Έμφραγμα: Βιοεμφύτευμα από κύτταρα του ομφαλίου λώρου σώζει ζωές
Κλινική δοκιμή της πρωτοποριακής θεραπείας που βασίζεται σε βλαστοκύτταρα και στη μηχανική ιστών και η οποία στοχεύει στην «επιδιόρθωση» της καρδιάς εμφραγματιών έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα
- Δημοσκόπηση: Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς θέλουν τερματισμό του πολέμου ακόμα και με εδαφικές παραχωρήσεις
- H 85χρονη γιαγιά από τη Ζάμπια είναι το νέο, απίθανο είδωλο της μόδας
- Είμαστε συντετριμμένοι: Οι One Direction και η οικογένεια στην κηδεία του Λίαμ Πέιν
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
Βιοεμφύτευμα με βάση βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου καθώς και του περικαρδίου δοτών τοποθετήθηκε στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής σε ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου και έδωσε άκρως υποσχόμενα αποτελέσματα αναγεννώντας τους κατεστραμμένους ιστούς της καρδιάς τους.
«Επιδιόρθωση» του ουλώδους ιστού
Η πρωτοποριακή θεραπεία που αποτελεί «τέκνο» του «γάμου» βλαστικών κυττάρων και μηχανικής ιστών ονομάζεται PeriCord. Εφαρμόζεται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μπάι-πας της στεφανιαίας αρτηρίας με στόχο να «επιδιορθώσει» τον ουλώδη ιστό που δημιουργείται στην περιοχή της καρδιάς που έχει υποστεί έμφραγμα.
Η πρώτη εφαρμογή και η κλινική δοκιμή
Η πρώτη εφαρμογή της θεραπείας η οποία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, είναι η πρώτη του είδους της παγκοσμίως, έγινε πριν από περίπου τέσσερα έτη και κατέστη εφικτή μέσα από τη συνεργασία της ομάδας ICREC για την Καρδιακή Ανεπάρκεια και την Αναγέννησης της Καρδιάς του Ερευνητικού Ινστιτούτου Germans Trias i Pujol (IGTP) και του Banc de Sang i Teixits (BST) στην Καταλονία. Καθώς η πρώτη εκείνη προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία ακολούθησε κλινική δοκιμή ώστε να αποδειχθεί η κλινική ασφάλεια της διαδικασίας. Στη δοκιμή συμμετείχαν 12 ασθενείς, επτά εκ των οποίων έλαβαν το βιοεμφύτευμα ενώ οι υπόλοιποι όχι, ώστε να γίνει σύγκριση της έκβασής τους.
Tο PeriCord διαθέτει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερη χρήση του και σε άλλες παθολογίες
Οπως ανέφερε ο δρ Αντονι Μπαγιές, ερευνητής της ομάδας ICREC και πρώτος συγγραφέας σχετικής μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό EBioMedicine «η πρωτοποριακή κλινική δοκιμή μας σε ανθρώπους ήλθε μετά από πολλά έτη έρευνας στη μηχανική ιστών, προσφέροντας μια καινοτόμο και ελπιδοφόρα θεραπεία για ασθενείς με ουλώδη καρδιακό ιστό μετά από καρδιακό επεισόδιο».
Και για άλλες φλεγμονώδεις παθολογίες
Παρότι σε αυτή τη φάση η κλινική δοκιμή είχε ως στόχο να αποδείξει την ασφάλεια της θεραπείας, φάνηκαν και τα σημαντικά οφέλη της για τους ασθενείς. Αποδείχθηκε ότι το εμφύτευμα ήταν πλήρως βιοσυμβατό, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόρριψης από τον οργανισμό. Επιπροσθέτως το PeriCord φάνηκε να διαθέτει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερη χρήση του και σε άλλες παθολογίες στις οποίες εμπλέκεται η φλεγμονή. «Οι δυνατότητές του μπορεί να είναι πολύ ευρύτερες. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο που θα τροποποιεί τις φλεγμονώδεις διαδικασίες» σημείωσε ο δρ Σέρτζι Κερόλ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κυτταρικών Προηγμένων θεραπειών του BST.
Τα «συστατικά» του βιοεμφυτεύματος
Το PeriCord αποτελείται από μία μεμβράνη που προέρχεται από το περικάρδιο δότη από το οποίο οι επιστήμονες του BST απομακρύνουν τα κύτταρα. Στη συνέχεια «ντύνουν» τη μεμβράνη με μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα του ομφαλίου λώρου τα οποία λαμβάνονται κατά τη στιγμή της γέννησης των βρεφών. Μέσα στο χειρουργείο, κατά την επέμβαση μπάι-πας, οι χειρουργοί τοποθετούν το βιοεμφύτευμα στην πληγείσα περιοχή της καρδιάς του ασθενούς. Εναν χρόνο αργότερα, όπως έδειξε η κλινική δοκιμή, το εμφύτευμα έχει ενσωματωθεί πλήρως στην καρδιά «επιδιορθώνοντας» την ουλή που είχε προκαλέσει το καρδιακό επεισόδιο. «Χάρη στη δωρεά κυττάρων του ομφαλίου λώρου και του περικαρδίου μπορούμε να παρέχουμε ένα νέο θεραπευτικό εργαλείο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με έμφραγμα» κατέληξε ο δρ Κερόλ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις