Κικίλιας: Ο δασάρχης Πιερίας σηματοδοτεί τον τρόπο που πρέπει να κινούμαστε στην αντιμετώπιση πυρκαγιών
Όπως έκανε γνωστό, περί τα τέλη Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη άσκηση με τη συμμετοχή και των εθελοντικών ομάδων προκειμένου να αξιολογηθεί κάτω από «πραγματικές» συνθήκες το επίπεδο ετοιμότητας
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
«Ο δασάρχης Πιερίας, κ. Παπαπέτρου σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινούμαστε όλοι σαν ομάδα στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών», τόνισε κατά την επίσκεψή του στο νησί της Ρόδου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Στις δηλώσεις που έκανε στην διάρκεια συνάντησής του με στελέχη της Πυροσβεστικής, εθελοντές και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στον λόφο της Φιλερήμου, ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:
«Καταρχάς είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στη Ρόδο για ένα πολύ σημαντικό σκοπό, τη προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων εδώ μαζί με το κ. αρχηγό και όλη την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος Νοτιοανατολικού Αιγαίου ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου. Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Παπαπέτρου. Ο κ. Παπαπέτρου είναι και σηματοδοτεί για εμάς τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να κινούμαστε συνολικά σαν ομάδα όλοι στο νέο δόγμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και όχι μόνο. Είναι δασάρχης πάνω στη Πιερία. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του. Στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας η οποία γίνεται, όπως σας εξήγησα, μαζί με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος στη Βόρεια Ελλάδα ανέβηκε πάνω για τη φωτιά στα Πιέρια Όρη ο υπαρχηγός ο κ. Ρουμελιώτης, ο γενικός επιθεωρητής ο κ. Φαλάρας, ο περιφερειάρχης, ο κ. Κοσμίδης, 5 ομάδες δασοκομάντος από όλη την Ελλάδα, οι πυροσβέστες μας, οι εθελοντές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο συγκεκριμένος δασάρχης μας βοήθησε έμεινε εκεί πρωί-μεσημέρι-βράδυ, κάναμε αντιπυρικές ζώνες παντού».
«Αυτός είναι ο τρόπος και η προσπάθεια που θέλω να έχουμε»
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης τόνισε ότι «η πυρκαγιά ήταν δύσκολη αφού βρισκόταν σε υψόμετρο, πάνω από 1.500 μέτρα μέχρι 2.000 μέτρα. Ήταν υφέρπουσα η πυρκαγιά κάτω από το δάσος και με πάγο μαζί σε 2.000 μέτρα. Και όλοι αυτοί μαζί μπόρεσαν και ήλεγξαν την πυρκαγιά στις τρεις μέρες. Μία πυρκαγιά η οποία κανονικά θα μας δημιουργούσε πάρα πολλά προβλήματα, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι μας δημιούργησε. Αυτός είναι ο τρόπος και η προσπάθεια που θέλω να έχουμε από τα νησιά μας μέχρι την ηπειρωτική περιοχή, την Βόρεια Ελλάδα ή τη Νότια Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο που έρχεται, γιατί η κλιματική κρίση δυστυχώς είναι εδώ και βλέπετε και ακόμη νωρίς την άνοιξη δείχνει τα δόντια της. Και ανέφερα έναν δασάρχη γιατί σε θεωρητικό επίπεδο και στα προηγούμενα χρόνια δεν συνεργάζονταν άψογα το Πυροσβεστικό Σώμα με την Δασική Υπηρεσία.
Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή θα έχουν άμεση ενημέρωση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς
»Δεν υπάρχει η πολυτέλεια ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Αντιθέτως, όλοι μαζί θα δουλεύουμε κι όλοι μαζί θα προσπαθούμε για το κοινό καλό. Οι εθελοντές θα ενημερώνονται πρώτοι και θα είναι στο πεδίο. Οι δήμοι θα ενημερώνονται πρώτοι και θα έχουν υποχρέωση να έχουν αυτά τα οποία πρέπει -χωματουργικά μηχανήματα- και να υποστηρίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεργαζόμαστε με την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, που σας θυμίζω ότι έκαναν και οι δύο εξαιρετική δουλειά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις που ζήσαμε πέρσι στη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, και όλο αυτό είναι μία νέα προσπάθεια να αμβλυνθούν και να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης ανά των δασικών πυρκαγιών, πιθανώς των πλημμυρών και των όλων ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία ζούμε, πόσω μάλλον για το νησί μας εδώ πέρα, για τη Ρόδο που είναι αιχμή του δόρατος του τουρισμού, που έχει πολύ περισσότερο κόσμο – δεν είναι μόνο οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες – είναι και όλοι οι τουρίστες στην αντιπυρική περίοδο και που κρατάω απ’ το περσινό την προσπάθεια που είδαν ότι έκαναν όλοι οι κάτοικοι, οι εθελοντές, οι πυροσβέστες, οι αστυνόμοι, οι λιμενικοί, όλος ο κόσμος εδώ πέρα προκειμένου να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε συμβεί αυτό. Για τα υπόλοιπα όλα που δεν είμαι ευχαριστημένος, θα συζητήσουμε σήμερα, τώρα και αργότερα».
Ερωτηθείς ο κ. Κικίλιας για το τι εναέρια μέσα θα έχουμε φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή τόνισε τα εξής: «Θα έχουμε όλα αυτά που η Υπηρεσία έχει ζητήσει και πρέπει. Θέλω να σας πω ότι ήδη έχουμε υπογράψει τα προσύμφωνα με την NSPA, που είναι Νατοϊκός μηχανισμός, αυτός μέσα από τον οποίο τρέχουμε τους διαγωνισμούς για τα εναέρια, θα έχουμε τα εθνικά εναέρια, θα έχουμε και αυτά τα οποία παίρνουμε με συμβάσεις από τον νατοϊκό μηχανισμό και δε θέλω να ξεχάσετε -και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη παρακαταθήκη- ότι να, για παράδειγμα, σήμερα το πρωί υπογράψαμε τρία IASR ειδικά αεροσκάφη καινούρια μέσα από το πρόγραμμα «Αιγίς» επόπτευσης και ελέγχου, δασικών πυρκαγιών, διασώσεων, ελέγχου και φύλαξης των συνόρων κ.ο.κ. Το «Αιγίς» προχωράει και νομίζω από την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα ξεκινήσουμε και θα έχουμε πολλά. Όταν λέω πολλά εννοώ πάνω από 1.000 πυροσβεστικά αυτοκίνητα, έναν καινούριο στόλο Canadair. Το ανακοινώσαμε ήδη, υπέγραψε ο πρωθυπουργός στον Καναδά μαζί με τον Πρόεδρο Τριντό, 7 νέα Canadair, πάνω από 20-25 αμφίβια, τράκτορες κ.α».
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή θα έχουν άμεση ενημέρωση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με πρώτους εθελοντές αλλά και τον δήμο, και την περιφέρεια, προκειμένου από κοινού να γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών.
Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι το ίδιο θα γίνεται σε περίπτωση εκδήλωση άλλων φαινομένων, όπως πλημμύρες κ.α..
Στη συνέχεια, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη για την δασοπροστασία που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στην οποία παρέστη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, για την προετοιμασία και τον συντονισμό των υπηρεσιών, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
«Έχω ζήσει τη Ρόδο στα καλά και στα δύσκολα. Πέρυσι μας έτυχε ό,τι πιο δύσκολο και ό,τι πιο αναπάντεχο, μία μέγα-πυρκαγιά. Το νησί είχε μία συγκλονιστική τουριστική περίοδο κατά την οποία αποδείχθηκε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε εάν προσπαθούμε όλοι μαζί», είπε ο κ. Κικίλιας.
Ευχαρίστησε μάλιστα τον περιφερειάρχη, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, τους εθελοντές και τους πολίτες που συνέβαλαν στην επιτυχή διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης που βίωσε το νησί.
Επεσήμανε επίσης ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά. «Αν εξετάσουμε πώς εκκίνησε η πυρκαγιά και πώς την αντιμετωπίσαμε δεν θα έλεγα ότι είμαι ευχαριστημένος. Και επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο ήρθα σήμερα εδώ με το νέο αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για να δούμε πώς μπορούμε να οργανωθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Έκανε επίσης γνωστό ότι περί τα τέλη Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη άσκηση με τη συμμετοχή και των εθελοντικών ομάδων προκειμένου να αξιολογηθεί κάτω από «πραγματικές» συνθήκες το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και να γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις και προσαρμογές στο σχέδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης, η βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Αποστόλης Ασπράκης κ.α.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις