Είναι μάταιη η εκπαίδευση όταν ο σκύλος έχει μεγαλώσει – Είναι αλήθεια;
Ο σκύλος μπορεί να μάθει νέα πράγματα και να… αλλάξει μυαλά, ακόμη και αν έχει ξεπεράσει τα χρόνια της νεότητας
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- «Δεν είμαι έτοιμη να σας αφήσω» - Το αντίο της Μίλι Μπόμπι Μπράουν στο Stranger Things ήταν δακρύβρεχτο
Η αλήθεια είναι, ότι ο σκύλος «ρουφά» τις γνώσεις σαν σφουγγάρι κατά την κουταβίσιά του ηλικία.
Ωστόσο, δικαίωμα στην εκπαίδευση έχουν και οι σκύλοι μεγάλης ηλικίας.
Με τη σωστή μέθοδο εκπαίδευσης, αλλά και με επιμονή, υπομονή και αγάπη, μπορεί να διορθωθούν ή να εξαλειφθούν συμπεριφορές που ταλαιπωρούν τον σκύλο, αλλά και τον κηδεμόνα του.
Η εκπαίδευση ενός μεγαλύτερου σε ηλικία σκύλου δεν είναι χαμένος χρόνος.
«Είναι πολλές οι φορές, που οι κηδεμόνες μεγαλύτερων σε ηλικία σκύλων αναρωτιούνται εάν είναι εφικτή η εκπαίδευση του αγαπημένου τους φίλου. Σίγουρα, όλοι οι σκύλοι σε οποιαδήποτε ηλικία μπορούν να εκπαιδευτούν. Μπορούν να μάθουν καινούργια πράγματα, ή ακόμη να μειωθούν ή να εξαλειφθούν αρνητικές συμπεριφορές», διευκρινίζει ο εκπαιδευτής σκύλων, Μιχάλης Διαμαντάρας.
Η εκπαίδευση, ειδικά στους μεγαλύτερους σκύλους, είναι ένας καλός τρόπος για άσκηση, αλλά και για να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους
Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το εξής: η εκπαίδευση ενός μεγαλύτερου σε ηλικία σκύλου δεν μπορεί να είναι το ίδιο εύκολη με την εκπαίδευση ενός κουταβιού.
Ο ενήλικας σκύλος, όπως εξηγεί, εκδηλώνει, πολλές φορές, ανεπιθύμητες συμπεριφορές, που πλέον έχουν παγιωθεί στο μυαλό του.
Όπως καταλαβαίνουμε, όταν κάποιες συμπεριφορές ενός προχωρημένου σε ηλικία σκύλου τού έχουν γίνει τρόπος ζωής, όπως λέει ο εκπαιδευτής, η εκπαίδευσή του χρειάζεται περισσότερη υπομονή και επιμονή, τόσο από τον δάσκαλό του όσο και από τον κηδεμόνα του. Αλλά και περισσότερο χρόνο, καθώς αυτές οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές έχουν παγιωθεί στην καθημερινότητά του.
«Είναι γεγονός ότι η οικογένεια ενός μεγαλύτερου σκύλου απευθύνεται -τις περισσότερες φορές- σε έναν εκπαιδευτή για να διορθωθούν μη επιθυμητές συμπεριφορές, αλλά και για ψυχικά προβλήματα. Όπως, για παράδειγμα, το γαύγισμα, το τράβηγμα στη βόλτα, η επιθετικότητα, το άγχος αποχωρισμού, οι φοβίες. Ακόμα για την τουαλέτα σε λάθος σημείο μέσα στο σπίτι, ή για το ότι ο σκύλος τους είναι αντικοινωνικός», αναφέρει ο εκπαιδευτής σκύλων.
Η μέθοδος εκπαίδευσης
Ο τρόπος εκπαίδευσης σε έναν μεγαλύτερο σκύλο, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάρα, θα πρέπει να βασίζεται στο κίνητρο – όπως και για όλους τους σκύλους. Δηλαδή, στη λιχουδιά, στο παιχνίδι, κτλ.
«Μάλιστα, διάφορα προβλήματα που μπορεί να έχει ο ενήλικας/ηλικιωμένος σκύλος, είναι δυνατόν να αποτελέσουν «εμπόδια» στην επιτυχία της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, η μειωμένη ακοή, όραση, αλλά και η κούραση που μπορεί να αισθάνεται», επισημαίνει ο κ. Διαμαντάρας.
Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάμε, όπως λέει, είναι πως η εκπαίδευση αρέσει σε όλους τους σκύλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τι προσφέρει στον ενήλικα/ηλικιωμένο σκύλο η εκπαίδευση
Εν ολίγοις, ο κ. Διαμαντάρας υπογραμμίζει: «Η εκπαίδευση, ειδικά στους μεγαλύτερους σκύλους, είναι ένας καλός τρόπος για άσκηση, αλλά και για να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους. Όπως, και να δεθούν ακόμα περισσότερο με την οικογένειά τους. Να αισθανθούν, οι αγαπημένοι μας φίλοι, ότι ακόμα και σε αυτήν την ηλικία δέχονται αγάπη και στοργή από την οικογένειά τους».
*Ο κ. Μιχάλης Διαμαντάρας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως συνοδός στρατιωτικών σκύλων στην Πολεμική Αεροπορία το 1990, όπου και υπηρέτησε επί 10 χρόνια.
Από το 2000 ασκεί το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων και όπως λέει: «έχω εκπαιδεύσει σκύλους, σχεδόν όλων των φυλών, λαμβάνοντας πάντα υπ΄όψιν τόσο τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του σκύλου όσο και τις ανάγκες του κηδεμόνα του.
Στόχος μου είναι με την προεκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση, τη βασική υπακοή, αλλά και τη επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, να διαμορφωθεί η συμπεριφορά του σκύλου, έτσι ώστε να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει τη θέση του μέσα στην οικογένεια.
Έτσι, με ήρεμο και κυρίως με μεθοδευμένο τρόπο, θα δημιουργηθεί μια σχέση υπακοής, σεβασμού και αγάπης».
Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις