Πώς ο σεισμός στην Ταϊβάν απειλεί με παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ
Η ισχυρή σεισμική δόνηση προκαλεί ανησυχίες καθώς απαιτούνται υψηλά επίπεδα ακρίβειας για την κατασκευή ημιαγωγών.
- Οι εικόνες της χρονιάς μέσα από τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Εννέα άνθρωποι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρότερου σεισμού που έπληξε την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια, προκαλώντας παράλληλα ζημιές σε κτίρια και υποδομές.
Ο σεισμός την Τετάρτη στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του νησιού, ο οποίος είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ανάγκασε επίσης την εκκένωση των εργοστασίων παραγωγής ημιαγωγών. Και αυτό, είναι -σύμφωνα με τους Financial Times, μια υπενθύμιση του πόσο εκτεθειμένη είναι η παγκόσμια προσφορά τσιπ στον κίνδυνο των σεισμών.
Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προηγμένων τσιπ στον κόσμο, σταμάτησε ορισμένα μηχανήματα κατασκευής τσιπ, ενώ διέταξε το προσωπικό της να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις μετά τον σεισμό. Η μικρότερη τοπική εταιρεία United Microelectronics Corp έχει επίσης κλείσει τα μηχανήματα και έχει εκκενώσει ορισμένες εγκαταστάσεις της.
Πρόκληση για τη βιομηχανία
Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην κατασκευή τσιπ τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διακοπής και ζημιών από σεισμούς. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα ακρίβειας που απαιτούνται για την κατασκευή ημιαγωγών σημαίνει ότι οι σεισμοί παραμένουν μια σοβαρή πρόκληση για τη βιομηχανία.
Η παραγωγή τσιπ είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικά χτυπήματα και μόλυνση από ξένα σωματίδια, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης και των συντριμμιών. Ακόμα και μικρότερη δόνηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής τσιπ που χρησιμοποιεί φωτολιθογραφία θα μπορούσε να αλλάξει σοβαρά τις παρτίδες των τσιπ, με αποτέλεσμα υψηλότερο ποσοστό τσιπ που δυσλειτουργούν ή είναι χαμηλής ποιότητας.
Επί του παρόντος, σχεδόν τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εργοστασίων κατασκευής τσιπ βρίσκονται στην Ασία. Όσον αφορά την προηγμένη κατασκευή τσιπ, σχεδόν όλη αυτή η χωρητικότητα βρίσκεται στην Ασία. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα φυτά βρίσκονται σε περιοχές επιρρεπείς σε σεισμούς. Η Ταϊβάν και η Ιαπωνία, δύο χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για σεισμική δραστηριότητα, φιλοξενούν σχεδόν 200 εργοστάσια κατασκευής.
Το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»
Η Ταϊβάν, όπου έχουν εντοπιστεί 42 ενεργά ρήγματα, βρίσκεται κατά μήκος του «Δακτυλίου της Φωτιάς» του Ειρηνικού, της γραμμής των σεισμικών ρηγμάτων όπου συμβαίνει το 90% των σεισμών στον κόσμο. Η Νότια Κορέα και η Κίνα, που θεωρούνται περιοχές μέτριας σεισμικότητας, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων.
Πράγματι, μπορεί να μην είναι τυχαίο ότι η TSMC και η Samsung επέλεξαν την Αριζόνα και το Τέξας ως τοποθεσίες για τα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ, περιοχές με χαμηλό σεισμικό κίνδυνο. Η Intel έχει επίσης fabs στην Αριζόνα. Οι μετοχές της TSMC και της ομότιμης MediaTek αυξήθηκαν περίπου 50% το περασμένο έτος, αντανακλώντας τις προσδοκίες για υψηλή ζήτηση που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Δεν μπορούν να αποκλειστούν διακοπές στον παγκόσμιο εφοδιασμό τσιπ, ακόμη και αν δεν εντοπιστούν ζημιές στις εγκαταστάσεις παραγωγής τσιπ. Τα εργοστάσια συνήθως κλείνουν για εβδομάδες για επιθεωρήσεις, και μία περίπλοκη διαδικασία επανεκκίνησης μιας μονάδας παραγωγής τσιπ μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.
Η διαφοροποίηση της παραγωγικής ικανότητας δεν θα μείωνε μόνο τον κίνδυνο από γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και από τη σεισμική δραστηριότητα.
Πηγή: OT.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις