Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Αν θέλετε να σας στείλουμε 20.000 ελέφαντες στη Γερμανία» λέει ο πρόεδρος της Μποτσουάνα

«Αν θέλετε να σας στείλουμε 20.000 ελέφαντες στη Γερμανία» λέει ο πρόεδρος της Μποτσουάνα

Μετά από κριτική ενάντια στην Μποτσουάνα η οποία επιτρέπει το κυνήγι τροπαίων ως μέσο ελέγχου του αριθμού τους, ο πρόεδρος της χώρας πρότεινε να στείλει στη Γερμανία 20.000 ελέφαντες.

Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα απείλησε να στείλει 20.000 ελέφαντες στη Γερμανία σε μια πολιτική διαμάχη. Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας πρότεινε να υπάρξουν αυστηρότερα όρια στην εισαγωγή κυνηγετικών τροπαίων. Ο πρόεδρος της Μποτσουάνα Μοκγκουίτσι Μασίσι δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι αυτό θα φτωχοποιούσε μόνο τους κατοίκους της χώρας.

Είπε ότι ο αριθμός των ελεφάντων είχε εκτιναχθεί ως αποτέλεσμα των προσπαθειών διατήρησης και το κυνήγι βοήθησε να κρατήσει τον αριθμό υπό έλεγχο. Κάτι που είναι αληθές καθώς η Μποτσουάνα έχει ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα προστασίας της άγριας ζωής. Αντίστοιχα προγράμματα εκπονούνται  και από άλλες χώρες της Αφρικής.

«Οι Γερμανοί θα πρέπει να ζουν μαζί με τα ζώα, με τον τρόπο που προσπαθείτε να μας πείτε», δήλωσε ο πρόεδρος Μασίσι

Η Μπποτσουάνα φιλοξενεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ελεφάντων, περισσότερα από 130.000. «Τα κοπάδια προκαλούσαν ζημιές σε περιουσίες, έτρωγαν καλλιέργειες και ποδοπατούσαν τους κατοίκους», δήλωσε ο πρόεδρος Μασίσι στη Bild.

Οι ελέφαντες είναι πολύ χωροκτητικά ζώα, με μικρή υπομονή αν πιστεύουν πως κινδυνεύουν μέλη της αγέλης τους. Μαζί με τα βουβάλια και τον κροκόδειλο του Νείλου είναι τα ζώα που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους αφρικανών.

Η Μποτσουάνα προστατεύει και προωθεί ελέφαντες σε τρίτες χώρες – Αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα υπερπληθυσμού

Η Μποτσουάνα έχει δώσει στο παρελθόν 8.000 ελέφαντες σε χώρες όπως η Αγκόλα και έχει προσφέρει εκατοντάδες ακόμη στη Μοζαμβίκη, ως μέσο μείωσης του πληθυσμού. «Θα θέλαμε να προσφέρουμε ένα τέτοιο δώρο στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Μασίσι, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για αστείο και ότι δεν θα δεχόταν όχι ως απάντηση.

Η Μποτσουάνα απαγόρευσε το κυνήγι τροπαίων το 2014, αλλά ήρε τους περιορισμούς το 2019, αφού αντιμετώπισε πιέσεις από τις τοπικές κοινότητες. Η χώρα εκδίδει πλέον ετήσιες ποσοστώσεις για το κυνήγι, λέγοντας ότι παρέχει μια καλή πηγή εισοδήματος για την τοπική κοινότητα και ότι η πρακτική αυτή είναι αδειοδοτημένη και αυστηρά ελεγχόμενη. Στο παρελθόν είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ελέφαντες για τροφή κατοικίδιων ζώων.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τροπαίων αφρικανικών ελεφάντων στην ΕΕ, αλλά και κυνηγετικών τροπαίων συνολικά, σύμφωνα με έκθεση της Humane Society International για το 2021. Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος στο Βερολίνο δήλωσε στο AFP ότι «η Μποτσουάνα δεν έχει εκφράσει καμία ανησυχία στη Γερμανία για το θέμα». «Υπό το πρίσμα της ανησυχητικής απώλειας της βιοποικιλότητας, έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η εισαγωγή κυνηγετικών τροπαίων είναι βιώσιμη και νόμιμη», δήλωσε η ίδια.

Το 2023 στην Κένυα 205 ελέφαντες έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας.

Η Δύση και η υποκρισία της

Οι δυτικές χώρες με μεγάλη άνεση ζητούν από φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες να συμπεριφέρονται ή να νομοθετούν με έναν ορισμένο και «πολιτισμένο τρόπο». Το ζήτημα είναι πως αν οι πολιτισμένες χώρες θέλουν η Αφρική να προστατέψει την βιοποικιλότητα. Όμως δεν δίνουν εναλλακτικές ή βοήθεια στις χώρες αυτές, ώστε να μην αναγκάζονται υπό το πρίσμα της επιβίωσης να επιτρέπουν το κυνήγι ή να δρουν λαθροθήρες στο έδαφός τους. Όπου το εμπόριο αγρίων ζώων είναι μια (δυτική) μπίζνα εκατομμυρίων.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θέλουν βιοποικιλότητα και δεν θέλουν κυνηγούς τροπαίων (και σωστά), όταν οι κυνηγοί τροπαίων είναι πολίτες τους. Όμως οφείλουν να μειώσουν την κριτική και να αυξήσουν την βοήθεια προς τις χώρες αυτές, ώστε να μην αναγκάζονται να γίνονται λαθροκυνηγοί για να πουλήσουν ζώα που θα καταλήξουν φυλαχτά ή συστατικά κινέζικης ιατρικής. Αλλιώς να πάρουν 20.000 ελέφαντες στο Μέλανα Δρυμό. Δεν είναι μονάχα ευθύνη της Μποτσουάνα η διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά κυρίως των πλουσίων κρατών.

Το υπουργείο, ωστόσο, παρέμεινε σε συνομιλίες με αφρικανικές χώρες που επηρεάζονται από τους κανόνες εισαγωγής, συμπεριλαμβανομένης της Μποτσουάνα, δήλωσε η εκπρόσωπος. Η Αυστραλία, η Γαλλία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των χωρών που έχουν απαγορεύσει το εμπόριο κυνηγετικών τροπαίων. Ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, η ψηφισθείσα νομοθεσία πρέπει να περάσει από περαιτέρω έλεγχο προτού γίνει νόμος.

Η κριτική του Μασίσι αφορά την γερμανική κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας, με επικεφαλής την υπουργό Πρασίνων Στέφι Λέμκε, επειδή επιδιώκει να απαγορεύσει την εισαγωγή τροπαίων παρά τον υπερπληθυσμό των ελεφάντων στην Μποτσουάνα.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο