«Μη αναγκαία» για την κυβέρνηση η θεσμοθέτηση της γυναικοκτονίας – Η απάντηση στην Ευρωβουλή
Μη αναγκαία θεωρεί η κυβέρνηση τη νομοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία» όπως κατέστησε σαφές σε απάντηση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο κενό έπεσαν οι συζητήσεις για την νομοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία» παρά την οργή που προκάλεσε η δολοφονία της 28χρονης έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους. Αν και πρόκειται για την πέμπτη γυναικοκτονία για το 2024, η κυβέρνηση επιμένει στη μη νομοθέτηση του νόμου, επισημαίνοντας ότι ο ποινικός κώδικας καλύπτει πλήρως με υψηλότατες ποινές.
Αυτή ήταν άλλωστε και η θέση που υιοθέτησε η κυβέρνηση στην απάντηση της προς το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σε έγγραφο που παρουσιάζει το in, η κυβέρνηση αναφέρει χαρακτηριστικά πως όσον αφορά στη θεσμοθέτηση του όρου γυναικοκτονία ως αυτοτελούς εγκλήματος «παρότι η χρήση του όρου στο δημόσιο λόγο έχει επεκταθεί, θεωρείται μη αναγκαία η εν λόγω πρόβλεψη αυτοτελούς εγκλήματος γυναικοκτονίας καθώς το αδίκημα θεωρείται πως αντιμετωπίζεται επαρκώς ως ανθρωποκτονία από το άρθρο 299 του Π.Κ και τιμωρείται με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ως ιδιαίτερα σοβαρό αδίκημα (κακούργημα)».
Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην πάγια θέση της σε μια περίοδο που επικρατεί οργή στην κοινωνία με την δολοφονία μιας ακόμα γυναίκας και αυτή τη φορά μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από αστυνομικούς, δημιουργώντας ερωτήματα για το κατά πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα της ως προς την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο
Να σημειώσουμε πως αν και η θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων παραμένει χαμηλή, η κυβέρνηση επιλέγει να δει τα πράγματα πιο… αισιόδοξα κάνοντας λόγο για «μικρή άνοδος σε σχέση με το 2022». Η Ελλάδα, συγκεκριμένα, μπορεί αν βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο κατακτώντας την 24η θέση ανάμεσα σε 27 με βαθμό 58 στα 100.
Η πρόοδος αυτή βέβαια, που γλίτωσε την Ελλάδα από την τελευταία θέση, επισκιάζεται από περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών που το κράτος δεν κατάφερε να παράσχει βοήθεια στα θύματα.
Η 28χρονη άλλωστε στους Αγίους Αναργύρους δεν ήταν το μοναδικό θύμα που ενώ είχε ζητήσει βοήθεια από την αστυνομία και τελικά βρήκε τραγικό θάνατο.
Στην απάντησή της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «υπάρχουν Κέντρα σε τοπικό επίπεδο για θύματα σεξουαλικής βίας» και πως «όλες οι υπηρεσίες που αναφέρονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης παρέχονται στα θύματα βιασμού από νοσοκομειακά κέντρα και ιατροδικαστικές υπηρεσίες».
Παρά δε τα συμπεράσματα της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, ότι η χώρα διαθέτει «ολοκληρωμένο δίκτυο δομών» που περιλαμβάνει 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 20 ξενώνες φιλοξενίας και την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15.900.
Σημειώνεται ότι η «Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Δράση κατά της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (GREVIO)» είχε σημειώσει για την Ελλάδα ο νόμος 4800/2021 παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση στους θύτες τους και καμία παρακολούθηση της ασφάλειάς τους.
Η απάντηση επίσης της κυβέρνησης αναφέρεται εκτενώς στην τηλεφωνική γραμμή, την οποία αναγνωρίζει και το ψήφισμα, ενώ σημειώνει επίσης την τροποποίηση μετά από πίεση των φεμινιστικών οργανώσεων και της Διεθνούς Αμνηστίας, του νομικού ορισμού του βιασμού, ώστε να βασίζεται στη συναίνεση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις