Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Καυγάς δισεκατομμυρίων για την αποεπένδυση από τις τράπεζες – Σε κοινή γραμμή κυβέρνηση – ΤτΕ

Βουλή: Καυγάς δισεκατομμυρίων για την αποεπένδυση από τις τράπεζες – Σε κοινή γραμμή κυβέρνηση – ΤτΕ

Έντονη αμφισβήτηση της μεθοδολογίας που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τον υπολογισμό κόστους - οφέλους από τις ανακεφαλαιώσεις των συστημικών τραπεζών. Χαρές και πανηγύρια στο κυβερνητικό στρατόπεδο. «Αξιώνουμε απαντήσεις», λέει ο Νίκος Παππάς.

«Γκρίζο τοπίο» η απόφαση αποχώρησης του δημοσίου από τις τράπεζες με τα κόμματα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με την κυβέρνηση.

Στην αντιπολίτευση υπολογίζουν πως το ελληνικό Δημόσιο έχασε 40 δισ. ευρώ εξαιτίας της αποεπένδυσης του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αυτή «ήταν μια σωστή κίνηση» αποτιμώντας το συνολικό  κέρδος του Δημοσίου στα 3,5 δισ. ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν έχασε αλλά είχε κέρδη κάνοντας τον απολογισμό και βγάζοντας το συμπέρασμα πως είχε «θετικό όφελος για τον Έλληνα φορολογούμενο».

Στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών ο Κωστής Χατζηδάκης απέρριψε τη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη ζημιά από την αποεπένδυση γιατί «σ’ αυτή την ανάλυση επικαιρότητας δεν ελήφθησαν σημαντικές μακρο και μικρο οικονομικές παραδοχές».

«Το δημόσιο χάνει 40 δισ. ευρώ»

Ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, επέμεινε ότι το Δημόσιο χάνει 40 δισ. από την αποχώρηση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, και προς επίρρωση επικαλέστηκε την μελέτη του ΚΕΠΕ.

Ανέφερε ότι η αποεπένδυση της Τράπεζας Πειραιώς από 18 δισ. ευρώ επέστρεψε στο Δημόσιο μόλις 1,3 δισ. ευρώ. Υποστήριξε πως σε σχέση με τις αποτιμήσεις των μετοχών των τραπεζών, θα έπρεπε να περιμένουμε την κατάλληλη ώρα προκειμένου να προχωρήσουμε στην πώληση των μετοχών που κατείχε το Δημόσιο. Χαρακτηριστικά προσέθεσε ότι «το ελληνικό Δημόσιο έβαλε περίπου 10 δισ. ευρώ στη Eurobank και βγήκε με 93 εκατ. ευρώ, 4 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και βγήκε με 300 εκατ. ευρώ, 5 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και βγήκε με 1 δισ. ευρώ (για το 22% των μετοχών) και 18 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και βγήκε με 1,35 δισ. ευρώ».

Η απόφαση αποχώρησης του Δημοσίου από τις τράπεζες ανήκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέει ο Νίκος Παππάς και προαναγγέλει πως το ΤΧΣ θα ελεγχθεί αν κινήθηκε με βάση τον νόμο

Απαντώντας στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την αναφορά του ότι είναι δίκαιη η πώληση των μετοχών στην παρούσα φάση και στις συγκεκριμένες τιμές, αφού οι Έλληνες φορολογούμενοι είχαν κερδίσει με το PSI, ο κ. Παππάς απάντησε ότι κουρεύτηκε ονομαστικά το χρέος και πήραμε κάποιες μετοχές – δεν ειπώθηκε όμως τότε, ότι οι μετοχές που πήρε το Δημόσιο είναι μειωμένων προσδοκιών από μελλοντικά κέρδη. Για τον ELA και τα ΚΟΚΟΥΣ, σημείωσε ότι αυτό δεν ήταν χατίρι: «Χατίρι ήταν που επετράπη στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το εξαιρετικό πρόγραμμα της ΕΚΤ, το TLTRO, που ήταν στοχευμένο για τη δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να πάρουν με αρνητικό επιτόκιο 50 δισ. ευρώ και να βγάζουν 500 εκατ., αφού κάθονταν πάνω σε αυτά τα χρήματα, πάνω στη ρευστότητα της ΕΚΤ. Αυτό ήταν χατίρι, εκεί έπρεπε να υπάρχει παρέμβαση».

Ο Νίκος Παππάς, αφού υπογράμμισε ότι η ευθύνη της απόφασης αποχώρησης του Δημοσίου από τις τράπεζες ανήκει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι το ΤΧΣ θα ελεγχθεί αν κινήθηκε με βάση τον νόμο, είπε: «Αξιώνουμε απαντήσεις και εξηγήσεις για τη ζημιά. Να δούμε πως προέκυψε η ανάγκη της κακήν κακώς αποχώρησης. Είναι, προφανώς, μία επιλογή του σκληρού πυρήνα της δικής σας πολιτικής, η οποία έχει στο επίκεντρο μια δήθεν μαγική συνταγή: την πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών».

Οι θέσεις των υπολοίπων κομμάτων για την αποεπένδυση του ΤΧΣ

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη του ΚΕΠΕ. «Η απόκλιση δισεκατομμυρίων στο δημόσιο διάλογο ξυπνά μνήμες που η χώρα οφείλει να αφήσει στο παρελθόν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τις ξαναζήσει. Μόνο κάνοντας αποτίμηση όσων πραγματικά συνέβησαν μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον»

Υπερασπίστηκε το PSI του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας πως «αν δεν είχε γίνει είναι αμφίβολο εάν σήμερα θα υπήρχε χώρα, καθώς με αυτό ουσιαστικά κάναμε την άτακτη χρεοκοπία ‘συντεταγμένη’». Προσέθεσε επίσης ότι «τα τελευταία στοιχεία από 30 Ιουνίου 2023 για τo ΤΧΣ, δείχνουν συσσωρευμένη ζημία 36,8 δισ.. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, το ΤΧΣ να επιτύχει το σύνολο των καταστατικών του στόχων. Από τους πέντε στόχους, φαίνεται σε ένα βαθμό να επιτυγχάνεται η προστασία των καταθέσεων, η σταδιακή επιστροφή των τραπεζών στους ιδιώτες και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Είχε όμως και δύο άλλους στόχους που παραμένουν ζητούμενο: Τη ρευστότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς δημόσιο χρήμα – που μάλιστα εγγράφεται στο χρέος – είναι το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΧΣ και είναι υποχρεωμένο να το προστατεύει, κάτι το οποίο δεν επετεύχθη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι οι τράπεζες είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα και συνεπώς δεν μπορούν να θεωρούνται μέρος της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός, αλλά είναι μέρος του προβλήματος. Όπως προσέθεσε, οι τράπεζες κερδίζουν ακόμα και από τα δάνεια που παρέχουν στον λαό (…) και σημείωσε πως με τις ανακεφαλαιοποιήσεις δεν διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις του κόσμου, αλλά η λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος.

Εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, ο Αλέξανδρος Καζαμίας εξέφρασε την διαφωνία του με την μεθοδολογία που υιοθετεί η κυβέρνηση για τον υπολογισμό κόστους – οφέλους για τους Έλληνες φορολογούμενους από τις ανακεφαλαιώσεις των συστημικών τραπεζών. Όπως είπε ο κ. Καζαμίας, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί έναν διφορούμενο τρόπου υπολογισμού του κόστους των ανακεφαλαιοποιήσεων, ούτως ώστε να μην διεκδικήσουν τίποτα για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση ο διοικητής της ΤτΕ

Στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι μια «πρώτη αποτίμηση του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάταξης του τραπεζικού τομέα σε σύγκριση με τα οφέλη που αποκόμισε το Ελληνικό Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψη την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (Private Sector Involvement), δείχνει ότι ο Έλληνας φορολογούμενος έχει συνολικά μέχρι τώρα ωφεληθεί με ποσό που εκτιμάται σε περίπου 3,5  δισεκ. ευρώ».

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, «έχοντας ιδιωτικοποιηθεί πλήρως και με υγιή θεμελιώδη μεγέθη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία».

Must in

Ολυμπιακός: Στην Ελλάδα ο Μενσά (vid)

Ο Γκανέζος σέντερ ήρθε στην Ελλάδα για να ενσωματωθεί στις προπονήσεις του Ολυμπιακού και να τεθεί στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο