Η αρχή για το ξήλωμα του τείχους προστασίας της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών
Το Ανώτατο Δικαστήριο, με ομόφωνη απόφαση της Oλομέλειας, έκρινε αντισυνταγματική την τροπολογία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Το πρώτο βήμα για να πέσει ο φράχτης που ύψωσε η κυβέρνηση για να κρατήσει στεγανά στο σκάνδαλο των υποκλοπών είναι γεγονός. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο που έφερε η ΝΔ τον Μάρτιο του 2021 -απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων- έπεσε με κρότο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, έκρινε αντισυνταγματική την τροπολογία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2021 και έβαζε φρένο στην ενημέρωση των πολιτών που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η διάταξη ψηφίστηκε μετά από αίτημα του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη να ενημερωθεί για τους λόγους της δικής του παρακολούθησης.
Το ΣτΕ έκρινε ότι είναι υπέρμετρο και άρα αντισυνταγματικό το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, ακόμη και αν η «επίκληση» είναι λόγοι εθνικής ασφαλείας.
Ο δρόμος για την ενημέρωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ανοίγει διάπλατα για το κομβικό ζήτημα
Μετά από αυτή την πολύ σημαντική δικαστική εξέλιξη ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή σε βάρος του, του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.
Στην ΑΔΑΕ τη Δευτέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης
Έχοντας δεδομένη την κυβερνητική παραδοχή πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποτελούσε «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» ο δρόμος για την ενημέρωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ανοίγει διάπλατα για το κομβικό ζήτημα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.
«Ενημερώνω τον ελληνικό λαό ότι τη Δευτέρα το πρωί θα συναντήσω τον κ. Ράμμο στα γραφεία της ΑΔΑΕ για τις νόμιμες διαδικασίες ενημέρωσης» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας γνωστές τις διαθέσεις του και δείχνοντας αποφασισμένος να μη χάσει ούτε μια μέρα για να σπάσει το απόστημα.
Ουσιαστικά η απόφαση ακυρώνει την απορριπτική πράξη και καλεί τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να γνωστοποιήσει στον κ. Ανδρουλάκη την εισαγγελική διάταξη και τον πλήρη φάκελο με το υλικό που είχε συλλεγεί.
«Σήμερα είναι η πρώτη νίκη του κράτους δικαίου απέναντι στο παρακράτος των υποκλοπών που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου», σημείωσε από την Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης άπλωσε τη βεντάλια τονίζοντας πως πρόκειται για «μια μέρα γελοιοποίησης των συκοφαντών» και εξήγησε: «Των συκοφαντών της Νέας Δημοκρατίας που μου έλεγαν για μήνες ‘γιατί δεν πας να ενημερωθείς στο αυτί από τον κ. Γεραπετρίτη; Γιατί κάτι φοβάσαι. Γιατί κάτι έχεις κάνεις’. Αυτά λέγατε στα κανάλια, στα social media, θέλοντας να εμφανίσετε το θύμα ως θύτη, ότι κάτι κρύβω. Και σας απαντούσα ότι δεν πάω, γιατί είμαι δημοκράτης και σέβομαι τον νόμο».
Αμηχανία στην κυβέρνηση
Μαγκωμένη υποδέχθηκε την απόφαση η κυβέρνηση. Το Μαξίμου παραπέμπει στην ΑΔΑΕ για τις εξελίξεις καθώς όπως σημειώνουν «η αίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη θα κριθεί από την Ολομέλεια της Αρχής».
Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η κρίση του ΣτΕ αφορά τον νόμο του 2021. Αυτός περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο. Δηλαδή στέκονται στο γεγονός ότι δεν κρίθηκε η νεότερη ρύθμιση του 2022.
Κυβερνητικά στελέχη επίσης σχολίαζαν για τον συγκεκριμένο νόμο ότι και στο σκεπτικό του ΣτΕ αυτός αναφέρεται ως «σύστημα με εσωτερική συνοχή», δηλαδή ακολουθεί την ίδια λογική.
Ο νόμος του 2022
Με το νόμο του 2022 η ενημέρωση του υποκειμένου γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της. Η τριετία λογίζεται εύλογος χρόνος και ακολουθεί πρακτικές του εξωτερικού, ώστε να υφίσταται απόσταση από γεγονότα υψίστης εθνικής ασφαλείας (όπως εν προκειμένω τα γεγονότα του Έβρου κα η κατασκοπεία της Ρόδου το 2020). Την ενημέρωση αποφασίζει τριμελές όργανο που απαρτίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, τον διοικητή της ΕΥΠ ή τον διευθυντή της ΔΑΕΕΒ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.
Πυρά της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση
«Κόλαφο» για την κυβέρνηση και «προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη» χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ για τις παρακολουθήσεις που δικαιώνει εν μέρει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Άρχισε το ξήλωμα του παρακράτους της ΝΔ», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ που σημειώνει πως «η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από αυτούς που νομίζουν ότι θα μπορούν για καιρό να παίζουν μαζί της».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομοθέτησε αντισυνταγματικά έχοντας πλήρη γνώση της αντισυνταγματικότητας για ένα και μόνο στόχο: Την συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και την προστασία του παρακράτους που είχε στηθεί δίπλα στο πρωθυπουργικό γραφείο», σχολιάζει η Νέα Αριστερά.
Στη συνέχεια υπογραμμίζει πως «είναι μια μικρή αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου σε μια χώρα που με ευθύνη της κυβέρνησης, αυτό υποχωρεί διαρκώς. Συνιστά όμως και την απόλυτη δικαίωση όλων των επιχειρημάτων που προέβαλαν την αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής τροπολογίας».
Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των υποκλοπών, σχολιάζει το ΚΚΕ, με αιχμές για την κυβέρνηση, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, «η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με το αίτημα ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη, έκρινε ως αντισυνταγματική την ακραία ρύθμιση του νόμου της ΝΔ του 2021, με την οποία ο παρακολουθούμενος για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν θα λάμβανε ποτέ οποιαδήποτε ενημέρωση για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του».
Για να τονίσει χαρακτηριστικά πως «η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της, γιατί πρόκειται για δικό της νόμο, με την ‘τραγική’ ειρωνεία που γνωρίζουν πλέον οι πάντες, πως τον είχε ψηφίσει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ!».
To xρονικό της παρακολούθησης Ανδρουλάκη
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ από τον Σεπτέμβριο του 2021 που έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έως τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου που εξελέγη.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο κ. Ανδρουλάκη διαπίστωσε ότι έγιναν 3 απόπειρες παγίδευσης του κινητού του με το παράνομο κακόβουλο λογισμικό Predator. Μετά την απόφαση του ΣτΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί πλέον να ενημερωθεί για τους λόγους που μπήκε στο στόχαστρο της ΕΥΠ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις