Ουκρανία: Το σχέδιο Β των ΗΠΑ είναι περισσότερος πόλεμος
Το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έχει τυφλή πρόθεση να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και να συντρίψει την οικονομία της. Κανένα από τα δύο δεν θα συμβεί.
Πριν σχεδόν δύο εβδομάδες, μερικές δεκάδες πρώην μέλη του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ, ανώτεροι στρατιωτικοί, ακαδημαϊκοί και αναλυτές δεξαμενών σκέψης συναντήθηκαν για ν’ αξιολογήσουν την παγκόσμια στρατιωτική κατάσταση (εικόνα, επάνω, από Alex Mellon/The Telegraph).
Μπορώ να πω ότι δεν έχω φοβηθεί τόσο πολύ από το φθινόπωρο του 1983, όταν ήμουν συμβασιούχος κατώτερος ερευνητής και διεκπεραίωνα περιστασιακές εργασίες για τον Norman A Bailey, Ειδικό Βοηθό του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, γράφει σε ανάλυσή του ο David P Goldman, σχεδιαστής οικονομικής στρατηγικής και συγγραφέας, γνωστός για τη σειρά των δοκιμίων του στους Asia Times, με το ψευδώνυμο Spengler.
Το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έχει στοιχηματίσει την αξιοπιστία του στην ταπείνωση της Ρωσίας
Βρισκόμασταν στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου και η άκρως ρεαλιστική άσκηση Able Archer 83 παραλίγο να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο.
Τώρα, το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έχει στοιχηματίσει την αξιοπιστία του στην ταπείνωση της Ρωσίας, ωθώντας τα σύνορα του ΝΑΤΟ σε απόσταση λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Μόσχα, ενώ συνθλίβει την οικονομία της μέσω κυρώσεων.
Εχει χρησιμοποιήσει κάθε μέσο και πόρο με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κινητοποιώντας το πλήθος των δημοσιογράφων, των δεξαμενών σκέψης και των πολιτικών τους για να προωθήσει τον ουκρανικό πόλεμο δια αντιπροσώπων, με σκοπό να ταπεινώσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και να πετύχει τελικά την αλλαγή καθεστώτος.
Με οποιοδήποτε κόστος
Το μήνυμα από τους πιο διακεκριμένους συμμετέχοντες – πρώην μέλη του υπουργικού συμβουλίου με χαρτοφυλάκια άμυνας και εθνικής ασφάλειας – είναι ότι το ΝΑΤΟ παραμένει αποφασισμένο να κερδίσει με οποιοδήποτε κόστος.
«Το ερώτημα είναι αν η Ρωσία μπορεί να συγκροτήσει στρατηγικές εφεδρείες», είπε ένας εισηγητής, προσθέτοντας ότι «το σώμα αξιωματικών της βρίσκεται στο 50% της δυναμικότητάς του ενώ δεν έχει βάθος υπαξιωματικών».
«Οι Ρώσοι έχουν τεράστιες απώλειες από 25.000 έως 30.000 τον μήνα (σ.σ. σε ανθρώπινο δυναμικό)», ανέφερε ο πρώην αξιωματούχος.
Και υπογράμμισε: «Δεν μπορούν να διατηρήσουν τη θέληση να πολεμήσουν στο πεδίο της μάχης. Οι Ρώσοι βρίσκονται κοντά σε οριακό σημείο.
»Εχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν το εθνικό τους φρόνημα; Οχι, αν η κάλπικη εκλογή [του Βλαντιμίρ Πούτιν αυτόν τον μήνα] αποτελούσε κάποια ένδειξη. Η οικονομία τους έχει πραγματική ευπάθεια. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις κυρώσεις και την οικονομική απαγόρευση των προμηθειών που φτάνουν στη Ρωσία. Οι Ρώσοι ενσαρκώνουν την εικόνα του «χωριού Ποτέμκιν»».
Εν γνώσει τους ψευδή
Ολα τα παραπάνω είναι αποδεδειγμένα ψευδή και μάλιστα εν γνώσει του εν λόγω εισηγητή. Η ιδέα ότι η Ρωσία έχει 25.000 έως 30.000 θύματα τον μήνα είναι γελοία.
Το πυροβολικό ευθύνεται για το 70% περίπου των απωλειών και από τις δύο πλευρές και με κάθε εκτίμηση η Ρωσία εκτοξεύει πέντε ή δέκα φορές περισσότερες οβίδες από την Ουκρανία. Επίσης, ο ρωσικός στρατός απέφυγε προσεκτικά τις μετωπικές επιθέσεις για να διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό.
Το πιο σημαντικό γεγονός για την επανεκλογή του Πούτιν είναι ότι ψήφισε το 88% των Ρώσων, ποσοστό πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε δυτική δημοκρατία.
Οι Ρώσοι μπορεί να μην είχαν πολλές επιλογές υποψηφίου, αλλά είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ή όχι. Η μαζική προσέλευση συνάδει με το ποσοστό αποδοχής 85% του ρώσου προέδρου, σύμφωνα με την ανεξάρτητη δημοσκόπηση της Levada.
Αντί να καταρρεύσει, η Ρωσία έχει γίνει το επίκεντρο για την αναδιοργάνωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και τη χρηματοδότησή τους, και η οικονομία της αυξάνεται, αντί να συρρικνώνεται στο μισό, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν τον Μάρτιο του 2022.
Η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο φθοράς
Η Ουκρανία εξαντλείται από στρατιώτες και δεν μπορεί να συμφωνήσει σ’ έναν νέο νόμο στρατολόγησης. Ενας εξέχων στρατιωτικός ιστορικός εξήγησε: «Οπου κι αν πάτε στην Ουκρανία βλέπετε νεαρούς άνδρες να τριγυρνούν, και όχι με στολή! Η Ουκρανία αρνείται “να τα δώσει όλα”».
Η Ρωσία παράγει τέσσερις έως επτά φορές περισσότερες οβίδες πυροβολικού από την Ουκρανία. Η ουκρανική αεράμυνα έχει εξαντληθεί καθώς οι παλιοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι της σοβιετικής εποχής έχουν χρησιμοποιηθεί και τα αποθέματα πυραύλων Patriot του ΝΑΤΟ μειώνονται.
Στον ρωσικό στρατό παρέχεται μια ανεξάντλητη ποσότητα μεγάλων βομβών της σοβιετικής εποχής, εξοπλισμένες με φθηνά συστήματα καθοδήγησης, που εκτοξεύονται με ακρίβεια κατά ουκρανικών στόχων από ρωσικά αεροσκάφη, τα οποία πετούν σε απόσταση 60 μιλίων (96,5 χιλιομέτρων). Με πέντε φορές τον πληθυσμό της Ουκρανίας, η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο φθοράς.
Ενας άλλος εισηγητής στην ίδια συνάντηση κατήγγειλε τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, και άλλους ευρωπαίους ηγέτες ότι ανησυχούν υπερβολικά για το «πυρηνικό όριο» – το σημείο κλιμάκωσης μετά το οποίο η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Για έναν γενικευμένο πόλεμο
Απαίτησε από τη Γερμανία να προμηθεύσει την Ουκρανία με τον πύραυλο κρουζ Taurus, ο οποίος έχει βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων και κεφαλή δύο σταδίων κατάλληλη για την καταστροφή μεγάλων υποδομών.
Ανώτεροι αξιωματικοί της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας τον περασμένο μήνα συζήτησαν για τη χρήση 20 πυραύλων Taurus προκειμένου να καταστραφεί η γέφυρα Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα, σε μια συνομιλία που καταγράφηκε μυστικά και δημοσιεύτηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Κατά τη συνδιάλεξη αποκαλύφθηκε επίσης η παρουσία εκατοντάδων βρετανών και άλλων στελεχών του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος. Η μεταφορά του πολέμου στην επικράτεια της Ρωσίας και η καταστροφή μεγάλων υποδομών είναι ο ένας τρόπος για να μετατραπεί η σύγκρουση δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία σ’ έναν γενικευμένο ευρωπαϊκό πόλεμο.
Ο άλλος είναι η ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην ουκρανική επικράτεια, κάτι που ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει θίξει (αλλά σχεδόν σίγουρα δεν σκοπεύει να υλοποιήσει).
Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν ειπώθηκε ούτε λέξη για μια πιθανή λύση της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων. Οποιαδήποτε διαπραγματευτική έκβαση σ’ αυτή τη συγκυρία θα χάριζε στη Ρωσία τις περιφέρειες της Ανατολικής Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει και πιθανώς θα της πρόσφερε μια ζώνη ασφαλείας που θα φθάνει στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου – ακολουθούμενη από εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Δυτική Ευρώπη.
Καταστροφή για τις ΗΠΑ
Η Ρωσία θα αναδυόταν θριαμβευτικά και τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στη Δυτική Ευρώπη θα υποβαθμίζονταν. Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια θέση της Αμερικής θα ήταν καταστροφικός: Οπως παρατήρησαν αρκετοί παρευρισκόμενοι, η Ταϊβάν παρακολουθεί προσεκτικά για να δει τι συμβαίνει με τους αμερικανούς αντιπροσώπους.
Οι κανόνες της συνάντησης μ’ εμποδίζουν να πω πολλά περισσότερα, αλλά είμαι ελεύθερος ν’ αναφέρω αυτό που επισήμανα στη συγκέντρωση: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απέτυχαν παταγωδώς επειδή είχε πρόσβαση σε απεριόριστες ποσότητες κινεζικών (καθώς και ινδικών και άλλων) εισαγωγών, τόσο άμεσα όσο και μέσω μιας σειράς ενδιάμεσων, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
Αλλά η οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας ενόψει των υποτιθέμενων καταστροφικών κυρώσεων είναι μόνο μια αντανάκλαση ενός μεγάλου μετασχηματισμού του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι εξαγωγές της Κίνας στον Παγκόσμιο Νότο διπλασιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και το Πεκίνο εξάγει τώρα περισσότερο στον Νότο παρά σε ανεπτυγμένες αγορές.
Η άνευ προηγουμένου εξαγωγική επιτυχία της, με τη σειρά της, πηγάζει από την ταχεία αυτοματοποίηση της κινεζικής βιομηχανίας, η οποία πλέον εγκαθιστά περισσότερα βιομηχανικά ρομπότ ετησίως από τον υπόλοιπο κόσμο μαζί.
Κρίσιμες στρατιωτικές επιπτώσεις
Αυτό γίνεται ξεκάθαρο, πρόσθεσα, στη νέα κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου, αλλά έχει επίσης κρίσιμες στρατιωτικές επιπτώσεις.
Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι διαθέτει αυτοματοποιημένα εργοστάσια που μπορούν να κατασκευάσουν 1.000 πυραύλους κρουζ την ημέρα – όχι αδύνατο δεδομένου ότι μπορεί να παράγει 1.000 EVs (ηλεκτρικά αυτοκίνητα) την ημέρα ή χιλιάδες σταθμούς βάσης 5G.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Κίνα μπορεί να παράγει το ισοδύναμο του αμερικανικού αποθέματος 4.000 πυραύλων κρουζ σε μια εβδομάδα, ενώ οι αμερικανοί αμυντικοί εργολάβοι χρειάζονται χρόνια για να τους συναρμολογήσουν με το χέρι.
Κανείς δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσίασα. Και κανείς δεν πίστευε ότι η Ρωσία έχει 25.000 θύματα τον μήνα.
Τα γεγονότα δεν ήταν το ζητούμενο: Οι αξιωματούχοι που συγκεντρώθηκαν, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πνευματικής και εκτελεστικής ηγεσίας του κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, απλώς δεν μπορούσαν να φανταστούν έναν κόσμο στον οποίο η Αμερική δεν δίνει πλέον τις εντολές.
Εχουν συνηθίσει ν’ ασκούν τον έλεγχο και θα τζογάρουν την ανθρωπότητα για να κρατήσουν τη θέση τους.
- LIVE: Βερόνα – Μίλαν
- Πως να γίνεις εξυπνότερος για 24 ώρες… λαχανιάζοντας
- Αθωώθηκε ο Ματέο Σαλβίνι για τη δίκη της ΜΚΟ Open Arms
- ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myDATA μέσω esend
- LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Λειψία
- Μάικλ Μόσλεϊ: Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC – Απεφάνθη ο ιατροδικαστής