Πάσχα: Καταγγελίες για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων
Πού θα κυμανθούν οι τιμές.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Την ώρα που κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για ελλείψεις αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά το φετινό Πάσχα, λόγω και των αυξημένων εξαγωγών σε ποσοστό άνω του 20% σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Πορτογαλία, έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για ελληνοποιήσεις κρεάτων.
«Έρχεται το αρνάκι στο σφαγείο. Μπαίνει για 15 ημέρες στο παχυντήριο και ύστερα αυτό σφάζεται ως ελληνικό», κατήγγειλαν κτηνοτρόφοι στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. «Τα εισαγόμενα τα καταλαβαίνεις από τη γεύση και την τιμή. Αν είναι ελληνικό έχει μπλε σφραγίδα. Αν όχι, τότε έχει την κόκκινη», ανέφεραν.
Πώς περνούν τα σύνορα
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αρνιά και κατσίκια περνούν τα σύνορα με φορτηγά δίχως να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος στο τελωνείο για τα παραστατικά που τα συνοδεύουν, είτε μέσω γνωστών σε κάποιους, διελεύσεων που υπάρχουν στα χωράφια κατά τη διάρκεια της βοσκής των αμνοεριφίων και έπειτα από συνεννόηση με τον έμπορο γειτονικής χώρας.
Αν οι τιμές παραγωγού μείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 8 ευρώ από τον χονδρέμπορο, ο καταναλωτής στην καλύτερη περίπτωση θα αγοράσει τον ελληνικό οβελία στα 13-14 ευρώ το κιλό.
Ο Ιωάννης Χατζηπασχάλης, πρόεδρος τελωνειακών κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας ανέφερε πως «η τελωνειακή υπηρεσία διενεργεί τους ελέγχους που προβλέπονται κατά την είσοδο των αμνοεριφίων από χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν επικινδυνότητας που υποδεικνύεται από κεντρικό και όχι τοπικό πληροφοριακό σύστημα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».
Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν πως για να παταχθούν οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων είναι απαραίτητοι οι εντατικοί έλεγχοι στα σύνορα μέχρι τα δημόσια κτηνιατρεία που δηλώνονται τα ζώα.
Τιμές
Σε ό,τι αφορά το κόστος, όπως έχει γράψει το in, αν οι τιμές παραγωγού μείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 8 ευρώ από τον χονδρέμπορο, ο καταναλωτής στην καλύτερη περίπτωση θα αγοράσει τον ελληνικό οβελία στα 13-14 ευρώ το κιλό. Αν και όπως όλα δείχνουν τα ελληνικά σφάγια είναι λίγα, πρόβλημα επάρκειας δεν αναμένεται να υπάρξει, καθώς και φέτος θα γίνουν εισαγωγές από τη Ρουμανία για να καλυφθεί η ζήτηση.
Οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν αμνοερίφια βάρους μεταξύ 10 και 14 κιλών, κάτι που ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, με σημερινές τιμές, στα 8-9 ευρώ το κιλό και που σύμφωνα με τους ίδιους κάνει σαφές ότι πουλώντας σε τιμές 6- 6,5 ευρώ το κιλό, όπως έγινε πέρυσι, οι μονάδες τους δεν είναι βιώσιμες. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο φέτος αποφάσισαν και προώθησαν για εξαγωγή τα περισσότερα ζώα τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις