Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόσα δισ. ευρώ θα κόστιζε η άμυνα μιας Ουκρανίας στο NATO – Τι αναφέρει έκθεση

Πόσα δισ. ευρώ θα κόστιζε η άμυνα μιας Ουκρανίας στο NATO – Τι αναφέρει έκθεση

Έκθεση του CSIS εμφανίζει κόστη δυσθεώρητα για το ΝΑΤΟ και συνεπώς για τους φορολογούμενους.

Στα δύο χρόνια πολέμου, η Δύση (ΕΕ και ΗΠΑ) έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αξίας τουλάχιστον 205 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Στο σενάριο όμως που τελικά μια ουκρανία έπεφτε στην αγκαλιά . Μια νατοϊκή όμως Ουκρανία θα κόστιζε πολλά περισσότερα χρήματα.

Λίγο πριν η Μόσχα εκτοξεύσει την επίθεσή της στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών μελετών (CSIS) είχε συντάξει ειδική έκθεση στην οποία εξέταζε τις στρατιωτικές απαιτήσεις και το συνακόλουθο δημοσιονομικό κόστος της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, δηλαδή Ουκρανία, Γεωργία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σουηδία και Φινλανδία.

Όπως αναφέρει λοιπόν η έκθεση «Future NATO Enlargement Force Requirements and Budget Costs», ενώ για παράδειγμα ειδικά για τις ΗΠΑ το κόστος της υπεράσπισης της Σουηδίας θα ανερχόταν γύρω στα 500 εκ. δολ ετησίας, για την Ουκρανία τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και σοβαρά με τα κόστη να φτάνουν στον «θεό».

Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για την έρευνα θεωρείται μια στάση σε καιρό ειρήνης και την επίλυση της σύγκρουσης το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δηλαδή την Ανατολική Ουκρανία. Δηλαδή, στα καλύτερα σενάρια.

78 φορές τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ελλάδας θα κόστιζε η υπεράσπιση μιας ενταγμένης στο ΝΑΤΟ Ουκρανίας

Έτσι, σε αυτό το ονειρεμένο σενάριο, το κόστος σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, της άμυνας θα ανέρχεται σε 32,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εφάπαξ έξοδα -εκ των οποίων τα 27 δισ θα πλήρωνε αποκλειστικά ο Αμερικανός φορολογούμενος- και 13 δισ. δολ. ετησίως (εκ των οποίων οι Αμερικανοί θα έβαζαν σχεδόν όλα, δηλαδή 11 δισ.).

Αυτά τα χρήματα θα ήταν για να συντηρήσουν έναν συνολικός αριθμό προσωπικού του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία περίπου 18.000 στρατευμάτων.

Ειδικότερα, για μια «εμπροσθοβαρή» άμυνα θα χρειάζονταν τουλάχιστον τρεις ταξιαρχίες του ΝΑΤΟ (εκ των οποίων η μία θα ήταν αμερικανική), μια αμερικανική αεροπορική δύναμη μεγέθους ταξιαρχίας που θα παρέχει πυραυλική άμυνα προστατεύοντας τις νατοϊκές δυνάμεις, ένα αμερικανικό αρχηγείο μεγέθους μεραρχίας, μια αεροπορική πτέρυγα υποστηρίξεως, μια ταξιαρχία για την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, καθώς και 4 ταξιαρχίες υποστηρίξεως (βελτιώσεις υποδομών, υποστήριξης υλικού για ουκρανικές δυνάμεις κτλ.).

Ειδικά για την Ουκρανία, οι συντάκτες βλέπουν σοβαρές ιδιαιτερότητες, την οποία θεωρούν εξαιρετικά εκτεθειμένη και μακριά από τα κέντρα στρατιωτικής ισχύος του ΝΑΤΟ, έχοντας συνεχείς διαμάχες με τη Ρωσία.

Επιπλέον, το ανοιχτό έδαφος την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη, όπως αποδείχτηκε άλλωστε μετά το 2022.

Οι Ουκρανοί φτιάχνουν οχυρωματικά έργα κοντά στο Χάρκοβο, τον Μάρτιο του 2024. (REUTERS/Gleb Garanich/File Photo).

Κόστος που προκαλεί πονοκέφαλο

Στο σενάριο, όμως που πάλι δεν θα είχαν προλάβει να επιτεθούν οι Ρώσοι, αλλά θα έπρεπε να νικηθούν οι ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία ώστε να διατηρθεί η ειρήνη στη χώρα, θα χρειαζόταν μια νατοϊκή δύναμη 130.000 στρατευμάτων, σύμφωνα με το CSIS.

Αν και το μέγεθος της δύναμης θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου, η δύναμη είναι εντυπωσιακή που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Αν και θεωρητικά επιτεύξιμη, μια τέτοια νατοϊκή επιχείρηση, σύμφωνα με την έκθεση, θα ήταν πολύ απαιτητική δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, με το συνολικό κόστος να κυμαίνεται από 98 δισ έως και 520 δισ δολ. (480 δισ ευρώ)(!), ανάλογα με τη διάρκεια και το εάν απαιτούνταν επιχειρήσεις κατά των ρωσόφωνων Ουκρανών.

Οι δυνάμεις και το κόστος των ΗΠΑ θα ήταν περίπου το ήμισυ του συνόλου του ΝΑΤΟ, με κάπως υψηλότερο κόστος στις επιχειρήσεις μεγαλύτερης διάρκειας (έως 360 δισ. δολ.) λόγω της ανάγκης να επεκταθεί το μέγεθος του στρατού των ΗΠΑ για να διατηρηθεί ο ρυθμός των περιστροφών.

Αν και η Ουκρανία ξοδεύει πάνω από το 3% του ΑΕΠ στην άμυνα, υπερβαίνοντας τον στόχο του ΝΑΤΟ, δεν έχει την οικονομική δύναμη να πληρώσει τίποτα από τα παραπάνω ποσά. Η Ουκρανία θα μπορούσε να παρέχει υποστήριξη σε… είδος, όπως ακίνητα.

Η έκθεση σημειώνει μάλιστα ότι μπορεί αυτά τα κόστη να φαίνονται ήδη υψηλά, ωστόσο για πολλούς ειδικούς που συμμετείχαν στη σύνταξη της μελέτη υποστηρίζουν ότι ακόμα και σε αυτο το επίπεδο οι παραπάνω δαπάνε θα ήταν ανεπαρκείς!

Οι Έλληνες φορολογούμενοι και το ΝΑΤΟ

Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ χρηματοδοτείται από τις άμεσες και έμμεσες συνεισφορές των μελών του. Τα κοινά κονδύλια του ΝΑΤΟ αποτελούνται από άμεσες συνεισφορές σε συλλογικούς προϋπολογισμούς και προγράμματα, που ισοδυναμούν μόνο με το 0,3% των συνολικών αμυντικών δαπανών των Συμμάχων (περίπου 3,3 δισ. ευρώ για το 2023). Αυτά τα κεφάλαια επιτρέπουν στο ΝΑΤΟ να παρέχει δυνατότητες και να διευθύνει το σύνολο του Οργανισμού και των στρατιωτικών του εντολών.

Η Ελλάδα συνεισφέρει το 1.0273% στον πολιτικό και στρατιωτικό προϋπολογισμό και το Επενδυτικό Πρόγραμμα Ασφάλειας του ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ σχεδόν το 16%.

Σημειωτέον ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2024 εκτιμάται περίπου 6,1 δισ. ευρώ.

Το δίχως άλλο, η επέκταση του ΝΑΤΟ και στην Ουκρανία θα σήμαινε νέα δυσθεώρητα κόστη για όλους τους φορολογούμενους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και φυσικά και της Ελλάδας.

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024