Ο σκύλος πίνει περισσότερο νερό – Πότε πηγαίνουμε στον κτηνίατρο
Η πολυδιψία στους σκύλους δεν είναι νόσημα, αλλά κλινικό σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά ή μη αίτια
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η υπερβολική κατανάλωση νερού, συνήθως συνοδεύεται με αυξημένη παραγωγή ούρων.
«Μήπως λοιπόν, παρατηρήσατε ότι ο σκύλος σας πίνει περισσότερο νερό από ότι συνήθως; Αρχικά, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε, καθώς κάτι τέτοιο δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του κατοικιδίου σας.
Ωστόσο, θα αναλύσουμε τα παθολογικά ή μη αίτια, που έχουν σαν αποτέλεσμα, να πίνει πολύ νερό ο σκύλος. Και κατά συνέπεια, να ουρεί αρκετά», διευκρινίζει η κτηνίατρος Αντιγόνη Γιαννακάκου.
Η φυσιολογική ποσότητα νερού, που καταναλώνει ένας σκύλος την ημέρα, κυμαίνεται από 60 έως 90ml / κιλό σωματικού βάρους
Η φυσιολογική ποσότητα νερού, που καταναλώνει ένας σκύλος την ημέρα, σύμφωνα με την κτηνίατρο, κυμαίνεται από 60 έως 90ml / κιλό σωματικού βάρους. Ωστόσο, η απότομη αύξηση της κατανάλωσης, πάνω από τα συγκεκριμένα επίπεδα, ονομάζεται πολυδιψία.
Τα συμπτώματα της πολυδιψίας
«Η ανάγκη του σκύλου για περισσότερο νερό, από το προβλεπόμενο, δεν είναι νόσημα, αλλά κλινικό σύμπτωμα. Θα πρέπει να εξεταστεί, καθώς μπορεί να οφείλεται σε παθολογικό ή μη παθολογικό αίτιο. Και μπορεί να παρουσιαστεί είτε μόνο του, είτε μαζί με απώλεια όρεξης, ναυτία, εμετό ή και διάρροια», επισημαίνει η κτηνίατρος.
Παράλληλα, με την πολυδιψία του ζώου, όπως αναφέρει η κα Γιαννακάκου, υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί και αυξημένη παραγωγή ούρων (πολυουρία). Κάτι, το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς με αυτόν τον τρόπο ισορροπείται η ενυδάτωση του σκύλου σας.
Ένας ιδιοκτήτης, όπως λέει η κτηνίατρος, θα αντιληφθεί πιο γρήγορα το δεύτερο σύμπτωμα από ότι το πρώτο. Κι αυτό γιατί, ξαφνικά ο σκύλος θα θέλει να βγαίνει πιο συχνά βόλτες ή θα συμβαίνουν «μικρά ατυχήματα» στο σπίτι.
Ποια είναι λοιπόν, τα μη παθολογικά αίτια και ποιες οι παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν πολυδιψία;
Η αλλαγή της τροφής
Σύμφωνα με την κα Γιαννακάκου, αν γίνει αλλαγή τροφής από κονσέρβα σε ξηρά, τότε ο σκύλος θα καταναλώσει περισσότερο νερό. Η κονσέρβα έχει περισσότερη περιεκτικότητα νερού σε σχέση με τη ξηρά τροφή.
«Το ίδιο φαινόμενο είναι πιθανό να παρατηρηθεί και σε σκύλους που καταναλώνουν τροφές, οι οποίες έχουν περισσότερο αλάτι. Άρα, είναι πλούσιες σε νάτριο και πρέπει να αλλάξετε άμεσα τροφή», συμβουλεύει η κτηνίατρος.
Οι καιρικές συνθήκες
Αλλαγές στη συμπεριφορά του, σε σχέση με το νερό, όπως αναφέρει η κα Γιαννακάκου, μπορεί να παρατηρήσουμε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Και πιο συγκεκριμένα, τις ημέρες που έχει καύσωνα.
Φαρμακευτική αγωγή – Ιατρική περίθαλψη
Σύμφωνα με την κα Γιαννακάκου, οι σκύλοι, οι οποίοι λαμβάνουν θεραπεία είτε κορτιζόνης, είτε διουρητικών φαρμάκων, είναι γεγονός ότι θα καταναλώσουν περισσότερο νερό.
Πυομήτρα
«Αφορά τα μη στειρωμένα θηλυκά ζώα, και κυρίως δύο μήνες μετά τον οίστρο τους (περίοδος). Τα βασικά συμπτώματα, εκτός από όσα προαναφέραμε, είναι η κατάπτωση, η ανορεξία. Και ίσως, η έξοδος εκκρίματος, από το γεννητικό σύστημα», διευκρινίζει η κτηνίατρος.
Νεφρική νόσος
Μπορεί να είναι είτε οξεία, είτε χρόνια. Είναι παθολογική κατάσταση, εξηγεί η κτηνίατρος, που αφορά τη δυσλειτουργία των νεφρών. Έχει κύρια συμπτώματα την αύξηση της πρόσληψης νερού, τον έμετο, την κατάπτωση του ζώου και την αύξηση της ούρησης.
Σακχαρώδης Διαβήτης
Είναι μια παθολογική κατάσταση, όπως διευκρινίζει η κα Γιαννακάκου, κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Βασικά συμπτώματα είναι η πολυουρία και η πολυδιψία, καθώς και η πολυφαγία. Με ταυτόχρονη όμως, μείωση σωματικού βάρους. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι κάποιες φυλές έχουν προδιάθεση σε αυτήν την ενδοκρινοπάθεια (Cocker Spaniel και Westie ).
Υπερφλοιοεπινεφριδισμός (Cushing)
«Πρόκειται για την υπερλειτουργία του φλοιού των επινεφριδίων, που έχει σαν αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό. Υπάρχουν τρεις τύπου: ο υποφυσιακός, ο επινεφριδικός και ο ιατρογενής. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η πολυουρία, πολυδιψία, λέπτυνση του δέρματος. Όπως, και η ασυνήθιστη διόγκωση της κοιλιάς», αναφέρει η κα Γιαννακάκου.
Ψυχογενής πολυδιψία
Αν ο κτηνίατρος εξετάσει και δεν βρει κάποιο παθολογικό ή μη αίτιο, τότε σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ψυχογενή πολυδιψία. Κάτι που, όπως λέει η κα Γιαννακάκου, έχει προκληθεί από μια στρεσογόνο κατάσταση, που έχει βιώσει το ζώο. Για παράδειγμα, η αλλαγή περιβάλλοντος (μετακόμιση).
Τι πρέπει να κάνετε
«Αρχικά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας, προκειμένου να σάς καθοδηγήσει και να γίνει κλινική εξέταση. Οι βασικές εξετάσεις, που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, είναι αιματολογικές, βιοχημικές και, φυσικά, εξετάσεις ούρων. Αν οι παραπάνω εξετάσεις δεν δείξουν τι μπορεί να προκάλεσε τα συγκεκριμένα συμπτώματα, τότε ίσως χρειαστεί περισσότερη διερεύνηση. Με απεικονιστικές ή/και ειδικές ορμονολογικές εξετάσεις», υπογραμμίζει η κα Γιαννακάκου.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Εν ολίγοις, η κα Γιαννακάκου επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση ο κτηνίατρος θα σάς κατευθύνει, δίνοντας την αντίστοιχη θεραπεία, η οποία εξαρτάται φυσικά, πάντα από το νόσημα, που προκαλεί τα συγκεκριμένα συμπτώματα».
*Η κυρία Αντιγόνη Γιαννακάκου είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Έκανε την πρακτική της άσκηση στη χειρουργική κλινική ζώων συντροφιάς του Α.Π.Θ.
Εργάστηκε, για επτά χρόνια, σε δύο κλινικές της Αττικής, με κύριο αντικείμενο την παθολογία των ζώων συντροφιάς.
Το 2011 συμμετείχε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με αντικείμενο την εργαστηριακή δημόσια υγεία και τις ζωοανθρωπονόσους.
Το 2019 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα υπερηχοτομογραφίας, Small Animal Ultrasonography – Improve International (ISVPS).
Από το 2022 μέχρι και σήμερα, συμμετέχει στο General Practitioner Certificate in Small Animal Medicine του ISVPS.
Έχει συμμετάσχει σε κτηνιατρικά συνέδρια και ημερίδες, με θέματα οδοντιατρικά, κυτταρολογίας, εσωτερική παθολογίας, αναισθησιολογίας και δερματολογίας. Είναι υπεύθυνη του παθολογικού τμήματος του Κτηνιατρικού Κέντρου Πειραιά.
Συμμετοχή σε επιστημονικούς συλλόγους
• Μέλος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.)
• Μέλος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)
• Μέλος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Σεμινάρια- Συνέδρια
• 22nd FECAVA Eurocongress – 31st VÖK Annual Congress – Vienna Austria 2016
• ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ – «Small animal abdominal ultrasonography and echocardiography» – Α.Π.Θ.
• ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ – ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 2017 (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)
• HANDS ON PARASITOLOGY «Εκπαίδευση στις πρακτικές διάγνωσης παρασιτώσεων στο κτηνιατρείο» 2017 – Ινστιτούτο Παστέρ
• ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2015 – ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.
• Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ: μία σύγχρονη πρόκληση – 6ο FORUM ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ – 2015
• ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ – 2015 (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)
• ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ – 2014 (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, και η αγάπη της για τα ζώα εκδηλώθηκε από την παιδική της ηλικία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις