Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία δεν επηρεάζει τα ελληνοτουρκικά
Οι δεσμεύσεις Γεραπετρίτη - Φιντάν στη συνάντηση της Τετάρτης
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Στα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου εστιάζουν από εδώ και στο εξής Αθήνα και Άγκυρα με ορίζοντα την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία τοποθετείται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα μέσα Μαΐου. Μετά δηλαδή και την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον, η οποία σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ αναμένεται στις 9 Μαΐου.
Την Πέμπτη Φιντάν – Μπλίνκεν είχαν επίσης μία συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Minister of Foreign Affairs @HakanFidan met with Antony Blinken, US Secretary of State, in Brussels on the margins of the #NATO Foreign Ministers Meeting.🇹🇷 🇺🇸 pic.twitter.com/WURQ4eQebU
— Turkish MFA (@MFATurkiye) April 4, 2024
Της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα έχουν προηγηθεί τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα γίνουν στην Αθήνα, στις 22 Απριλίου, και η συνάντηση των Υφυπουργών Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακτσαπάρ, που θα λάβει χώρα στην Τουρκία στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Ενώ υπάρχει πρόθεση και για μία ακόμα συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν μέχρι την συνάντηση των δύο ηγετών.
Καλή σχέση
Με το Γεραπετρίτη να επενδύει ιδιαίτερα, στην «καλή προσωπική σχέση» όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές που έχει οικοδομήσει με το Φιντάν.
Η συζήτηση των δύο ΥΠΕΞ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες χαρακτηρίστηκε από διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση των όσων ελέχθησαν ειλικρινής.
Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν όπως πάντα και το μεταναστευτικό, με δέσμευση των δύο πλευρών να συνεχιστεί η συνεργασία που χαρακτηρίζεται αποδοτική μέχρι σήμερα.
Στο τραπέζι βρέθηκε και το ζήτημα της επιτόπιας θεώρησης – της τουριστικής βίζας – για τους τούρκους πολίτες στα δέκα νησιά, με το πρόγραμμα να λειτουργεί ήδη για τα πέντε από αυτά. Έως το τέλος του μήνα εκφράζεται η βούληση το μέτρο να λειτουργεί και για τα δέκα νησιά.
Οι εκλογές
Γεραπετρίτης και Φιντάν συζήτησαν επίσης – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – και για το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία, με την Αθήνα να λαμβάνει διαβεβαιώσεις ότι το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι που ως εκτίμηση υπήρχε εξαρχής. Άλλωστε ο Ερντογάν έχει νωπή εντολή και τέσσερα χρόνια θητείας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμμένει στους τρεις βασικούς στόχους που έχει θέσει η ελληνική πλευρά από την επανεκκίνηση του διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας και αυτοί είναι η διατήρηση της ηρεμίας, κάτι που θεωρείται ότι έχει κατακτηθεί, η μη παραγωγή εντάσεων, η οποία συνδέεται με την ηρεμία, ωστόσο δεν ταυτίζεται, αφού εντάσεις υπάρχουν, αλλά όπως έχει πει και δημόσια ο Γεραπετρίτης, μέσω των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας, δεν εξελίσσονται σε κρίσεις. Τρίτος στόχος παραμένει η λύση των μεγάλων προβλημάτων, για τον οποίο η παράταση της ηρεμίας αποτελεί σημαντικό συστατικό.
Ωστόσο αναγνωρίζεται ότι για ο βασικός λόγος για την παραγωγή εντάσεων και η αιτία που υποκινεί τις εντάσεις αυτές είναι η έλλειψη λύσης στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας που είναι η οριοθέτηση.
Σημαντικό και για τις δύο πλευρές είναι ότι μπορούν να θέτουν τις κόκκινες γραμμές τους και να γίνεται σεβαστό μέχρι πού μπορούν να συζητήσουν.
Η Διακήρυξη των Αθηνών σημαντικό βήμα
Σύμφωνα πάντως με αρμόδιες πηγές δεν αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει κάτι άλλο πέρα από τη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία εκτιμάται ότι ήταν από μόνη της ένα σημαντικό βήμα. Με την Αθήνα να επιμένει στη θέση ότι σε δέκα μήνες δεν μπορούν να λυθούν προβλήματα αιώνων.
Τον Απρίλιο αναμένεται μία κατ’ αρχήν συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, με ενδεχόμενο εφόσον υπάρξει συμφωνία να συμπεριληφθεί και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, κάτι που ο Γεραπετρίτης, συζήτησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την επίσκεψη – αστραπή που έκανε στην Λευκωσία.
Κυπριακό
Για τον υπουργό Εξωτερικών, το Κυπριακό αυτή την περίοδο έχει μία κινητικότητα, η οποία όπως έχει σημειώσει σε συνομιλητές του αρκετές φορές θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Στόχος είναι τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Λευκωσία τα δύο μέρη να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, έστω και αν η τουρκοκυπριακή πλευρά επιλέγει να υιοθετεί επί του παρόντος ακραίες θέσεις. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, όπως υπογραμμίζουν ανώτατες διπλωματικές πηγές με το Γεραπετρίτη να δείχνει διάθεση να αναλάβει ενεργό ρόλο στο πλαίσιο πάντα της παροχής καλών υπηρεσιών και στο βαθμό που η Κύπρος επιθυμεί.
Ακόμα και αν ο στόχος είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται το επόμενο διάστημα να δούμε και συχνότερες συναντήσεις του ΥΠΕΞ με την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο Προέδρου αλλά και υπουργού Εξωτερικών, με στόχο να υπάρχει άμεση ενημέρωση και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατότητα για βοήθεια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις