Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Λευκός Οίκος: Ο περήφανος «Μπαϊντενόπουλος» και ο Αριστοτέλης – Θερμό κλίμα στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

Λευκός Οίκος: Ο περήφανος «Μπαϊντενόπουλος» και ο Αριστοτέλης – Θερμό κλίμα στην εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναφέρεται στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σε θερμό κλίμα εορτάστηκε η ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υποδέχεται τα επιφανή μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στην εκδήλωση που έλαβε Ελληνοαμερικανών και φίλων της Ελλάδας από τον πολιτικό, επιχειρηματικό αλλά και καλλιτεχνικό χώρο, τονίστηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο αλληλοσεβασμός και η κοινή πίστη των δύο χωρών στο ανώτατο ιδανικό της Δημοκρατίας.

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και στην ομιλία του υποδέχθηκε τους ομογενείς προσκεκλημένους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφού αναζήτησε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη και την αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη και αφού αστειεύτηκε για μια ακόμα φορά για την ηλικία του, αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας ως γερουσιαστής στο Ντέλαγουερ και τη συμβολή της ομογένειας στην ανάδειξή του.

Σε μία ζεστή ομιλία, θυμήθηκε πως όταν ήταν 29 ετών οι Ελληνοαμερικανοί με την ψήφο τους και την καθοριστική στήριξη τους τον βοήθησαν να εκλεγεί Γερουσιαστής στο Ντελάγουερ, ενώ  δεν παρέλειψε να θυμίσει για μια ακόμα φορά πως οι στενοί δεσμοί του με την Ελλάδα του χάρισαν το «ελληνικό» του επώνυμο, «Μπαϊντενόπουλος», το οποίο -όπως είπε- είναι το δεύτερο όνομα του.

«Δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό των ψήφων, αλλά νομίζω πως όλοι οι Ελληνοαμερικανοί του Ντέλαγουερ με ψήφισαν. Γι’ αυτό απέκτησα το ελληνικό προσωνύμιο για το οποίο είμαι περήφανος ‘Μπαϊντενόπουλος’»

O Τζο Μπάιντεν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. Στιγμιότυπο από τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. (Πηγή: «Εθνικός Κήρυκας»)

«Δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό των ψήφων, αλλά νομίζω πως όλοι οι Ελληνοαμερικανοί του Ντέλαγουερ με ψήφισαν. Γι’ αυτό απέκτησα το ελληνικό προσωνύμιο για το οποίο είμαι περήφανος ‘Μπαϊντενόπουλος’», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε την ελληνοαμερικανική κοινότητα για τον ρόλο της και τη συνεισφορά της και τόνισε πως το πείσμα, η επιμονή, η αξιοπρέπεια και το όραμα των Ελλήνων είναι αξιοθαύμαστα και με αναφορά στον Αριστοτέλη είπε ότι «φίλοι είναι δυο ψυχές σε ένα σώμα και αυτό είναι η Αμερική και η Ελλάδα».

«Η σημερινή ημέρα είναι για τη φιλία»

«Εξοχότατε σας ευχαριστώ για την εισαγωγή γιατί μας θυμίσατε τις αληθινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες μας. Καλώς ήρθατε στον Λευκό Οίκο, αυτό είναι το σπίτι σας, και είστε ένα από τους λόγους που εγώ είμαι εδώ και που αυτός ο Οίκος είναι εδώ. Σήμερα γιορτάζουμε τα 203 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. 203 χρόνια.

Γιορτάζουμε τους δεσμούς, και τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα εδώ είμαστε περήφανοι Ελληνοαμερικανοί από το χώρο των επιστημών, της δημοσιογραφίας, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι από το χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Άνθρωποι από όλη τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελένη που είναι εδώ και είναι υπέροχη φίλη όλα αυτά τα χρόνια όπως και ο Τζορτζ Τσούνης. Εδώ είναι και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ που κάθεται εδώ μπροστά και είναι επίσης Ελληνοαμερικανός.

Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι είστε ο λόγος που είμαι εδώ. Και σ’ αυτό εδώ το κοινό υπάρχουν φίλοι μια ζωής. Πολλές από τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσα είναι οι αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν επίσης οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι μας. Όπως το να φέρεσαι σε όλους με αξιοπρέπεια. Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει, Τζόι, η ζωή είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ένα μισθό. Είναι αξιοπρέπεια, είναι σεβασμός, είναι να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια και να του λες, όλα θα πάνε καλά. Να φέρεσαι σε κάθε έναν με αξιοπρέπεια ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Να μην ξεχνάς ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δουλεύεις και πόσο ονειρεύεσαι να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες», ανέφερε αρχικά ο Μπάιντεν σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα.

Η αναφορά στον Αριστοτέλη

«Και η υπερηφάνεια. Αυτή η υπερηφάνεια που έχουμε κοινή για την κοινή μας χώρα. Αυτήν γιορτάζομε σήμερα. Η σημερινή ημέρα είναι για τη φιλία. Ο Αριστοτέλης έλεγε o φίλος είναι μία κοινή ψυχή μοιρασμένη σε δύο σώματα. Και αυτό είμαστε. Φίλοι. Για μένα αυτό αντικατοπτρίζει τη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι η ψυχή είναι η ζωή, η αναπνοή, η ουσία του ποιοι είμαστε. Η Αμερική είναι η μόνη χώρα πάνω στη γη που χτίστηκε πάνω σ’ αυτή την ιδέα. Δεν βασιζόμαστε στην γεωγραφία, βασιζόμαστε σ’ αυτή την ιδέα.

Όλοι δικαιούμαστε να μας συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια, με εντιμότητα και με σεβασμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και η δημοκρατία είναι το όχημα που μπορεί να κάνει όλα αυτά να συμβούν. Και όλοι ξέρουμε πού γεννήθηκε αυτή η ιδέα, πού γεννήθηκε η δημοκρατία. Μερικοί από τους μεγαλύτερους στοχαστές σ’ αυτή τη γη συνέλαβαν αυτή την ιδέα, «εμείς οι άνθρωποι». Δήμος και Δημοκρατία.

Κατά την άποψή μου αυτό είναι το πολυτιμότερο δώρο που η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο. Οι πατέρες του αμερικανικού έθνους μελέτησαν τους αρχαίους Ελληνες στοχαστές, η επανάστασή μας του 1776 άντλησε έμπνευση από αυτούς. 45 χρόνια αργότερα οι Έλληνες πατριώτες πάλεψαν για τη δική τους ανεξαρτησία. Γι’ αυτό η επέτειος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι μια ιδιαίτερη μέρα και για την Αμερική. Οι χώρες μας συνδέονται. Μοιραζόμαστε αξίες, μοιραζόμαστε έμπνευση, μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι ‘όλα είναι δυνατά’», προσέθεσε.

Η αναφορά στην Ελλάδα στον Κινέζο πρόεδρο

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην Ελλάδα στην επικοινωνία που είχε με τον Σι Τζινπίνγκ. «Μιλούσα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και με ρώτησε ‘μπορείς να δώσεις έναν ορισμό της Αμερικής;’. Και του είπα το ίδιο που θα του έλεγα αν μου ζητούσε να ορίσω τι είναι Ελλάδα. Και του απάντησα με μία λέξη και το εννοώ ειλικρινά. ‘Δυνατότητες’.

Πιστεύουμε ότι όλα είναι δυνατά, αν εμείς ο λαός, ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το κοινό καλό. Οι δεσμοί ανάμεσά μας έχουν ρίζες στην ιστορία. Μα είναι ακόμα πιο ζωντανοί σήμερα, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα. Σήμερα κρατάμε αυτούς τους δεσμούς ζωντανούς. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ. Δεν αρκεί να κληρονομήσουμε τη Δημοκρατία. Πρέπει να γίνουμε οι υπερασπιστές της. Πρέπει κάθε γενιά να κάνει πρωταθλητισμό. Εμείς πρέπει να κάνουμε πρωταθλητισμό. Και αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ», είπε ακόμ.

«Γι’ αυτό σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε την ελευθερία, σας ευχαριστώ για τη δέσμευσή σας που κάνει πραγματικότητα στην εποχή μας τα ιδανικά που όλα αυτά τα χρόνια ενώνουν τις δυο χώρες μας  Και είθε οι δυο χώρες μας να ζουν δημοκρατικά. Γι’ αυτό φίλοι μου, ευτυχισμένη επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!», κατέληξε.

O Τζο Μπάιντεν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. Στιγμιότυπο από τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. (Πηγή: «Εθνικός Κήρυκας»)

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος που μίλησε για τις κοινές καταβολές και τους δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και ΗΠΑ.

«Κύριε πρόεδρε, για μια ακόμα φορά τιμάτε τους Ελληνοαμερικανούς, τους ανθρώπους της Αμερικής με αυτόν τον τόσο ξεχωριστό τρόπο. Με τον ετήσιο εορτασμό της γιορτής της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, εδώ στον Λευκό Οίκο. Όπως πάντα μένουμε ταπεινοί μπροστά στο κύρος αυτού του εορτασμού και εκ μέρους όλων σας ευχαριστούμε για τη συνέχιση αυτής της υπέροχης παράδοσης που αναγνωρίζει τις ελληνικές ρίζες της Δημοκρατίας.

Σε αυτά τα δημοκρατικά ιδανικά που δυστυχώς μειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο είμαστε εδώ για να δηλώσουμε και να θυμηθούμε εκείνους που η αφοσίωσή τους στους σκοπούς της ελευθερίας και της δημοκρατίας τους κόστισε το πιο ακριβό τίμημα όλων, τις ζωές τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι αθάνατοι ήρωες του 1821 που όπως και εκείνοι του 1776 και όλοι εκείνοι από κάθε γενιά που είναι πρόθυμοι να κάνουν μια τόσο δαπανηρή θυσία στον βωμό της ελευθερίας, τους λέμε ‘αιωνία η μνήμη’ σε όλους τους γενναίους πολεμιστές για ειρήνη και δικαιοσύνη», είπε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

«Έχετε υπάρξει για πολύ καιρό ένας στενός και έμπιστος φίλος της ελληνοαμερικανικής οικογένειας»

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν ως έναν «στενό και έμπιστο φίλο» της ελληνοαμερικανικής οικογένειας.

«Κύριε πρόεδρε, έχετε υπάρξει για πολύ καιρό ένας στενός και έμπιστος φίλος της ελληνοαμερικανικής οικογένειας και από τους πιο παλιούς από τα πρώτα χρόνια στο Γουίλμινγκτον. Αλλά είστε πολύ περισσότερο από ένας αγαπημένος μας φίλος. Ως πρόεδρος έχετε οδηγήσει τον κόσμο στην ειρήνη και την κυριαρχία των λαών και συνεχίζετε να είστε ο  κορυφαίος συνήγορος των Ουκρανών αδερφών μας. Των ανθρώπων που δύο χρόνια τώρα μάχονται για τη ζωή τους ενάντια στην άδικη και απάνθρωπη εισβολή  Συνεχίζετε να τους στηρίζετε και για την αδιάκοπη και αμετακίνητη στήριξή σας σάς είμαστε ευγνώμονες.

Επίσης, ως παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, της οποίας ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σας υπολογίζει ως έναν αληθινό φίλο – έχουμε έναν λόγο για ακόμη περισσότερη ευγνωμοσύνη.  Σας ευχαριστούμε για την ισχυρή υποστήριξή σας στην πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μια αποστολή αγάπης, ειρήνης και ελπίδας που χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ. Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστούμε για την αφοσίωσή σας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είμαστε στο πλευρό σας όπως εσείς είστε στο πλευρό μας. Ζήτω η Αμερική, ζήτω το ελληνικό έθνος», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

«Κάθε Έλληνας όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο πρέπει να είναι υπερήφανος»

Ο εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης εδώ και δεκαετίες, ο Άντι Μανάτος μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως «κάθε Έλληνας όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο πρέπει να είναι υπερήφανος καθώς το φιλότιμο, ο πολιτισμός μας, η πίστη μας και η πατρίδα μας κάνουν τον Πρόεδρο της πιο ισχυρής χώρας στον πλανήτη να υποδέχεται τους ηγέτες της κοινότητάς μας κάθε χρόνο».

Ο Μάικ Μανάτος ανέφερε πως «αυτή η παράδοση του Λευκού Οίκου -την οποία με περηφάνια δηλώνω ότι θεσπίσαμε και διατηρήσαμε για 37 χρόνια- υπενθυμίζει στην Ουάσιγκτον κάθε χρόνο, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνοαμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Must in

Φαβορί για να κατακτήσει το Conference League η Τσέλσι – Πόσες πιθανότητες έχει ο Παναθηναϊκός (pic)

Η Τσέλσι και οι… άλλοι στις προβλέψεις για την κατάκτηση του Conference League. Μόλις στο 2% οι πιθανότητες του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο