Ποιοι μπαίνουν στη Βουλή αν φύγουν οι Σπαρτιάτες – Γιατί οι εκλογές θεωρούνται λιγότερο πιθανές;
Το επικρατέστερο σενάριο είναι, σύμφωνα με συνταγματολόγους, να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού που πήραν οι Σπαρτιάτες σε όλα τα κόμματα εντός Βουλής
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
«Καραμπόλες» στη Βουλή αναμένεται να προκαλέσει η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικών διώξεων, για εξαπάτηση των εκλογέων, σε βάρος έντεκα βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες», πλην του επικεφαλής, Βασίλη Στίγκα.
Ήδη, εξάλλου, η κατάσταση στο εν λόγω κόμμα είναι ρευστή, αφού αριθμεί δύο βουλευτές λιγότερους, καθώς ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους, με αποτέλεσμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών να είναι στο όριο της διάλυσης, καθώς ναι μεν διαθέτει προς το παρόν 10 βουλευτές, όσους απαιτεί και ο Κανονισμός της Βοουλής για να υφίσταται μία κοινοβουλευτική ομάδα, οι πληροφορίες, όμως, κάνουν λόγο και για άλλες αποχωρήσεις, ενδεχομένως, και εντός της ημέρας.
Χρυσόγονος: Η επανάληψη των εκλογών, φρονώ πως είναι αντίθετη στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου και ότι θα οδηγούσε σε ένα περίεργο εκλογικό σύστημα, που θα ήταν πλειοψηφικό για τις 12 αυτές έδρες
Σε κάθε περίπτωση, μετά την εισαγγελική παραγγελία, εάν το Εκλογοδικείο αποφασίσει πως οι Σπαρτιάτες συμμετείχαν παράνομα στις εκλογές, τότε αυτομάτως διαλύεται η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα και αρχίζουν οι διαδικασίες για να συμπληρωθούν οι 11 κενές θέσεις στη Βουλή – πλην του Βασίλη Στίγκα, αφού έχει εξαιρεθεί από τις ποινικές διώξεις.
Ποιοι θα μπουν στη Βουλή αν φύγουν οι Σπαρτιάτες
Το επικρατέστερο σενάριο είναι, σύμφωνα με συνταγματολόγους, να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού που πήραν οι Σπαρτιάτες σε όλα τα κόμματα εντός Βουλής. Με αυτή την εκδοχή, το ποσοστό της ΝΔ θα αυξανόταν κατά 1,9% και θα έφτανε στο 42,45%, κερδίζονται 5 – 6 έδρες επιπλέον. Τρεις έδρες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ή δύο το ΠΑΣΟΚ, μία το ΚΚΕ, μία η Πλεύση Ελευθερίας και καμία ή μία η Νίκη.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, αυτοί που μπορεί να καταλάβουν, ως πρώτοι επιλαχόντες, τις έδρες των Σπαρτιατών, με βάση τα νέα ποσοστά των κομμάτων, είναι οι εξής:
Από τη ΝΔ, στην Αχαΐα ο Άγγελος Τσιγκρής, στη Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτου, στη Β΄ Πειραιώς η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και στην Ανατολική Αττική η Βασιλική Κόλλια.
Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα καταλάβουν ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα και ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο.
Στο ΠΑΣΟΚ τις δύο έδρες μπορεί να πάρουν ο Θανάσης Γλαβίνας στη Β΄Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς.
Χρυσόγονος: Ενδεδειγμένη επιλογή η ανακατανομή των εδρών
Ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μίλησε στο Attica TV, εξήγησε γιατί δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στις περιφέρειες όπου θα υπάρξουν κενές έδρες εάν κηρυχθούν έκπτωτοι οι βουλευτές των Σπαρτιατών.
«Αν το Εκλογοδικείο υιοθετήσει το σκεπτικό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θα υπάρξει ακύρωση της εκλογής των Σπαρτιατών και πλέον θα υπάρχουν δύο δυνατότητες για το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: είτε να διατάξει την επανάληψη των εκλογών στις περιφέρειες όπου θα υπάρξουν άδειες έδρες, είτε, εάν κρίνει ότι είναι περιττή η επανάληψη της ψηφοφορίας, μπορεί να διατάξει κατά την κρίση την ανακατανομή των εδρών, βάσει της αναλογίας των ποσοστών των κομμάτων που ξεπέρασαν το 3%», δήλωσε ο κ. Χρυσόγονος.
Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για την πρώτη εκδοχή, την επανάληψη των εκλογών, φρονώ πως είναι αντίθετη στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου και ότι θα οδηγούσε σε ένα περίεργο εκλογικό σύστημα, που θα ήταν πλειοψηφικό για τις 12 αυτές έδρες. Δεν έχει λογική να πούμε ότι θα γίνουν ξανά εκλογές σε 12 περιφέρειες. Κατά τη γνώμη μου, ενδεδειγμένη είναι η δεύτερη επιλογή, της ανακατανομής των εδρών με βάση την αναλογία των ψήφων τους και τι υπόλοιπα έχουν».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις