Ψυχολογία: 4 tips για να διαχειριστείς αποτελεσματικά την αρνητική κριτική
Οι ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους για να μην αφήνεις την αρνητική κριτική να σε καταβάλλει
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Στην πολυάσχολη καθημερινότητα, η προσπάθεια να ισορροπήσεις την προσωπική και την επαγγελματική ζωή είναι μία πρόκληση. Αν και προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις, υπάρχουν και στιγμές που μπορεί να τύχει να λάβεις αρνητική ανταπόκριση για τη δουλειά σου.
Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε ακούσει μια αρνητική κριτική ή κακοπροαίρετα σχόλια για την εργασία ή τις επιλογές μας. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να διαχειρίζεσαι την κριτική με ψυχραιμία και να μην την παίρνεις προσωπικά.
Οι ειδικοί έχουν βρει τον τρόπο για να το πετύχεις και μοιράζονται μαζί σου τις τακτικές ώστε να μπορείς να προσεγγίζεις την αρνητική κριτική με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
4 τρόποι να διαχειριστείς αποτελεσματικά την αρνητική κριτική
1. Απομακρύνσου και μείνε μόνος/η για λίγο
Κάνε οτιδήποτε άλλο, εκτός από το να μείνεις στο γραφείο. Σε μία περίσταση που σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αφήσεις το γραφείο σου για λίγα λεπτά προκειμένου να αλλάξεις παραστάσεις. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η απόφαση να μεταβείς σε έναν άλλο χώρο, θα σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο καθαρά, χωρίς άγχος, και να δεις την κατάσταση που επικρατεί από μια άλλη οπτική.
2. Κράτα το μυαλό σου απασχολημένο – Απόσπασε την προσοχή σου
Η απασχόληση των αισθήσεων μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου από τις άσχημες σκέψεις και να σε φέρει πιο κοντά στην αρμονία και ισορροπία. Υπάρχει λοιπόν μία τεχνική άσκηση που εστιάζει ακριβώς σε αυτό – πρόκειται για τη μέθοδο «5-4-3-2-1». Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια Ελίζ Μαρτινέζ, που ειδικεύεται στο άγχος και στην αυτοεκτίμηση, αυτή η τεχνική λειτουργεί ως εξής: Αρχικά, μέτρησε 5 πράγματα που υπάρχουν γύρω σου, μετά 4 πράγματα που μπορείς να αγγίξεις, κατόπιν 3 πράγματα που μπορείς να ακούσεις, έπειτα 2 πράγματα που μπορείς να μυρίσεις και τέλος 1 πράγμα που μπορείς να γευτείς. Έτσι κρατάς απασχολημένο το μυαλό σου και «ξεχνάς» όσα αρνητικά αισθήματα ή σκέψεις είχες προηγουμένως.
3. Διώξε κάθε αρνητικό σενάριο από το μυαλό σου και σκέψου ρεαλιστικά
Συχνά, όταν ακούμε ένα αρνητικό σχόλιο, το μυαλό μας «τρέχει» να δημιουργήσει υπερβολικά και αρνητικά σενάρια, συνήθεια η οποία μπορεί να βλάψει την ψυχολογία μας. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις σκέψεις μας και να μην επιτρέπουμε στα αρνητικά σενάρια να μας κυριεύουν. Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να θέτουμε λογικά ερωτήματα στους εαυτούς μας και να δώσουμε χρόνο για να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων, αποφορτισμένη από συναισθηματισμούς.
4. Ζήτα μια δεύτερη γνώμη από κάποιον που εμπιστεύεσαι
Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα προβλήματά μας με ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν. Αν κολλήσουμε σε ένα πρόβλημα, η αντικειμενική μας αντίληψη μπορεί να είναι περιορισμένη. Γι’ αυτό, έχει σημασία να ακούμε και τη γνώμη κάποιου ανθρώπου που εμπιστευόμαστε. Αυτός ο άνθρωπος ως εξωτερικός παρατηρητής μπορεί να δει αντικειμενικά το πρόβλημα και να μας προσφέρει μια διαφορετική οπτική γωνία βρίσκοντάς μας περισσότερες επιλογές από αυτές που έχουμε σκεφτεί μόνοι μας.Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να είναι ο/η συνάδελφος, ο/η σύντροφος, ο/η φίλος/η, ή και ο/η αδερφός/η σου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις