«Ντρεπόμουν πολύ να το μοιραστώ αλλά…» – Η νέα τάση του TikTok σας καλεί να κάνετε sharing
Το hashtag έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 26.000 φορές από τον Μάρτιο
Η πιο πρόσφατη τρέλα στο TikTok είναι γνωστή από τον όχι και τόσο ευφάνταστο τίτλο της «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ψεύτικα, εδώ είναι πράγματα που ντρέπομαι να παραδεχτώ» ή αλλιώς, το hashtag #socialmediaisfake.
Η νέα τάση θέλει τους χρήστες να μοιράζονται βίντεο και να μιλούν για τους φόβους τους για την οικονομία, τις σχέσεις και για το πώς θα εξελιχθεί η ζωή τους.
Το hashtag έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 26.000 φορές από τον Μάρτιο και το soundtrack που συνδέεται με την τάση έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερα από 463.000 βίντεο, με εκατομμύρια προβολές.
@livii_loou y’all are still beautiful 💚 #confident #bodypositivity #inperfection #socialmediaisfake #bodyconfidence ♬ creds to ellie abebe for the trend – 𝖒𝖔𝖗𝖙𝖎 𖤐
Το oversharing είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς η Gen Z αμφισβητούν ιδιαίτερα τη χρήση πλατφορμών ως μέσου για την απεικόνιση εξιδανικευμένων εκδοχών της καθημερινής ζωής.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι νέοι ανησυχούν ότι η ζωή τους θα είναι χειρότερη από τις προηγούμενες γενιές, με ορισμένους να περιγράφουν το αίσθημα «απελπισίας» για το μέλλον.
Η έκθεση παγκόσμιας ευτυχίας του 2024 έδειξε ότι οι νέοι είναι σε πορεία να γίνουν λιγότερο ευτυχισμένοι από τις προηγούμενες γενιές και βιώνουν το ισοδύναμο μιας κρίσης μέσης ηλικίας
Η Hannah, μια χρήστης του TikTok που έχει συνεισφέρει στην τάση #socialmediaisfake, λέει σε ένα βίντεο: «Πήγα στο πανεπιστήμιο για πέντε χρόνια και πήρα το μάστερ μου, αλλά εξακολουθώ να εργάζομαι ως barista και κερδίζω ελάχιστο μισθό ενώ όλοι οι συνομήλικοι μου βρίσκουν σωστές δουλειές» μια άλλος χρήστης, η Νίκη , λέει: «Είμαι άνεργη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο γιατί ρίσκαρα και δεν μου βγήκε».
@gaylecantspell i used to be so insecure about these things but now i relize it’s apart of growing up #bodyneutrality #socialmediaisfake #hastagsworkapparently #themoreyouknow ♬ dumb dumb – mazie
Αυτό που σε ορισμένες αναρτήσεις μπορεί να ισοδυναμεί με αξιέπαινη ειλικρίνεια για πραγματικούς αγώνες γενεών μπορεί επίσης να καταλήξει σε πιο ανησυχητικές αποκαλύψεις που κάποιοι έχουν παρομοιάσει με «κραυγή για βοήθεια».
@brennabeard ❤️🩹 Sometimes you just have to protect your own peace, and remove yourself from the situation when its not serving you. Thankful for my friends who helped me realize that. 🫶 Anybody have a teleportation device to get me home quicker? I’m exhausted. #healingjourney #breakupssuck #socialmediaisfake #heartbreak #socialmediaisnotreallife #selflovejourney ♬ original sound – Brenna Beard
Ένας χρήστης, ο Sana , δημοσίευσε: «Νιώθω μόνος σχεδόν όλη την ώρα, παρόλο που έχω καταπληκτικούς φίλους, δεν μπορώ να ξεφύγω από το αίσθημα της μοναξιάς».
Πώς ξεκίνησε η τάση
Η τάση ξεκίνησε από μια 26χρονη στη Δανία με μια ανάρτηση τον Μάρτιο που έλεγε «οκτώ πράγματα που ντρέπομαι να πω δυνατά». Η Rikke Drue είπε ότι έκανε το βίντεο αφού ένιωθε μοναξιά και ανασφάλεια για την καριέρα της. «Είναι ένας τρόπος να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να πάρεις μια αγκαλιά πίσω», πρόσθεσε.
Παρά το γεγονός ότι είχε πτυχίο και καλή εκπαίδευση, η Drue είπε ότι εξακολουθεί να αισθάνεται χαμένη και η ανάρτηση ήταν ένας τρόπος να απελευθερωθούν αυτά τα συναισθήματα. «Περπατούσα με αυτά τα συναισθήματα συνεχώς και πάντα λέω ότι έκανα ένα διάλειμμα από τη ζωή γιατί δεν ξέρω τι να κάνω και απλώς ένιωθα σούπερ μοναξιά με αυτές τις σκέψεις», πρόσθεσε.
Το βίντεο έχει συγκεντρώσει έκτοτε 1,3 εκατομμύρια προβολές. Σε αυτό αποκάλυψε ανασφάλειες για το δέρμα της, πώς συχνά συγκρίνει τον εαυτό της και τη ζωή της με αυτά που βλέπει στα social media και την αγωνία της για το αν θα πετύχει ποτέ να βρει αγάπη, καριέρα και να μεγαλώσει οικογένεια.