Ο Λάκης Παπαδόπουλος αποκαλύπτει τα μυστικά του νέου του δίσκου
Ο Λάκης Παπαδόπουλος μιλά στο in για το νέο του δίσκο με τίτλο «Κράτα με σφιχτά», που θα παρουσιάσει την Πέμπτη 11 Απριλίου στο Half Note Jazz Club
Όταν έναν καλλιτέχνη τον ξέρουν όλοι με το μικρό του όνομα, τότε έχει σίγουρα αφήσει το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή. Και ο Λάκης Παπαδόπουλος είναι ένας από αυτούς.
Ο αγαπημένος Λάκης του κοινού, ο άνθρωπος που «ευθύνεται» για τη «Σερενάτα», τα «Ήσυχα Βράδια», τη «Γυριστρούλα», αλλά και το «Πάρε πασά μου» και δεκάδες άλλες επιτυχίες συνεχίζει να προτείνει καινούργια πράγματα, δεν επαναπαύεται ποτέ και κάθε του ζωντανή εμφάνιση είναι μια μουσική εμπειρία.
Ένας πολύπλευρος συνθέτης που εκτός από την δική προσωπική δισκογραφία έχει χαρίσει μελωδίες του σε πάρα πολλούς καταξιωμένους ερμηνευτές και έχει την ικανότητα να ελίσσεται στο πεντάγραμμο όπως λίγοι.
Από τον ιστορικό δίσκο «Κατά βάθος… αλεπού» που έκανε με την Ελένη Δήμου το 1986, τα τραγούδια που έδωσε στην Μαργαρίτα Ζορμπαλά και τον Γιώργο Νταλάρα, την υπέροχη «Χάρτινη Ζωή» που τραγούδησε ο Σάκης Ρουβάς, τον «Κουρσάρο» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά και το «Διαζύγιο» που είπε μαζί με την Άντζελα Δημητρίου το 1992 ο Λάκης Παπαδόπουλος ήταν πάντα «παρών».
Και τώρα μας συστήνει μια νέα φωνή, τη Βάλια Τσιργιώτη και μαζί τη νέα τους δουλειά «Κράτα με σφιχτά» που θα παρουσιάσουν ζωντανά στις 11 Απριλίου στο Half Note Jazz Club. Ένας δίσκος που περιλαμβάνει καινούργιο υλικό γραμμένο ειδικά για τη Βάλια αλλά και κομμάτια του Λάκη που ερμηνεύει η νεαρή τραγουδίστρια σε δεύτερη εκτέλεση.
Ο Λάκης Παπαδόπουλος μιλά στο in με αφορμή την παρουσίαση του νέου του δίσκου «Κράτα με σφιχτά» την Πέμπτη 11 Απριλίου στο Half Note Jazz Club.
Η ιδέα του καινούριου δίσκου και η Βάλια Τσιργιώτη
«Η ιδέα του δίσκου προέκυψε από ένα τραγούδι που αυτή τη στιγμή έχει μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Ήταν το πρώτο τραγούδι της συνεργασίας μας με τη Βάλια Τσιργιώτη, το »Κράτα με σφιχτά», το οποίο δώσαμε σαν τίτλο και στον νέο μας δίσκο» θα πει αρχικά αναφερόμενος στο πως προέκυψε η ιδέα για τον καινούργιο δίσκο.
«Είναι ένα τραγούδι που πραγματικά βγήκε πολύ άνετα, χωρίς προσπάθεια από μένα. Συνήθως με αυτό τον τρόπο γεννιούνται οι μεγάλες επιτυχίες. Και παράλληλα με μένα ήρθε η Βάλια με τη ζεστή φωνή της και το ερμήνευσε εκπληκτικά. Μια bossa nova που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα να ακούμε. Δηλαδή δεν είναι ούτε ζεϊμπέκικο, ούτε χασάπικο» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τη συνεργασία του με την Βάλια Τσιργιώτη εξηγεί πως «τη Βάλια την ανακάλυψα στο studio του Γιώργου Καζαντζή στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ίδιος με κάλεσε για να την ακούσω. Εκεί γνώρισα και τον Νίκο Κούρτη, ιδιοκτήτη της FM Records, ένα μεγάλο μυαλό της δισκογραφίας στην Ελλάδα. Στο studio αυτό άκουσα πρώτη φορά τη φωνή της Βάλιας κι ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα» τονίζει.
«Δεν περίμενα ότι από ένα τόσο νέο κορίτσι θα άκουγα μια χροιά ζεστή, εκπληκτική, με πολλές χαμηλές και ψηλές νότες. Και αυτό είναι το πλεονέκτημα της Βάλιας. Μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά είδη μουσικής και να μην κουράζεσαι να την ακούς γιατί η φωνή της έχει πολλές μορφές» εξηγεί.
Τι θα δούμε στο Half Note στις 11 Απριλίου
«Στην παρουσίαση του δίσκου μας ‘Κράτα με σφιχτά’ που θα γίνει στον πολύ όμορφο μουσικό χώρο Half Note Jazz Club, την Πέμπτη 11 Απριλίου θα δείτε αρχικά την ορχήστρα μας. Τον Μάνο Γερματσίδη στο μπουζούκι, τον Μάνο Ιατρίδη στην κιθάρα και τον Δημήτρη Μπέλλο στο πιάνο και στα πλήκτρα. Η Βάλια θα ερμηνεύσει τραγούδια του δίσκου και θέλω πολύ να έρθει ο κόσμος να ακούσει την υπέροχη φωνή της. Βέβαια κι εγώ θα κάνω την έκπληξη και θα πω διάφορα δικά μου τραγούδια γνωστά που αγαπάει ο κόσμος» λέει αναφορικά με όσα θα δούμε στο Half Note στις 11 Απριλίου, όπου είναι προγραμματισμένη και η παρουσίαση του δίσκου.
«Συνολικά είναι ένας δίσκος με 15 τραγούδια, κάποια είναι καινούρια και κάποια επανεκτελέσεις που όλοι τα γνωρίζουμε» αναφορικά με όσα θα περιλαμβάνει ο νέος δίσκος.
«Ανάμεσά τους το ‘Ήσυχα Βράδια’, το ‘Και θα χαθώ’. Τα περισσότερα είναι μπαλάντες. Έχουμε και ορισμένα λαϊκά με το μπουζούκι των Bouzouki Kings που έχουν εκπληκτικό ήχο και χρώμα και ορισμένα ντουέτα με εμένα και τη Βάλια. Θα πρέπει να αναφέρω πως η βάση της μπαλάντας, ο άνθρωπος που βοήθησε πολύ είναι ο μουσικός Δημήτρης Μπέλλος».
Η δισκογραφία και η ροκ σκηνή σήμερα
Αναφορικά με την ελληνική δισκογραφία, ο Λάκης Παπαδόπουλος θα πει πως «η ελληνική δισκογραφία στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Όλα είναι πλέον ψηφιακά».
«Δεν υπάρχει το CD, που θα το πάρεις, θα το ξεφυλίσσεις, θα το ακούσεις. Ακόμα κι ο ήχος έχει αλλάξει. Πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και οι μουσικοί την εκμεταλλεύονται. Πιστεύω πως πολύ καλά κάνουν γιατί είναι μασημένο φαΐ. Το τραγούδι ‘Σερενάτα’ για παράδειγμα, το έβαλαν στο μηχάνημα πρόσθεσαν electro και κάτι παραπάνω σε ήχο και πιστεύω πως από άποψη διαύγειας είναι κλάσης ανώτερο από πολλά τραγούδια μου και μου αρέσει πολύ. Όλα πλέον τα τραγούδια τα βρίσκεις εύκολα στις πλατφόρμες youtube, spotify. Χρήματα φυσικά δεν βγάζεις. Απλά το θετικό είναι ότι με τα ψηφιακά μέσα τα τραγούδια ταξιδεύουν παντού κι έτσι μπορεί ο κόσμος να μας γνωρίσει στο εξωτερικό κι όχι μόνο στην Ελλάδα».
Όσον αφορά την ελληνική ροκ σκηνή, θα πει πως «στην ελληνική ροκ σκηνή είμαστε εμείς οι παλιοί. Για τη νέα γενιά όμως, όπως είναι ο γιος μου που είναι ράπερ, μας βλέπουν σαν εμπόδιο».
«Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής είναι η ραπ και η τραπ και μετά τα έντεχνα. Εγώ από την άλλη είμαι σε ένα στυλ που είναι όλο δικό μου. Ούτε ροκ τελείως είναι αλλά ούτε και μπαλάντα. Είναι ρεπερτόριο για όλους. Είμαι ακροατής της μουσικής με ρεπερτόριο που ποικίλλει» τονίζει.
Τα τραγούδια που τον εκφράζουν και η επόμενη μέρα…
Όσον αφορά στην επόμενη μέρα, ο Λάκης Παπαδόπουλος αποκαλύπτει πως «ετοιμάζω έναν δίσκο με τα δικά μου ορχηστρικά τραγούδια. Ορισμένα, μάλιστα, έχουν ήδη κυκλοφορήσει από την FM Records και μπορείτε να τα ακούσετε στο spotify και στο youtube. Το ‘Morning kiss’, ‘Carusel’, ‘Kirki΄ με τη φωνή της Σόνιας Θεοδωρίδου και άλλα. Όλα μαζί θα συγκεντρωθούν και με τα άλλα που ετοιμάζω σε ένα δικό μου προσωπικό album».
Ενώ κλείνοντας αναφέρεται στα τραγούδια που τον εκφράζουν περισσότερο.
«Τα σατιρικά τραγούδια όπως το ‘Γοριλάκι’ όταν είμαι πάνω στη σκηνή με κάνουν και ξυπνάω και γελάω και θέλω να γελάσει κι ο κόσμος. Να περνάμε ωραία. Έχουν βέβαια και κοινωνικό νόημα όπως το ‘Έφυγε η γυναίκα από το σπίτι’. Τα πιο σκοτεινά είναι το ‘Τη νύχτα αυτή’, ‘Της νύχτας τα ηχεία’ και μου αρέσουν πολύ. Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω. Και η ‘Γυριστρούλα’ και το ‘Κάτι γλυκό’ είναι τραγούδια που μου αρέσουν πολύ».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη