Ισημερινός: Εισβολή της αστυνομίας στην πρεσβεία του Μεξικό – Διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις
Το περιστατικό συνέβη εν μέσω επιδεινούμενης έντασης μεταξύ της Πόλης του Μεξικού και του Κίτο. Διεθνής κατακραυγή κατά του προέδρου Ντάνιελ Ομπόα, κεντροδεξιού λαϊκιστή.
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Η αστυνομία του Ισημερινού συνέλαβε τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας, ο οποίος ζήτησε και πήρε άσυλο στο Μεξικό, μετά από έφοδο στην πρεσβεία του Μεξικό στο Κίτο. Μεξικανοί διπλωμάτες τραυματίστηκαν και οι χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους. Ο Ισημερινός διάγει μια από τις πιο ταραχώδεις εποχές στην ιστορία του.
Το περιστατικό συνέβη εν μέσω επιδεινούμενης έντασης μεταξύ της Πόλης του Μεξικού και του Κίτο, γεγονός που οδήγησε στην απέλαση του Μεξικανού πρεσβευτή. Στις 9 Αυγούστου 2023, ο υποψήφιος πρόεδρος και δημοσιογράφος του ερευνητικού ρεπορτάζ, Φερνάντο Βιγιαβιτσένσιο δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο. Οι κρατούμενοι εγκληματίες σκοτώθηκαν στη συνέχεια κατά τη διάρκεια εξέγερσης στις φυλακές.
Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ υπενθύμισε το περιστατικό αυτό σε συνέντευξη Τύπου στις 3 Απριλίου (σ.σ. Ως μπηχτή στον Νομπόα) και δήλωσε ότι την παραμονή των εκλογών στο Εκουαδόρ πέρυσι, ένας υποψήφιος που είχε μιλήσει άσχημα για τον επικρατέστερο ανταγωνιστή του σκοτώθηκε ξαφνικά. Ο Ισημερινός κήρυξε την πρέσβειρα του Μεξικού Ρακέλ Σερούρ Σμέκε persona non grata. Η Πόλη του Μεξικού δήλωσε ότι δεν θα κάνει το ίδιο.
Το Μεξικό έδωσε άσυλο στον Χόρχε Γκλας
Σε αυτό το πλαίσιο, την επόμενη ημέρα ο Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε σχέδια για την παροχή ασύλου στον Γκλας, ο οποίος υπέβαλε αίτηση στην πρεσβεία, και στη συνέχεια το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση αυτή. Ο Γκλας κατηγορείται για διαφθορά, ήταν στη φυλακή από το 2017 έως το 2022 και ζήτησε άσυλο στο Μεξικό τον Δεκέμβριο του 2023.
Έκτοτε παραμένει στην πρεσβεία του Μεξικού και η πόλη του Μεξικού αρνήθηκε να επιτρέψει στην αστυνομία του Ισημερινού να συλλάβει τον πολιτικό.
Το Κίτο ζήτησε την έκδοση του πρώην αντιπροέδρου, κατηγορώντας το Μεξικό ότι βοήθησε τον Γκλας να αποφύγει τη δικαιοσύνη.
Έφοδος στην πρεσβεία
Η αστυνομία του Ισημερινού εισήλθε με τη βία στην πρεσβεία του Μεξικού, όπου συνέλαβε τον Γκλας. Η αστυνομία εισήλθε στο έδαφος της διπλωματικής αποστολής με θωρακισμένα οχήματα, ενώ αρκετά άτομα σκαρφάλωσαν πάνω από τον φράχτη.
«Ο Γκλας επιβιβάστηκε σε ένα από τα οχήματα και απομακρύνθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση», δήλωσε ο Ρομπέρτο Κανσέκο, επιτετραμμένος του Μεξικού στο Κίτο. Οι αρχές του Ισημερινού επιβεβαίωσαν τη σύλληψη και ανακοίνωσαν ότι ο Γκλας μεταφέρθηκε στις αρμόδιες αρχές.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού δήλωσε ότι αρκετοί διπλωμάτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και χαρακτήρισε το περιστατικό ως «κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις». Ο πρόεδρος του Μεξικού ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τον Ισημερινό. Ταυτόχρονα, οι αρχές του Ισημερινού δήλωσαν το δικαίωμα της χώρας να προστατεύει την εθνική κυριαρχία και το απαράδεκτο της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
#Ecuador | After being forcibly removed from the #MexicanEmbassy in #Quito by forces of Daniel Noboa’s government, former Vice President #JorgeGlas left the Flagrancy Unit this Saturday morning in an armored vehicle of the Armed Forces pic.twitter.com/azE4sT8bVN
— teleSUR English (@telesurenglish) April 6, 2024
Καταδικάζουν την επίθεση κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, αριστερές και δεξιές
Οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, συσπειρώθηκαν γύρω από το Μεξικό το Σάββατο μετά την έφοδο στην πρεσβεία του στον Ισημερινό για τη σύλληψη ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού, στον οποίο είχαν χορηγήσει άσυλο οι μεξικανικές αρχές. Η Νικαράγουα διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με τον Ισημερινό, ενώ ασκείται κριτική από την Κολομβία του πρώην αντάρτη Γκουστάβο Πέτρο, μέχρι την Αργεντινή του νεοφιλελεύθερου Μιλέι.
Η σύλληψη αργά το βράδυ της Παρασκευής του Χόρχε Γκλας, πρώην αντιπροέδρου του Ισημερινού, ο οποίος είχε συλληφθεί με την κατηγορία της δωροδοκίας από βραζιλιάνικη εταιρεία, προκάλεσε την αναστολή των σχέσεων της Πόλης του Μεξικού με το Κίτο, με την κυβέρνηση του Μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να καταγγέλλει την ασυνήθιστη διπλωματική εισβολή και σύλληψη ως «αυταρχική» πράξη καθώς και ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας του Μεξικού.
Η κυβέρνηση του προέδρου του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα είχε υποστηρίξει ότι η προστασία του ασύλου ήταν παράνομη λόγω των κατηγοριών διαφθοράς που αντιμετωπίζει ο Γκλας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Reuters, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, οι πρεσβείες θεωρούνται κυρίαρχο έδαφος της χώρας που εκπροσωπούν. Ενώ οι επικριτές του, θεωρούν πως ο πρόεδρος του Ισημερινού «αγόρασε την προεδρία».
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον έβλεπε κανείς να μεταφέρεται με αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κίτο, πλαισιωμένος από βαριά οπλισμένους στρατιώτες. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο καθ’ οδόν προς μια φυλακή στο Γκουαγιακίλ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας των Άνδεων.
Condenamos de forma enérgica incursión de fuerzas militares de #Ecuador en Embajada de #México en Quito que constituye una flagrante violación de Convención de Viena sobre Relaciones Diplomáticas, derecho al asilo y a la soberanía de México. pic.twitter.com/z6EUMwKMnX
— Bruno Rodríguez P (@BrunoRguezP) April 6, 2024
Τι δήλωσαν κυβερνήσεις τρίτων κρατών
Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας που ανήρτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, έδειχναν αυτό που φαινόταν να είναι ο τοίχος της πρεσβείας να σκαρφαλώνει από ένοπλους αστυνομικούς ή στρατιώτες.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας καταδίκασε την κίνηση του Ισημερινού ως «σαφή παραβίαση» των διεθνών κανόνων που απαγορεύουν μια τέτοια επιδρομή σε ξένη πρεσβεία. Η κίνηση του Ισημερινού εναντίον της πρεσβείας «πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έντονης απόρριψης, όποια κι αν είναι η δικαιολογία για την εφαρμογή της», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας, η οποία τόνισε την αλληλεγγύη της Μπραζίλια προς το Μεξικό.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την παραβίαση της (…) πρεσβείας του Μεξικού που σημειώθηκε στις 5 Απριλίου και επιμένει στη σημασία του σεβασμού της Σύμβασης της Βιέννης του 1961», η οποία εγγυάται το απαραβίαστο των πρεσβειών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διπλωματικής υπηρεσίας των 27.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις