Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Υόρκη: Τρόμος από τον σεισμό – Πόσα κτίρια θα κατέρρεαν αν το επίκεντρο ήταν στην καρδιά της πόλης

Νέα Υόρκη: Τρόμος από τον σεισμό – Πόσα κτίρια θα κατέρρεαν αν το επίκεντρο ήταν στην καρδιά της πόλης

Οποιοσδήποτε σεισμός θα μπορούσε «να θέσει σε κίνδυνο υποδομές όπως γέφυρες, σήραγγες, φράγματα και αυτοκινητόδρομους». Σύμφωνα με το σχέδιο κινδύνου της πόλης, «ορισμένα από τα κρίσιμα συστήματα υποδομών είναι ευάλωτα επειδή έχουν γεράσει και αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης». 

Ως μία αρκετά ισχυρή δόνηση, με μεγάλη διάρκεια, περιγράφουν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί (τοπική ώρα) της Παρασκευής (5/4) δυτικά της πόλης.

Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» περίπου στις 10:20, με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται κοντά στο Λέμπανον του Νιου Τζέρσεϊ και το εστιακό βάθος της να υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ, της βόρειας Πενσυλβάνια και του δυτικού Κονέκτικατ, σύμφωνα με το Reuters και αναρτήσεις στα social media.

Οι κάτοικοι της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ πιάστηκαν εξαπίνης, καθώς σπάνια καταγράφεται εκεί αξιοσημείωτη σεισμική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για τον τρίτο πιο δυνατό σεισμό στην περιοχή εδώ και 280 χρόνια.

«Ήταν τρομακτικό. Ο ήχος έμοιαζε με αυτόν ενός μεγάλου φορτηγού όταν περνά τον δρόμο»

Η 33χρονη Nicole Kravitz βρισκόταν στο καφέ, που διατηρεί με τον σύζυγό της, στην κομητεία του Σόμερσετ στο Νιου Τζέρσεϊ, όταν το πάτωμα άρχισε να τρέμει. Τα στοιβαγμένα πιάτα και τα ποτήρια στην κουζίνα άρχισαν να δονούνται.

«Ήταν σαν να έπεσε ένα αεροπλάνο. Κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε», περιγράφει μιλώντας στην USA TODAY.

Όπως λέει, κάποιοι από τους εργαζόμενους έτρεξαν προς την έξοδο, ενώ εκείνη έλεγξε το κτίριο για ζημιές. Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που αισθάνθηκε ότι βρίσκεται στη Νότια Καλιφόρνια, όπου είχε ζήσει για αρκετά χρόνια, περιγράφει η Nicole Kravitz.

«Νόμιζα ότι ένα φορτηγό χτύπησε το κτίριο», τονίζει με τη σειρά της η ιδιοκτήτρια μία επιχείρησης στο Λίβανο του Νιου Τζέρσεϊ. «Οι πελάτες άρχισαν να πανικοβάλλονται και να λαμβάνουν μηνύματα στα κινητά τους από συγγενείς και φίλους», προσθέτει η ίδια, τονίζοντας ότι «ήταν μακράν ο χειρότερος σεισμός που είχε νιώσει ποτέ».

Στο Μπρούκλιν, οι κάτοικοι ένιωσαν τα κτίριά τους να τρέμουν. Πολλοί βγήκαν έξω αφού σταμάτησε ο σεισμός. «Ήταν τρομακτικό. Ο ήχος έμοιαζε με αυτόν ενός μεγάλου φορτηγού όταν περνά τον δρόμο», λένε.

Η Charita Walcott, μια 38χρονη κάτοικος του Μπρονξ της Νέας Υόρκης, κάνει λόγο για «ένα βίαιο θόρυβο που διήρκεσε περίπου 30 δευτερόλεπτα».

Η στιγμή του σεισμού από το Άγαλμα της Ελευθερίας

Δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός

«Οι σεισμοί σε αυτή την περιοχή είναι ασυνήθιστοι αλλά όχι απροσδόκητοι. Είναι πιθανό οι κάτοικοι κοντά στο επίκεντρο να αισθανθούν μετασεισμούς των 2-3 Ρίχτερ. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί ένας σεισμός μεγαλύτερος ή της ίδιας τάξεως», προειδοποιεί ο Paul Earle, σεισμολόγος του USGS.

Ο Dr. Chuck Ver Straeten, γεωλόγος και επιμελητής ιζηματογενών πετρωμάτων στο Μουσείο της Νέας Υόρκης, σχολιάζει ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σεισμός αυτός συνέβη εκεί που συνέβη.

«Ιστορικά γύρω από την πόλη της Νέας Υόρκης προς το Νιου Τζέρσεϊ γίνονται πολλοί σεισμοί. Συμβαίνει κάθε χρόνο. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι τον αισθάνθηκαν πολλοί, αλλά συνήθως οι σεισμοί στην περιοχή είναι μικρότερου μεγέθους και λιγότερο πιθανό να γίνουν αισθητοί», λέει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «θα ήταν απίθανο να ακολουθήσει μετά από αυτόν ένας μεγαλύτερος σεισμός».

Σύμφωνα με το USGS, υπάρχει 46% πιθανότητα για σεισμό μεγέθους 3 μέσα στην επόμενη εβδομάδα, 16% πιθανότητα για σεισμό μεγέθους 4 και 3% για σεισμό μεγέθους πάνω από 5. Οι μετασεισμοί μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες μετά τον αρχικό σεισμό, υπενθυμίζουν οι Αμερικανοί ειδικοί.

Γερασμένα και με προβλήματα συντήρησης τα κτίρια της Νέας Υόρκης

Μπορεί ο σημερινός σεισμός να μην έχει προκαλέσει ζημιές στα κτίρια, ωστόσο όλοι αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα ισχυρότερο «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο κινδύνου της πόλης, οι πέντε δήμοι της Νέας Υόρκης μετρούν περισσότερα από 200.000 κτίρια, τα οποία χτίστηκαν από τα μέσα του 1800 έως τη δεκαετία του 1930 και τα οποία θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού.

Αν και οι σεισμοί δεν είναι τόσο συχνοί στη Νέα Υόρκη όσο στην Καλιφόρνια, οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος κατάρρευσης κτιριακών εγκαταστάσεων -συμπεριλαμβανομένων και πολυκατοικιων- λόγω της πυκνότητας της πόλης και του ιστορικού κτιριακού αποθέματος.

Ο χειρότερος σεισμός που έπληξε τη Νέα Υόρκη σημειώθηκε το 1884

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, μιλώντας στους New York Times, τα περισσότερα κτίρια της πόλης χτίστηκαν πριν από το 1995, όταν προστέθηκαν συμπεριλήφθησαν διατάξεις για την αντισεισμική προστασία στις πολεοδομική νομοθεσία.

«Ένας σεισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλου είδους ζημιές, όπως πλημμύρες. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι αρχές της πόλης συνιστούν τα κτίρια σε παράκτιες περιοχές να έχουν μια βάση που να αφήνει το νερό να περνάει, έναν πρώτο όροφο σε προβλήτες, για παράδειγμα», εξηγούν.

«Ωστόσο, επειδή μεγάλο μέρος της πόλης βρίσκεται πάνω σε υγροτόπους που είναι κάπως ασταθείς, ένας σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα θεμέλια των κτιρίων, καθιστώντας τα μη κατοικήσιμα», σημειώνουν οι ειδικοί.

Ο χειρότερος σεισμός που έπληξε τη Νέα Υόρκη σημειώθηκε το 1884. Το εκτιμώμενο μέγεθός του ήταν 5,4 Ρίχτερ και το επίκεντρό του βρισκόταν μεταξύ του Μπρούκλιν και του Σάντι Χουκ.

Εάν ένας αντίστοιχος σεισμός χτυπούσε τώρα, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές άνω των 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κτίρια και άλλες υποδομές, σύμφωνα με ένα μοντέλο της πόλης.

Οποιοσδήποτε σεισμός θα μπορούσε «να θέσει σε κίνδυνο υποδομές όπως γέφυρες, σήραγγες, φράγματα και αυτοκινητόδρομους» σύμφωνα με το σχέδιο κινδύνου της πόλης, το οποίο αναγνωρίζει ότι «ορισμένα από τα κρίσιμα συστήματα υποδομών της Νέας Υόρκης είναι ευάλωτα επειδή έχουν γεράσει και αντιμετωπίζουν προβλήματα συντήρησης».

Ο Τζέιμς Όντο, υπεύθυνος για τα κτίρια της πόλης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι η υπηρεσία ανησυχεί για τις «μεταγενέστερες πιθανότητες» που προκύπτουν από τον σημερινό, οι οποίος μπορεί να εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, όπως ρωγμές σε κτίρια ή προβλήματα με τοίχους αντιστήριξης.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024