδεκτό πρότυπο χρόνου θα ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων μεταξύ διαστημικών σκαφών και ο συγχρονισμός των επικοινωνιών ανάμεσα στη Γη και τις βάσεις στη Σελήνη.

Δυσκολίες θα υπήρχαν επίσης στη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό θέσεων στη Σελήνη ή σε τροχιά γύρω της, είπε.

H επστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη προγραμματίζεται για το 2026. Στην πρώτη προσσελήνωση θα χρησιμοποιηθεί σκάφος της SpaceX (Πηγή: SpaceX)

Επισήμανε δε ότι, καθώς οι εμπορικές δραστηριότητες επεκτείνονται στη Σελήνη, ένα κοινό πρότυπο θα ήταν απαραίτητες για τον συντονισμό των επιχειρήσεων και τη διαχείριση εργασιών.

Το πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο διαδέχεται το πρόγραμμα Apollo της δεκαετίας του 1960, προγραμματίζει για το 2026 την πρώτη αποστολή Αμερικανών στην επιφάνεια του φεγγαριού εδώ και μισό αιώνα.

Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2025, θα πραγματοποιηθεί μια πτήση με πλήρωμα γύρω από τη Σελήνη.

Το πρόγραμμα Artemis θα εστιαστεί στον νότιο πόλο του φεγγαριού, όπου μεγάλες ποσότητες πάγου έχουν ανακαλυφθεί μέσα σε σκοτεινούς κρατήρες. Το νερό μπορεί να διασπαστεί σε οξυγόνο για την τροφοδοσία των μελλοντικών αποικιών και υδρογόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

«Η αμερικανική πρωτοβουλία για τον ορισμό κατάλληλου προτύπου χρόνου –ενός προτύπου που πετυχαίνει την ακρίβεια και αντοχή που χρειάζεται για επιχειρήσεις στο σκληρό σεληνιακό περιβάλλον- θα ωφελήσει όλα τα έθνη που εξερευνούν το Διάστημα» αναφέρει το υπόμνημα του OSTP.

Ωστόσο η Κίνα και η Ρωσία, οι δύο κύριοι αντίπαλοι των ΗΠΑ στο Διάστημα, δεν έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες Άρτεμις και παραμένει άγνωστο αν θα στηρίξουν την αμερικανική πρωτοβουλία.

Η Κίνα ανακοίνωσε πέρυσι ότι σκοπεύει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη το 2030.

Φέτος τον Ιανουάριο, η Ιαπωνία έγινε η πέμπτη χώρα που στέλνει ρομποτική σεληνάκατο στην επιφάνεια του φεγγαριού. Πέρυσι η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσεδαφίζει σκάφος στον νότιο πόλο της Σελήνης και σχεδιάζει αποστολές πληρωμάτων για το 2040.

Must in

Ξεσπά στο in η μητέρα της αδικοχαμένης Κέλλυς στα Τέμπη - «Πήγαμε να πάρουμε το πτυχίο της κόρης μας και...»

«Μας είχαν πει θα μας δώσουν το πτυχίο τιμητικά πήγαμε εκεί και δεν υπήρχε τίποτα!», λέει η μητέρα της αδικοχαμένης Κέλλυς στα Τέμπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024