Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το πρώτο κινητό τηλέφωνο βγήκε πριν από 51 χρόνια και έμοιαζε με τούβλο

Το πρώτο κινητό τηλέφωνο βγήκε πριν από 51 χρόνια και έμοιαζε με τούβλο

Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για την πρωτοποριακή στιγμή ήταν ένα Motorola DynaTAC.

Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε σαν σήμερα, στις 3 Απριλίου 1973. Ο Marty Cooper βρέθηκε στη γωνία της Sixth Avenue στη Νέα Υόρκη κρατώντας ένα τηλεφωνικό κατάλογο στα χέρια του. Έπειτα, πληκτρολόγησε έναν αριθμό σε μία ογκώδη συσκευή κρεμ χρώματος, την οποία τοποθέτησε στο αυτί του καθώς οι περαστικοί τον κοιτούσαν με περιέργεια. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μία κλήση από κινητό τηλέφωνο.

Ο Cooper εργαζόταν τότε ως μηχανικός στην Motorola και η κλήση έγινε προς το συνάδελφό του στην αντίπαλη εταιρία Bell Laboratories, για να του ανακοινώσει με περηφάνια πως τον καλούσε από “ένα προσωπικό, φορητό κινητό τηλέφωνο χειρός”.

Ο τρόπος επικοινωνίας

Παρόλο που η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων έχει αλλάξει άρδην, ο τρόπος που γίνονται οι κλήσεις δεν έχει αλλάξει πολύ. Το τηλέφωνο μετατρέπει τη φωνή σας σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο μεταφέρεται μέσω ραδιοκυμάτων σε μία κεραία. Η κεραία στέλνει τη φωνή σας στο άτομο το οποίο καλείτε, αντιστρέφοντας αυτή τη διαδικασία.

Πώς έμοιαζε το πρώτο κίνητό τηλέφωνο

Η εμπορική εκδοχή της πρωτότυπης συσκευής που χρησιμοποίησε ο Cooper ήταν το Motorola Dynatac 8000X, το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε 11 ολόκληρα χρόνια μετά αυτήν την κλήση, δηλαδή το 1984. Ζύγιζε 790 γραμμάρια, τέσσερις φορές δηλαδή το βάρος του iPhone 14, ενώ το κόστος του σε σημερινή αντιστοιχία ήταν $11.700.

Βασικά πληκτρολογούσες το νούμερο και έκανες την κλήση. Δεν υπήρχαν μηνύματα ή κάμερα. Τριάντα λεπτά ομιλίας, 10 ώρες για να φορτίσει η μπαταρία, περίπου 12 ώρες χρόνου stand-by και μία κεραία 15 εκατοστών στην κορυφή.

Η εξέλιξη

Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων. Σήμερα, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, ιδίως στις φτωχές χώρες του πλανήτη, όπως η Αφρική. Οι ενεργές συσκευές ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια, με την τάση να είναι ανοδική. Η νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung, με μερίδιο αγοράς 23% (Δεκέμβριος 2012), κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

“Ανόητο να το λέμε τηλέφωνο”

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Martin Cooper ανέφερε ότι δεν μπορούσε με τίποτα να προβλέψει τότε ότι “κάποια μέρα θα υπήρχε ένας υπερυπολογιστής σε αυτό που ανόητα λέμε τηλέφωνο”.

“Η συσκευή που έχετε στην τσέπη σας είναι πιο ισχυρή κατά πολλές τάξεις μεγέθους από τις υπολογιστικές μηχανές που οδήγησαν το Apollo 11 στο φεγγάρι. Στέλνει φωνητικά και γραπτά μηνύματα, παίζει μουσική και παιχνίδια, δίνει οδηγίες οδήγησης και καλεί ένα ταξί. Είναι μια τηλεόραση, ένας φακός, μια κάμερα και ένα άλμπουμ φωτογραφιών. Για αυτό και ποτέ δεν νιώθω άνετα να καλώ αυτά τα πράγματα τηλέφωνα”, δήλωσε ο Cooper.

Η πρόβλεψη για το μέλλον των κινητών τηλεφώνων

Βασικό ρόλο στην πρόβλεψη του Martin Cooper έχει φυσικά η τεχνητή νοημοσύνη, που φαίνεται να ήρθε για να μείνει στις ζωές μας.

“Ένα τηλέφωνο είναι πλέον η προέκτασή σας. Σήμερα, αν θέλετε να προσαρμόσετε ένα τηλέφωνο για εσάς, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι ένα απλό πράγμα όπως να ταξινομήσω τέσσερα εκατομμύρια εφαρμογές και να αποφασίσω ποια είναι η κατάλληλη για εσάς. Στο μέλλον, θα έχετε μια τεχνητή νοημοσύνη -αυτή είστε εσείς, η προσωπική σας, η δική σας τεχνητή νοημοσύνη- και θα εξετάσει τη συμπεριφορά σας και θα αποφασίσει ποια εφαρμογή χρειάζεστε, και είτε θα δημιουργήσει αυτήν την εφαρμογή είτε θα πάει να τη βρει για εσάς”.

Περιγράφει το σημερινό smartphone ως “υποβέλτιστο”, ενώ η πρόβλεψή του για το ρόλο του στη ζωή του ανθρώπου, θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας.

“Είναι ένα επίπεδο κομμάτι γυαλιού, που το κρατάς σε μια άβολη θέση – δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι ένα μελλοντικό τηλέφωνο. Το τηλέφωνο θα καταλήξει να μπει στο σώμα σας. Τελικά θα ενσωματωθεί κάτω από το δέρμα σου. Δεν χρειάζεται να το φορτίσεις γιατί το σώμα σου είναι ο φορτιστής”, δήλωσε χαρακτηριστικά, με τις σκέψεις τους να μην ακούγονται και τόσο… αισιόδοξες.

inView

Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται πάντα Τρίτη και Νοέμβριο;

Οι αμερικανικές εκλογές βασίζονται σε ένα ιδιαίτερο σύστημα - Στην καρδιά του συστήματος αυτού βρίσκονται οι εκλέκτορες του Σώματος των Εκλεκτόρων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024