Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διατροφή σκύλου και γάτας: Τα λάθη που κάνουμε

Διατροφή σκύλου και γάτας: Τα λάθη που κάνουμε

Μια φανταχτερή συσκευασία τροφής τραβά την προσοχή όλων μας. Την επιλέγουμε επειδή θεωρούμε ότι, ίσως, είναι ό,τι καλύτερο για τη διατροφή του κατοικίδιου μας. Είναι, όμως;

Η υγιεινή διαβίωση του σκύλου ή της γάτας βασίζεται στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Για να έχουν, λοιπόν, οι αγαπημένοι μας φίλοι… ατσαλένια υγεία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η τροφή που τους προσφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά.

Σήμερα θα μάθουμε τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη διατροφή τους, έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουμε την υγεία τους.

Όσο περισσότερες λιχουδιές δίνουμε, τόσο «ακυρώνουμε» την κύρια τροφή, διότι δεν της επιτρέπουμε να δράσει όπως έχει σχεδιαστεί

Οι φανταχτερές συσκευασίες, αλλά και πολλές από τις περιγραφές, είναι συχνά παραπλανητικές

«Όπως στον άνθρωπο, έτσι και στα ζώα η διατροφή είναι «το Α και το Ω» για την καλή υγεία του οργανισμού. Με πλήρη και ισορροπημένη διατροφή μπορούμε, είτε να προλάβουμε ασθένειες, για παράδειγμα την παχυσαρκία, είτε να τις εξαλείψουμε, όπως την τροφική αλλεργία.

Δυστυχώς, πολλές φορές, ως κηδεμόνες ζώων κάνουμε λάθη στη διατροφή τους: δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντικές επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία του μικρού μας φίλου», επισημαίνει η κτηνίατρος – διατροφολόγος ζώων συντροφιάς, Σταυριάννα Μανωλάκου.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη διατροφή των κατοικίδιων μας;

Η κύρια τροφή που έχουμε επιλέξει δεν είναι πλήρης ή/και ισορροπημένη

Στη συσκευασία της κύριας τροφής, όπως αναφέρει η και Μανωλάκου, πρέπει να αναγράφεται «πλήρης τροφή» και ο κατάλογος των συστατικών της. Ο όρος «πλήρης» προκύπτει από τη νομοθεσία. Σημαίνει ότι η τροφή περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά (αμινοξέα, λιπαρά οξέα, μέταλλα, βιταμίνες) που χρειάζεται ο οργανισμός ενός ζώου. Πολλές εμπορικές τροφές δεν είναι πλήρεις, αλλά σχεδιασμένες για συμπληρωματική χορήγηση. Γεγονός, που τις κάνει ακατάλληλες για καθημερινή χορήγηση ως κύρια τροφή.

Η τροφή που έχουμε επιλέξει δεν είναι κατάλληλη για την ηλικία, την κατάσταση, ή τις απαιτήσεις της υγείας του

Σύμφωνα με την κα Μανωλάκου, κάθε ζωάκι έχει διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις, προκειμένου ο οργανισμός του να λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ειδικών καταστάσεων (πχ. εγκυμοσύνη) ή παθολογικών προβλημάτων, η ακατάλληλη διατροφή, πέρα από ανεπαρκής, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Επιλέγουμε τροφή με βάση την ετικέτα της και, γενικότερα, τη διαφήμιση της

«Οι φανταχτερές συσκευασίες, αλλά και πολλές από τις περιγραφές, είναι συχνά παραπλανητικές. Για παράδειγμα, αρκετές τροφές στο εμπόριο φέρουν την περιγραφή «ολιστικές», εμπνευσμένες από τον όρο «ολιστική», που χρησιμοποιείται ευρέως στην ανθρώπινη διατροφή. Σχετίζεται με την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του οργανισμού, και όχι μόνο συγκεκριμένων πτυχών.
Αλλά στη βιομηχανία ζωοτροφών δεν υφίσταται επίσημος ορισμός για την «ολιστική» διατροφή. Και έχει ως αποτέλεσμα, κάθε εταιρεία να τον χρησιμοποιεί ελεύθερα με το δικό της τρόπο», διευκρινίζει η κα Μανωλάκου.

Χορηγούμε μεγάλη ποσότητα σε λιχουδιές

Μια πλήρης εμπορική τροφή είναι σχεδιασμένη να καλύπτει το ζωάκι μας, όπως λέει η κα Μανωλάκου, εφόσον δίνουμε την ποσότητα που αναγράφει η συσκευασία. Οι λιχουδιές είναι οτιδήποτε τού προσφέρουμε εκτός της κύριας τροφής. Όπως είναι τα μπισκοτάκια επιβράβευσης, τα sticks στοματικής υγιεινής, οι φέτες γαλοπούλας ή τυριού, κλπ.

Εξηγεί ότι, όσο περισσότερες λιχουδιές δίνουμε, τόσο «ακυρώνουμε» την κύρια τροφή, διότι δεν της επιτρέπουμε να δράσει όπως έχει σχεδιαστεί.

Τα δικά μας φαγητά, συχνά, δεν είναι κατάλληλα για τα ζωάκια μας επειδή περιέχουν σάλτσες, ή/και μπαχαρικά.

Για αυτόν τον λόγο, όπως επισημαίνει η κα Μανωλάκου, οι θερμίδες που προέρχονται από λιχουδιές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% των συνολικών θερμίδων ημερησίως. Η χορήγηση παραπάνω ποσότητας λιχουδιών ενέχει τον κίνδυνο ανεπιθύμητης αύξησης του σωματικού βάρους, λόγω της περίσσειας θερμίδων. Αλλά και παγκρεατίτιδας, καθώς οι παραπάνω θερμίδες αποθηκεύονται στο σώμα ως λίπος. Η αντικατάσταση μέρους της κύριας τροφής με λιχουδιές, ώστε να μη μειωθούν οι δεύτερες, δεν αποτελεί λύση. Οι λιχουδιές δεν είναι πλήρεις θρεπτικά, με αποτέλεσμα το ζωάκι μας να μην τρέφεται σωστά μακροπρόθεσμα.

Προσφέρουμε δικά μας τρόφιμα

«Συχνά, δίνουμε στο σκυλάκι μας μία φέτα τυρί ή γαλοπούλα, θεωρώντας πως είναι μικρή ποσότητα και δεν θα επηρεάσει το βάρος του. Για ένα σκυλάκι 5-10 κιλών, όμως, μία φέτα τυρί σημαίνει πολύ περισσότερες θερμίδες από ότι για έναν άνθρωπο 60 κιλών», διευκρινίζει η κα Μανωλάκου.

Μαγειρεύουμε για το κατοικίδιο μας χωρίς τη συμβουλή ειδικού

Οι σκύλοι και οι γάτες, όπως εξηγεί η κα Μανωλάκου, έχουν διαφορετικό μεταβολισμό από τον δικό μας. Συνεπώς, έχουν διαφορετικές θρεπτικές απαιτήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόφιμα που είναι ασφαλή για τον οργανισμό τους. Όπως το κρέας, το καρότο, το μπρόκολο, το μήλο, η μπανάνα. Αλλά, υπάρχουν και εκείνα που είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται. Για παράδειγμα, το κρεμμύδι, το σταφύλι, οι σταφίδες, η σοκολάτα, ορισμένοι ξηροί καρποί και προϊόντα με γλυκαντικές ουσίες.

Σύμφωνα με την κτηνίατρο – διατροφολόγο ζώων συντροφιάς, τα δικά μας φαγητά, συχνά, δεν είναι κατάλληλα για τα ζωάκια μας επειδή περιέχουν σάλτσες, ή/και μπαχαρικά.

Στην περίπτωση που επιθυμούμε να μαγειρέψουμε για το κατοικίδιο μας, πρέπει να γνωρίζουμε τις ενδεδειγμένες αναλογίες των υλικών. Κάποια είδη, όπως εξηγεί, πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σάκχαρα ή ουσίες οι οποίες έχουν μέγιστο όριο κατανάλωσης. Για παράδειγμα, η βιταμίνη A.

Προβλήματα υγείας

Τέλος, η κα Μανωλάκου αναφέρει: «Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα τυχόν προβλήματα υγείας του κατοικίδιου μας. Γιατί δεν είναι όλες οι συνταγές κατάλληλες για όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σε ζώα με νεφρική νόσο συστήνεται η αποφυγή ορισμένων κρεάτων και λαχανικών.

Η κτηνίατρος – διατροφολόγος ζώων συντροφιάς, Σταυριάννα Μανωλάκου

* Η κ. Σταυριάννα Μανωλάκου είναι κτηνίατρος με ειδικό ενδιαφέρον στη διατροφή των ζώων συντροφιάς. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Κτηνιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στα αντικείμενα της Δημόσιας Υγείας (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας) και της Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Κατόπιν ολοκλήρωσης ειδικής κτηνιατρικής μετεκπαίδευσης στο αντικείμενο της διατροφής των ζώων συντροφιάς, ασχολείται πλέον αποκλειστικά με την καθοδήγηση και εκπαίδευση επί θεμάτων διατροφής σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και επαγγελματίες της βιομηχανίας ζωοτροφών, αντίστοιχα.

Υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως Αξιωματικός κτηνίατρος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα, όπου αναλαμβάνει τη διατροφική διαχείριση υγιών και ασθενών ζώων που ακολουθούν πάσης φύσεως δίαιτες (βιομηχανοποιημένες, ωμές, μαγειρευτές).

Είναι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.petfoodologist.gr.

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024