Επανέρχεται με κρότο το σκάνδαλο των υποκλοπών – Στην ΑΔΑΕ ο Νίκος Ανδρουλάκης
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η απαγόρευση ενημέρωσης των παρακολουθούμενων προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις με όλα τα βλέμματα στα γραφεία της ΑΔΑΕ.
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο του Μαρτίου του 2021 που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων.
Ο νέος γύρος εξελίξεων ανοίγει τη Δευτέρα (08/04) καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Ο αρχηγός του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να ζητήσει να ενημερωθεί για τον φάκελο της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, αφού το ΣτΕ ανέπεμψε το άρθρο του νόμου Τσιάρα.
Ο δρόμος για την ενημέρωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ανοίγει διάπλατα όμως παραμένει άγνωστο τι θα μάθει
Συγκεκριμένα, έκρινε ότι είναι υπέρμετρο και άρα αντισυνταγματικό το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, ακόμη και αν η «επίκληση» είναι λόγοι εθνικής ασφαλείας.
Έχοντας δεδομένη την κυβερνητική παραδοχή πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποτελούσε «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» ο δρόμος για την ενημέρωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ανοίγει διάπλατα για το κομβικό ζήτημα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών του.
Τι θα μάθουμε από την επίσκεψη Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ
Οι πληροφορίες του in λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην επίσκεψή του στην ΑΔΑΕ, στην καλύτερη περίπτωση θα μάθει το χρονικό διάστημα της παρακολούθησής του, ενώ δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο αν θα μάθει τους λόγους που την προκάλεσαν. Σκοτεινό σημείο παραμένει αν είναι διαθέσιμο το υλικό της ΕΥΠ που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο να καταθέτει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι το υλικό που αφορούσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καταστράφηκε με εντολή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.
«Τώρα θα δούμε ποιος φοβάται την αλήθεια κύριε Μητσοτάκη. Εγώ που δεν πήγα να ενημερωθώ στο αυτί ή εσείς που σας καταδίκασε η δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματός του.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα συναντήσει τον πρόεδρο της Αρχής, Χρήστο Ράμμο, από τον οποίο θα ζητήσει «επίσημη και νόμιμη ενημέρωση».
«Θα τιμήσω τους αγώνες των παππούδων και των γονιών μας γιατί το ΠΑΣΟΚ διασφάλισε την διάκριση των εξουσιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα» συμπλήρωσε.
«Θα ήταν καλό να…»
Με δεδομένη την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Μαρούσι άγνωστο παραμένει αν θα πράξουν κάτι ανάλογο οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Φλώρος, Χαράλαμπος Λαλούσης, αλλά και μια σειρά αξιωματούχων που βρέθηκαν στο μάτι του «μεγάλου αδελφού» των παρακολουθήσεων.
«Οι υπουργοί της ΝΔ θα τολμήσουν να πάνε να ρωτήσουν και να μάθουν γιατί τους παρακολουθούσαν», διερωτήθηκε (OPEN) η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου.
O Νίκος Ανδρουλάκης απηύθυνε κάλεσμα στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να ακολουθήσουν τον… ίδιο δρόμο, δηλαδή να ζητήσουν επίσημη ενημέρωση από την ΑΔΑΕ.
«Θα ήταν καλό τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και στελέχη της ΝΔ που κρύφτηκαν. Και αυτό είναι κηλίδα για την δημοκρατία μας» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Τους άκουγα που μίλαγαν με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων του κόμματος τους. Κατα βάθος όμως πιστεύω ότι ξέρουν όμως κι αυτοί ότι το που το έχει φτάσει ο κ. Μητσοτάκης τη Νέα Δημοκρατία είναι ντροπή και για την ιστορία της ΝΔ».
Η κυβέρνηση υποδέχθηκε την απόφαση του ΣτΕ με δισταγμό παραπέμποντας στην ΑΔΑΕ για τις όποιες εξελίξεις καθώς «η αίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη θα κριθεί από την Ολομέλεια της Αρχής». Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν κυβερνητικές πηγές, «η κρίση του ΣτΕ αφορά τον νόμο του 2021. Αυτός περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο.» Δηλαδή στέκονται στο γεγονός ότι δεν κρίθηκε η νεότερη ρύθμιση του 2022.
Κυβερνητικά στελέχη επίσης σχολίαζαν για τον συγκεκριμένο νόμο ότι και στο σκεπτικό του ΣτΕ αυτός αναφέρεται ως «σύστημα με εσωτερική συνοχή», δηλαδή ακολουθεί την ίδια λογική.
Ο νόμος του 2022
Με το νόμο του 2022 η ενημέρωση του υποκειμένου γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της. Η τριετία λογίζεται εύλογος χρόνος και ακολουθεί πρακτικές του εξωτερικού, ώστε να υφίσταται απόσταση από γεγονότα υψίστης εθνικής ασφαλείας (όπως εν προκειμένω τα γεγονότα του Έβρου και η κατασκοπεία της Ρόδου το 2020). Την ενημέρωση αποφασίζει τριμελές όργανο που απαρτίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, τον διοικητή της ΕΥΠ ή τον διευθυντή της ΔΑΕΕΒ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις