Δημογραφικό: Βόμβα στα θεμέλια του συνταξιοδοτικού το προσδόκιμο ζωής – Μήπως τα 75, είναι τα νέα 65;
Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των βασικών δημογραφικών δεικτών καθιστώντας μαραθώνιο δεκαετιών την απόσυρση από τον εργασιακό βίο. Με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται και την καθημερινότητα να γίνεται ολοένα και πιο ακριβή εξαιτίας του κόστους διαβίωσης πληθαίνουν οι φωνές που αναρωτιούνται αν ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα που ισχύει σήμερα.
Οι πρόσφατες μελέτες για τη γήρανση του πληθυσμού δεν περνούν απαρατήρητες και φέρνουν με μαθηματική ακρίβεια αλλαγές στο συνταξιοδοτικά συστήματα με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης του εργατικού δυναμικού που αγγίζει όλο τον πλανήτη.
Σε σχετικό άρθρο που φιλοξενεί το BBC επισημαίνεται πως το 65ο ηλικίας θα άνοιγε τη χρυσή πύλη για τη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για το μέλλον και μερικά «μεγάλα οικονομικά στελέχη» συμφωνούν.
Προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης
Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης κάνει εκτενή αναφορά στα παγκόσμια «καμπανάκια» που έχουν αρχίσει να χτυπούν δυνατά επικαλούμενο τον Λάρι Φινκ, CEO της BlackRock, που πρόσφατα είχε υπογραμμίσει πως μέχρι το 2050, ένας στους έξι κατοίκους του πλανήτη θα είναι άνω των 65 ετών.
Ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές, είχε προειδοποιήσει για «παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση».
Το αφεντικό της BlackRock εξέπεμψε μια προειδοποίηση για τους εργαζόμενους που ελπίζουν να συνταξιοδοτηθούν στην έκτη δεκαετία της ζωής τους. Καθώς το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αυξάνεται, τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης καταστρέφονται και το κόστος ζωής εκτοξεύεται, ο Φινκ προέβλεψε πως η συνταξιοδότηση στα 65 δεν θα είναι δυνατή για τους περισσότερους, ανθρώπους.
«Η συνταξιοδότηση είναι μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση σε σχέση με πριν από 30 χρόνια», έγραφε στην στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές ο Φινκ. «Θα είναι πολύ πιο δύσκολη σε 30 χρόνια από τώρα», συμπλήρωνε.
Από το 2000 έως το 2019, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από τα 67 χρόνια στα 73. Καθώς ο πληθυσμός γερνάει, πολλές χώρες θα φτάσουν σύντομα σε ένα σημείο όπου περισσότεροι άνθρωποι θα εγκαταλείπουν την εργασία, σε σχέση με εκείνους που θα την ξεκινούν.
Ξεπερασμένο ηλικιακό όρια τα 65 λένε οικονομολόγοι
Με το τοπίο να αλλάζει δραματικά το ερώτημα είναι αν η συνταξιοδότηση στα 65 είναι ένας εντελώς μη ρεαλιστικός στόχος στον σύγχρονο κόσμο.
Όχι μόνο η ηλικία συνταξιοδότησης δεν έχει αλλάξει ανάλογα με τις σύγχρονες συνθήκες αλλά παραμένει «ασαφές γιατί τα 65 έτη έγιναν de facto ηλικία συνταξιοδότησης», λέει η Gal Wettstein, οικονομολόγος στο Center for Retirement Research στο Boston College.
Ωστόσο, πολλά κυβερνητικά προγράμματα συνεχίζουν σε αυτό το πρότυπο.
Στις ΗΠΑ, το Medicare, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης, είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω (υπάρχουν εξαιρέσεις για νεότερα άτομα με αναπηρία).
Οι Αμερικανοί δικαιούνται να λαμβάνουν τις πλήρεις παροχές κοινωνικής ασφάλισης στην ηλικία των 67 ετών, περίπου στην ίδια ηλικία που οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να διεκδικήσουν τις κρατικές συντάξεις τους.
Στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν θεσπίστηκαν πολλά από αυτά τα προγράμματα, το προσδόκιμο ζωής ήταν σημαντικά μικρότερο: στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, ήταν περίπου 66 χρόνια για τους άνδρες και 71 χρόνια για τις γυναίκες.
Τώρα, ωστόσο, «το προσδόκιμο ζωής μεγάλωσε, γινόμαστε πιο υγιείς μέχρι τα τέλη της μέσης ηλικίας και της πρώιμης γήρανσης», λέει ο Chris Parry, λέκτορας οικονομικών στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Cardiff.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις