Ισραήλ: Τα στρατεύματα αποσύρθηκαν από τη νότια Γάζα χωρίς να έχουν επιτύχει τους στόχους τους
Παρά τους πανηγυρισμούς Νετανιάχου, η απόσυρση των IDF από τη νότια Γάζα απομακρύνει το Ισραήλ από τους διακηρυγμένους στόχους του, αναφέρει κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής στη Haaretz
Μετά από τέσσερις μήνες οι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα μετά την απόσυρση των IDF. Η πόλη έχει γίνει αγνώριστη από την καταστροφή που υπέστη σε σπίτια, δρόμους και υποδομές, ενώ το Ισραήλ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η κίνηση αυτή δεν σηματοδοτεί υποχώρηση ενώ απείλησε άλλη μια φορά ότι επίκειται η χερσαία εισβολή στη Ράφα.
Πλέον οι IDF δεν διαθέτουν χερσαία στρατεύματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Μία ομάδα μάχης της ταξιαρχίας που αποχώρησε παραμένει στον διάδρομο που δημιούργησε το Ισραήλ κόβοντας το βόρειο από το νότιο τμήμα του θύλακα. Άλλες ταξιαρχίες βρίσκονται λίγο έξω από τη Γάζα και θα εισέλθουν ανάλογα με τις ανάγκες.
Οι IDF και ιδιαίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσαν την απόφαση τονίζοντας τα επιτεύγματα της εκστρατείας στη Χαν Γιούνις. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η καταστροφή σημαντικού μέρους των υποδομών της Χαμάς και ο θάνατος χιλιάδων μελών της οργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 12.000 μαχητές, αριθμός που θεωρείται υπερβολικός.
Η απόφαση αυτή ωστόσο αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από αναλυτές στο Ισραήλ ιδίως αναφορικά με το αν σηματοδοτεί επιτυχία ή το αντίθετο. Ο κορυφαίος δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε στρατιωτικά και αμυντικά θέματα, Άμος Χάρελ, γράφει στη Haaretz ότι η ηγεσία της χώρας δεν λέει την αλήθεια.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί οι δύο κύριοι στόχοι της επιχείρησης στη Χαν Γιουνίς
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η ισραηλινή κοινωνία θα πρέπει να μάθει την αλήθεια. Ο τεράστιος αριθμός θανάτων και η καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι IDF στη Γάζα, μαζί με αρκετές απώλειες από την πλευρά μας, δεν μας φέρνουν προς το παρόν πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του πολέμου».
Μέχρι στιγμής, γράφει, δεν έχουν επιτευχθεί οι δύο κύριοι στόχοι της επιχείρησης στη Χαν Γιουνίς. Τα δύο κορυφαία στελέχη της Χαμάς στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ και ο Μοχάμεντ Νταΐφ, παραμένουν ελεύθεροι. Ούτε έχει σημειωθεί κάποια πρόοδο στον εντοπισμό των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, εκτός από τη διάσωση δύο ομήρων στη Ράφα πριν από δύο μήνες.
Η νίκη απομακρύνεται
«Οι στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς υποβαθμίζονται σταδιακά», αναφέρει, «αλλά η οργάνωση δεν είναι κοντά στο να ηττηθεί». «Δεν βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τη νίκη, όπως ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά την Κυριακή ο Νετανιάχου χωρίς καμία βάση στην πραγματικότητα, προς απογοήτευση των αξιωματικών και των στρατιωτών που, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις, μπορούν να εντοπίσουν την απάτη.
Πού πάμε από εδώ και πέρα; Υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια: 1) Περαιτέρω κλιμάκωση με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ λόγω αντιποίνων της Τεχεράνης για τη δολοφονία του στρατηγού Χασάν Μαχαντάουι των Φρουρών της Επανάστασης, 2) απροσδόκητη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για μια συμφωνία ομηρίας ή 3) μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα (ή, εναλλακτικά, σε κάποιο από τα στρατόπεδα προσφύγων στο κέντρο της Γάζας)».
«Παράλληλα με την ολοκληρωτική νίκη, ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα υποσχεθεί μια εισβολή στη Ράφα. Οι αρχικές προετοιμασίες γι’ αυτό έχουν πράγματι γίνει» προσθέτει ο Χάρελ «αλλά θα απαιτούσε τη συγκέντρωση δυνάμεων στη νότια Γάζα ξανά και, πάνω απ’ όλα, την ολοκλήρωση ενός σχεδίου για την εκκένωση του τεράστιου αριθμού αμάχων, περίπου 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, που τώρα συνωστίζονται στην πόλη».
Κατά το τελευταίο εξάμηνο, οι IDF εκκένωσαν με τη βία τους περισσότερους κατοίκους της βόρειας Γάζας και, στη συνέχεια, της Χαν Γιουνίς, προς τα νότια. Η αποχώρησή τους από τη Χαν Γιουνίς θα επιτρέψει στους πολίτες να μετακινηθούν και πάλι βόρεια στην πόλη αυτή.
Ωστόσο λέει ο Χάρελ «το Ισραήλ δεν φαίνεται να λαμβάνει αρκετά σοβαρά υπόψη του την αλλαγή της δυτικής στάσης απέναντι σε μια πιθανή εισβολή στη Ράφα» που δεν έχει να κάνει μόνο με την ανησυχία για τους αμάχους αλλά και με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μετά τη δολοφονία των επτά εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης WCK.
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα, καθώς η Χαμάς διέψευσε τις αιγυπτιακές αναφορές ότι έχει παρουσιαστεί πρόοδος στις συνομιλίες κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα αιτήματά της.
Η παλαιστινιακή οργάνωση επιμένει να ζητά κατάπαυση πυρός, μόνιμη απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα, καταστροφή του διαδρόμου που διχοτομεί τον θύλακα και ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.
Το Ισραήλ μοιάζει ανένδοτο όσον αφορά τον διάδρομο και την επιστροφή των Παλαιστινίων, με τον Γκάλαντ και τον αρχηγό του στρατού να συμφωνούν ότι δεν πρέπει «να επιτραπεί στους πράκτορες της Χαμάς να επιστρέψουν από τη νότια Γάζα στο Βορρά.
Αλλά η Χαμάς επιμένει σε αυτό το σημείο. Έχει αρνηθεί ακόμη και να συζητήσει πόσους Παλαιστίνιους κρατούμενους θα απελευθερώσει το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για τους ομήρους πριν από την επίλυση αυτής της διαφοράς.
Ο Νετανιάχου δεν είναι ενθουσιώδης για μια συμφωνία
«Ο Νετανιάχου δεν είναι πολύ ενθουσιώδης για μια συμφωνία, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να στείλει στο ισραηλινό κοινό το μήνυμα ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά η Χαμάς απέτρεψε μια συμφωνία», αναφέρει ο Χάρελ και προσθέτει: «Η Χαμάς μπορεί κάλλιστα να τον βοηθήσει με αυτό το μήνυμα. Ο Σινουάρ μπορεί να δει το αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ουάσιγκτον, και αυτό θα μπορούσε να τον ωθήσει να σκληρύνει τις θέσεις του».
«Η ισραηλινή κοινή γνώμη περιμένει καλά νέα, και ειδικά για τους ομήρους που εξακολουθούν να παραμένουν στις σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα», αναφέρει ο Χάρελ.
«Ο Νετανιάχου – στις δηλώσεις του οποίου την Κυριακή δεν έγινε καν αναφορά στον όμηρο Elad Katzir του Nir Oz, η σορός του οποίου επέστρεψε στο Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο – φαίνεται να είναι τυφλός σε αυτό, ακόμη και όταν οι εξτρεμιστές υποστηρικτές του επιτίθενται στις διαδηλώσεις των οικογενειών των ομήρων».
Ο ίδιος αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας: «Ίσως η αυξανόμενη δημόσια πίεση να κάνει τελικά κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας να υποχωρήσουν».
- Αμαλιάδα: «Αν δω το παραμικρό θα την ”σκίσω” επιστημονικά», λέει ο τεχνικός σύμβουλος της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Αμαλιάδα: «Το ψέμα θέλει μνήμη και η αλήθεια θάρρος» – Ανατροπή από μάρτυρα – «κλειδί»
- Μαγδεμβούργο: Για «κενό ασφαλείας» στη χριστουγεννιάτικη αγορά κάνει λόγο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου