Εδώ και χρόνια, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σαγηνευτεί από πόλεις και χωριά της Σικελίας όπου διατίθενται εγκαταλελειμμένα σπίτια σε τιμές που ξεκινούν από… 1 ευρώ!

Αρκετές εκατοντάδες σπίτια έχουν πουληθεί σε ανήσυχους και φιλόδοξους ανακαινιστές, συμπεριλαμβανομένης της Meredith Tabbone, 44 ετών, από το Σικάγο. Έμαθε το 2019 ότι μια πόλη με το όνομα Σαμπούλα πουλούσε σπίτια ξεκινώντας με προσφορές από 1 ευρώ.

«Πολλοί άνθρωποι με προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι απάτη [και ότι] θα μπορούσα να καταλήξω να χάσω πολλά χρήματα», δήλωσε στο CNBC.

Ωστόσο, αποφάσισε να κάνει το βήμα όταν συνειδητοποίησε ότι ο προπάππος της ήταν στην πραγματικότητα από τη Σαμπούκα. «Χτύπησε» λοιπόν σε πλειστηριασμό ένα σπίτι έναντι της εξευτελιστικής τιμής των 5,555 ευρώ χωρίς να το έχει δει και κέρδισε, ξεκινώντας έτσι ένα τετραετές ταξίδι ανακαίνισης.

«Από τη στιγμή που έστελνα την προσφορά και τσέκαρα το email μου κάθε μέρα και ανακάλυψα ότι κέρδισα, σε όλη αυτή τη διαδικασία, υπήρξαν 4 εκατομμύρια στιγμές απογοήτευσης, εξάντλησης, σκέψης για το πώς να προχωρήσω», είπε.

Η Tabbone και άλλοι αγοραστές κατοικιών του 1 ευρώ μοιράζονται τις καλύτερες συμβουλές τους με άλλους επίδοξους ανακαινιστές σε όλο τον κόσμο.

Προετοιμαστείτε για επιπλέον κόστος

Τα σπίτια της Σικελίας μπορεί να ξεκινούν από 1 ευρώ, αλλά το κόστος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικό και απλώς η αρχή των περισσότερων εξόδων που θα ακολουθήσουν.

Στο Mussomeli, μια από τις πιο διάσημες πόλεις του 1 ευρώ, οι αγοραστές πρέπει επίσης να πληρώσουν μια αμοιβή μεσιτών 500 ευρώ και να πληρώσουν για την πράξη της αγοράς, η οποία κοστίζει 2.800 ευρώ. Αυτό ανέρχεται συνολικά σε 3.301 ευρώ.

Η Rubia Daniels, 50 ετών, από το Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, αγόρασε τρία σπίτια του 1 ευρώ στο Mussomeli το 2019. Μέχρι στιγμής, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανακαίνιση της κύριας εξοχικής κατοικίας της. Αρχικά πίστευε ότι θα της κόστιζε 20.000 δολάρια, αλλά έχει ξοδέψει ήδη 35.000 δολάρια μεταξύ υλικών, εργασίας και επίπλων. Ελπίζει να μείνει κάτω από 40.000 δολάρια.

Η Tabbone πλήρωσε 5.555 ευρώ για το σπίτι της, συν κάποιους φόρους και τέλη, ανεβάζοντας την πώληση του σπιτιού στα 5.900 ευρώ δολάρια. Στη συνέχεια αγόρασε το διπλανό κτίριο μέσω ιδιωτικής πώλησης από τον ιδιοκτήτη για 22.000 ευρώ.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Tabbone ξόδεψε περίπου 425.000 ευρώ σε ανακαινίσεις. Συνολικά, αυτό ανέρχεται σε 430.900 ευρώ, για το σπίτι των ονείρων της στη Σικελία.

Να είστε παρόντες στις ανακαινίσεις

Μιλώντας για ανακαινίσεις, αν και η επικοινωνία με τους ντόπιους εργάτες στις κατασκευές μπορεί να ξεκινήσει στα σχέδια, οι αγοραστές λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας να βρίσκονται στον χώρο ενώ εκτελούνται οι εργασίες.

Ο Danny McCubbin, ένας Αυστραλός ντόπιος που αγόρασε ένα σπίτι 1 ευρώ στο Mussomeli, λέει ότι έχει δει «αρκετούς» ξένους να προσπαθούν να διαχειριστούν το έργο τους από τη χώρα τους.

Ο McCubbin αγόρασε το φτηνό σπίτι του στη Σικελία το 2019 με την ελπίδα να το μετατρέψει σε φιλανθρωπικό ίδρυμα διάσωσης τροφίμων. Κατέληξε να πουλήσει το σπίτι του πίσω στο μεσιτικό γραφείο αφού υπέστη εκτεταμένη και δαπανηρή ζημιά από το νερό. Όμως κατάφερε να ανοίξει τη φιλανθρωπική του οργάνωση, The Good Kitchen, αλλού στην πόλη.

Να έχετε υπομονή

Ο Ντάνιελς εργάζεται στις κατασκευές και έμαθε γρήγορα ότι τα πράγματα στη Σικελία διαρκούν πολύ περισσότερο από ό,τι στις Η.Π.Α.

«Δουλεύοντας με εργολάβους στη Σικελία, έπρεπε να μάθω πώς να ορίζω τις προσδοκίες μου, αλλά όχι τις αμερικανικές μου προσδοκίες», λέει.

Έχετε υπομονή για να κατανοήσετε την κουλτούρα και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι δουλειές, ώστε να μην απογοητευτείτε, προσθέτει. Ανακαινίζει συνεχώς το κύριο σπίτι του στο Mussomeli από το 2020 και έχει μπροστά τους ακόμη αρκετούς μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών .

«Συνολικά, υπάρχουν πολλοί ικανοί άνθρωποι να κάνουν τη δουλειά», λέει ο Ντάνιελς, αλλά «η δουλειά εδώ, ρέει με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να θυμάστε ότι αυτό είναι ένα νησί και είναι σε μια εποχή νησιού. Οπότε [τα πράγματα] κινούνται λίγο πιο αργά από αυτό που περιμένεις».

Να το επισκέπτεστε τον χειμώνα

Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε ακίνητα σε άλλη χώρα, είναι καλύτερο να περάσετε αρκετό χρόνο εκεί. Και μην πηγαίνετε μόνο όταν είναι η περίοδος αιχμής του ταξιδιού.

«Πάντα λέω να έρθετε για περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες», λέει ο McCubbin. «Και το πιο σημαντικό, έλα τον χειμώνα. Το καλοκαίρι είναι όμορφα. Έχει ήλιο, τα σπίτια, δεν υπάρχει μούχλα μέσα τους. Ανακαλύπτεις τον χειμώνα ότι πολλά από αυτά τα σπίτια έχουν μούχλα. Έχουν υγρασία και είναι πολύ διαφορετική αίσθηση εδώ από ό,τι το καλοκαίρι.»

Να μάθετε τη γλώσσα

Οι Tabbone, Daniels και McCubbin συμφωνούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε ιταλικά για να μετακινηθείτε πραγματικά στη Σικελία, ειδικά αν σκοπεύετε να περάσετε κάποιους μήνες εκεί.

Η Tabbone λέει ότι της αρέσει να περνά χρόνο με Σικελούς όταν επισκέπτεται το νησί. Οι πρώτοι της φίλοι στη Σαμπούκα περιλάμβαναν μέλη του συνεργείου κατασκευής του σπιτιού της, τα οποία στη συνέχεια τη σύστησε στους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Έχει επίσης στενή σχέση με τον δήμαρχο της πόλης – εκείνη εξασκεί τα ιταλικά της μαζί του και εκείνος τα αγγλικά του.

Μην παρασυρθείτε μόνο από τα φθηνά σπίτια

Οι νεοφερμένοι στη Σικελία μπορεί να προσελκύονται από φθηνά σπίτια, αλλά πολλοί λένε ότι ο καλύτερος λόγος για να μείνουν είναι οι άνθρωποι που συναντούν στη διαδρομή.

«Πάντα λέω, μην σε παρασύρει το γεγονός ότι τα σπίτια είναι φθηνά», λέει ο McCubbin. «Σκεφτείτε πού θέλετε να είστε και πού θέλετε να περάσετε τον χρόνο σας. Οι άνθρωποι εδώ είναι ευγενικοί και πολύ φιλικοί. Είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζήσεις». Ο McCubbin ζει τώρα στο Mussomeli με πλήρη απασχόληση και έχει άλλο ένα σπίτι εκεί.

Η Tabbone λέει ότι ένα από τα αγαπημένα της πράγματα για τη Σαμπούκα είναι το πώς μπορεί να συνδεθεί με αλλοδαπούς συναδέλφους καθώς και με ντόπιους κατοίκους.

«Ένα από τα πράγματα που αγαπώ περισσότερο στη Σαμπούκα είναι ότι η κοινότητα δεν είναι μόνο εκπατρισμένοι που μετακομίζουν εδώ. Είναι πολύ καλά συνυφασμένο με τους ντόπιους και την κοινότητα. Σε κάθε δείπνο που πηγαίνετε, ακόμα κι αν πηγαίνετε απλώς σε μια καφετέρια στο δρόμο, θα βλέπετε πάντα ένα πολύ ωραίο μείγμα από ομογενείς και ντόπιους, και μου αρέσει αυτό».

Πηγή: OT