Δημητσάνα: Σπάνια χειρόγραφα και περγαμηνές του 16ου-17ου αι. στην αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας
Στη Βιβλιοθήκη βρίσκονται μεταξύ άλλων η λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού και η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η ιστορική Bιβλιοθήκη της Δημητσάνας και αρχαιότερη της Ελλάδας βρίσκεται στην Αρκαδία, σε απόσταση μόλις δυόµισι ωρών από την Αθήνα.
Στεγάζεται στην περίφημη Μονή Φιλοσόφου που χρονολογείται στον 10ο αιώνα, ενώ ιδρύθηκε το 1764 από δύο μοναχούς, τους Γεράσιμο Γούνα και Αγάπιο Λεονάρδο, από τη Σχολή Σμύρνης.
Η Βιβλιοθήκη αριθμεί περί τους 35.0000 τόμους πολλοί από τους οποίους αφορούν σε παλαιές και σπάνιες εκδόσεις
Όπως αναφέρουν οι gargalianoionline.gr, τις παραμονές του αγώνα της Παλιγγενεσίας, η Βιβλιοθήκη έφτασε να έχει 5.000 τόμους βιβλίων με τις προσπάθειες των δασκάλων της Σχολής και ομογενών εγκατεστημένων στο εξωτερικό.
Στεγάζεται στο ανατολικό τμήμα των παλαιών διδακτηρίων τα οποία κατέλαβαν τη θέση της περίφημης Σχολής Δημητσάνας από το 1845, με δαπάνες του ευεργέτη Δημητσανίτη Ν. Μακρή, με σχέδια του Λυσσάνδρου Καυτατζόγλου.
Παραμονές του αγώνα της Παλιγγενεσίας το 1821, η Βιβλιοθήκη έφτασε να έχει 5.000 τόμους βιβλίων
Ανοίγοντας κανείς την κεντρική πύλη, πρωτοαντικρίζει μια μακρόστενη αίθουσα με ψηλές προθήκες βιβλίων από επιβλητικό, σκούρο ξύλο το οποίο τον προδιαθέτει ότι εισέρχεται σε έναν ιερό χώρο στον οποίον πρέπει να ψιθυρίζει.
Ο χώρος περιλαμβάνει μια μεγάλη κυκλική αίθουσα των δίδυμων διδακτηρίων, το γραφείο, το αναγνωστήριο, τη μικρή νοτιοανατολική αίθουσα με τη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων και τους ειδικά διαμορφωμένους υπόγειους χώρους που στεγάζουν τα χειρόγραφα.
Πολλά συγγράμματα θυσιάστηκαν για τις ανάγκες της Επανάστασης, καθώς λόγω έλλειψης χαρτιού χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστούν φυσίγγια
Η πλούσια Βιβλιοθήκη της Σχολής θυσίασε πολλά από τα συγγράμματά της για τις ανάγκες του Έθνους στον Αγώνα του 1821.
Λόγω έλλειψης χαρτιού, χρησιμοποιήθηκε μεγάλο μέρος από το υλικό της για να κατασκευαστούν φυσίγγια.
Σπάνια χειρόγραφα και περγαμηνές
Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα του 17ου αι. καθώς και περγαμηνές του 16ου αι. Επίσης υπάρχουν βιβλία από τα πρώτα μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας, και τα οποία τυπώθηκαν το 1546 στη Βενετία και στη Βασιλεία.
Η Βιβλιοθήκη αριθμεί σήμερα, με συνεχή εμπλουτισμό, περίπου 35.0000 τόμους από τους οποίους άλλοι αντιστοιχούν σε παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, ενώ άλλοι νεότεροι, ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των αναγνωστών.
Επιπλέον λειτουργεί τμήμα χειρογράφων, με περίπου 200 κώδικες καθώς και ταξινομημένα λυτά έγγραφα. Επίσης λειτουργεί Μουσείο με εθνικά κειμήλια και είδη λαϊκού βίου.
Στη βιβλιοθήκη υπάρχει η λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Δημητσάνα, καθώς και η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα, που κι εκείνος υπήρξε μαθητής της Θεολογικής Σχολής Δημητσάνας.
Η Ακαδημία Αθηνών, εκτιμώντας τη σημασία της Βιβλιοθήκης, το 1977 τής απένειμε χρυσό μετάλλιο με δίπλωμα.
Εκτός από τη βιβλιοθήκη στη Δημητσάνα, ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στις µονές Τιµίου Προδρόµου και Φιλοσόφου αλλά και το μοναδικό Μουσείο Υδροκίνησης στην Ελλάδα, αλλά στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού που χάνεται μέσα σε η άγρια ομορφιά του φυσικού τοπίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις