Ελλάδα – Τουρκία χτίζουν το αφήγημα της στασιμότητας σε ήρεμα νερά
Τα θέματα που συζητούνται και όσα δεν αγγίζουν ακόμα
Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με την επανεκλογή τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα όσο και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, σχεδόν ένα χρόνο πριν, για επίσπευση του δρόμου προς τη λύση στα ελληνοτουρκικά αποδείχθηκε ότι δεν είχαν βάση. Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές επαναλαμβάνουν τη σημασία της Διακήρυξης των Αθηνών που υπεγράφη κατά την επίσκεψη Ερντογάν το Δεκέμβριο, σημειώνουν ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο, προς το παρόν.
Το αφήγημα δε στήνεται γύρω από ένα σκηνικό στασιμότητας, όπου η ηρεμία είναι το μεγαλύτερο κέρδος ενώ για να προχωρήσουν οι δύο πλευρές και να φτάσουν να αρχίσουν τη συζήτηση για το δύσκολο θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες.
Περιορισμένος διάλογος
Σε αυτό το πλαίσιο ο διάλογος επί του παρόντος περιορίζεται σε ζητήματα που δεν μπορούν να προκαλέσουν διαφωνίες αντάξιες κρίσεων.
Οι όποιες εντάσεις δε τυγχάνουν διαχείρισης, όπως αναφέρεται εν τη γενέσει τους και εκτονώνονται πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αναλαμβάνουν καίριο ρόλο σε αυτό.
Στόχος να διατηρηθεί το καλό κλίμα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Δυνατό σημείο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αυτή την περίοδο αναδεικνύεται το μεταναστευτικό. Αθήνα και Άγκυρα συμφωνούν ότι μπορούν να διαχειριστούν το ζήτημα με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, χωρίς να συγκρούονται όπως στο παρελθόν.
Μεταναστευτικό και Πολιτική Προστασία
Σε αυτό το πεδίο άλλωστε θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων και οι ηγέτες των δύο χωρών στη συνάντηση τους περί τα μέσα Μαΐου.
Ενώ ένας τομέας που επίσης πρέπει να αναμένονται εξελίξεις είναι η συνεργασία στην πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Σημαντικό ρόλο εξακολουθεί να παίζει και η θετική ατζέντα.
Το νέο αφήγημα οικοδομείται γύρω από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, που θέλει κόπο και χρόνο.
Άλλωστε η ρητορική και των δύο πλευρών δεν έχει δημιουργήσει κοινωνίες έτοιμες για λύσεις που απαιτούν συμβιβασμούς.
Ο τούρκος πρόεδρος δείχνει αυτή τη χρονιά να πέτυχε το ραντεβού στο Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν, που διακαώς επιθυμούσε. Ωστόσο δεν αναμένεται να πάει χωρίς αιτήματα.
Για την Τουρκία η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή, ποτέ δεν θεωρήθηκε άλλωστε ως τέτοια, ενώ όπως τονίζουν οι δημοσιογράφοι στο κοινό της Τουρκίας τα διπλωματικά ακόμα και η ένταση με την Ελλάδα δεν πουλάει.
Κυπριακό
Η Άγκυρα έχει επιλέξει τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά και κρατά το Κυπριακό ως άσσο στο μανίκι της διπλωματίας της, με τον Ερσίν Τατάρ να είναι έτοιμος να λειτουργήσει σαν «λαγός».
Η συμπλήρωση των 50 χρόνων κατοχής στην Κύπρο άλλωστε έχουν ήδη αρχίσει να στήνουν ένα σκηνικό έντασης με επίκεντρο την προσπάθεια αλλαγής του στάτους κβο των κατεχομένων από τις τουρκικές δυνάμεις.
Το Κυπριακό παραμένει ένα από τα πλέον σοβαρά αγκάθια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο δεν είναι στο τραπέζι του διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας. Ποτέ δεν ήταν.
Ο τούρκος πρόεδρος πάντως το τελευταίο καιρό δείχνει να επιχειρεί μία στροφή προς τη Δύση.
Ερώτημα παραμένει πώς θα καταλήξει αυτή και κυρίως πώς θα επιδιώξει να την αξιοποιήσει. Ο πρώτος στόχος που ήταν τα F-16 επετεύχθη, επόμενος είναι η οικονομία που αποτελεί και τη σοβαρότερη επιδίωξη.
Και σε αυτό το περιβάλλον η ηρεμία με την Αθήνα εικάζεται ότι έχει εξασφαλιστεί για ικανό διάστημα…
- Πως είναι η ζωή στα παρασκήνια των γυρισμάτων της σειράς «Έχω παιδιά»;
- Το «φαλλικό» γλυπτό του Gaetano Pesce που κοσμεί το ιστορικό κέντρο της Νάπολης προκάλεσε διαμάχη
- Πιγκουίνος μπέρδεψε την άμμο με χιόνι και βρέθηκε… στην Αυστραλία
- Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Η κανονικότητα πρέπει να είναι ζητούμενο στις σχέσεις γειτονικών χωρών
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Ο Γρηγόρης Βαλτινός κάνει είσοδο στη σειρά «Η γη της ελιάς»