Είστε βέβαιοι πως μαγειρεύετε υγιεινά;
Υπάρχουν μύθοι σε σχέση με την υγιεινή διατροφή και τη μαγειρική που καλό θα ήταν να τους αφήσουμε εκεί που ανήκουν. Στο παρελθόν…
Τι αναζητάμε από τη διατροφή μας; Γεύματα νόστιμα, εύκολα στην προετοιμασία και βέβαια θρεπτικά έτσι ώστε να προσφέρουν στον οργανισμό μας όλα όσα χρειάζεται. Ακούγεται απλό, σωστά; Όμως, ο όρος «υγιεινή διατροφή» μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους.
Παρόλο που υπάρχουν βέβαια κάποιες βασικές αρχές, αυτό που χρειάζεται ένα άτομο μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που χρειάζεται ένα άλλο, ανάλογα με το πόσο δραστήριο είναι, την κατάσταση της υγείας του, τα επίπεδα του στρες κτλ.
Ας ρίξουμε σήμερα μια ματιά σε κάποιους μύθους όσον αφορά το πόσο υγιεινά μαγειρεύουμε το φαγητό μας, που φαίνεται να μας αφορούν όλους.
«Τα λιπαρά στη μαγειρική είναι απαγορευτικά»
Οι έρευνες δείχνουν πως τα λιπαρά λειτουργούν ως συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και παίζουν βασικό ρόλο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Συγκεκριμένα, πολλά μέταλλα και βιταμίνες, όπως η Α, η D, η Ε και η Κ, είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταναλωθούν με λίπος για να διαλυθούν και να απορροφηθούν πλήρως στο σώμα σας.
Εν ολίγοις, δεν έχουμε τα πλήρη διατροφικά οφέλη από το μπρόκολο, τα καρότα, τις πιπεριές κτλ., εκτός εάν τα φάμε με μια πηγή λίπους, όπως το ελαιόλαδο.
Επιπλέον, το ελαιόλαδο, όπως και τα βούτυρα ξηρών καρπών και το αβοκάντο, προσθέτουν γεύση στα γεύματά μας και έχουν οφέλη για την υγεία, εφόσον βέβαια καταναλώνονται πάντα με μέτρο.
«Η προσθήκη φρούτων στο φαγητό σημαίνει πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη»
Τα φρούτα μπορούν να προσθέσουν μια νότα δροσιάς και μια δόση γλυκύτητας σε μια ποικιλία γευμάτων: πλιγούρι βρώμης, δημητριακά, σαλάτες, επιδόρπια κτλ.
Ενώ η κατανάλωση φρούτων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε άτομα που έχουν ήδη διαβήτη, τα υγιή άτομα, σύμφωνα με ανασκόπηση στο Journal of Diabetes Investigation, δεν χρειάζεται να τα φοβούνται.
Τα φρούτα περιέχουν φυσική ζάχαρη και είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, νερό και φυτικές ίνες, τα οποία ωφελούν την υγεία. Συνιστάται μάλιστα να τρώμε ένα και μισό έως δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Μην διστάσετε λοιπόν να τα προσθέσετε στο φαγητό σας.
«Πρέπει να μαγειρεύουμε μόνο μεσογειακά»
Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα από τα «κλειδιά» για να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αλλά οτιδήποτε διαφέρει από αυτό το πλάνο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι κακό για την υγεία.
Άλλες κουζίνες περιλαμβάνουν επίσης θρεπτικά τρόφιμα, όπως το kimchi και το ξινολάχανο που ωφελούν τη λειτουργία του εντέρου μέχρι αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να συμπεριλάβουμε κι άλλες τροφές στη μαγειρική μας, επιλέγοντας τις καλύτερες από διαφορετικά μέρη του κόσμου.
«Το υγιεινό μαγείρεμα είναι χρονοβόρο και ακριβό»
Ποιος είπε ότι πρέπει να μαγειρεύετε ένα διαφορετικό θρεπτικό γεύμα κάθε μέρα;
Η πεποίθηση ότι χρειάζεστε πολλά χρήματα και πολύ ελεύθερο χρόνο για να μαγειρέψετε θρεπτικά γεύματα, είναι ένας επιζήμιος μύθος.
Υπάρχουν επιλογές υγιεινές, βολικές μα και φιλικές προς τον προϋπολογισμό μας, αρκεί να έχουμε πρόγραμμα και να βρούμε τι ακριβώς μας ταιριάζει.
Πηγή: VITA
- Holiday heart syndrome: Τι είναι και πως μας επηρεάζει;
- ΕΕ: Αυστηρές συστάσεις προς τη Βόρεια Μακεδονία
- ΠΑΣΟΚ: «Η αντιστροφή του pasokification είναι γεγονός» για τη Χαριλάου Τρικούπη
- OHE: Επί τάπητος η συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν – Τι προκαλεί ανησυχία
- Συνταγή: Κρέπες με μανιτάρια και κοτόπουλο στο φούρνο
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά