Ανυπαρξία
Είναι η υπόθεση που στην πραγματικότητα ξεγύμνωσε με τον πιο τραγικό τρόπο την ανυπαρξία του κράτους προστασίας.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μια γυναίκα, η 28χρονη Κυριακή Γρίβα, δολοφονείται με απανωτές μαχαιριές από τον κακοποιητή πρώην σύντροφό της στο πεζοδρόμιο αστυνομικού τμήματος της Αθήνας. Λίγα μέτρα, δηλαδή, από έναν ένστολο φρουρό ο οποίος τελικά δεν προστάτευε ούτε την «αυλή» της υπηρεσίας του. Σε αυτή τη δολοφονία υπάρχουν πολλά περισσότερα από την παντελή αδιαφορία και την έλλειψη στοιχειώδους επαγγελματισμού ενός – δύο ή περισσότερων αστυνομικών. Είναι η υπόθεση που στην πραγματικότητα ξεγύμνωσε με τον πιο τραγικό τρόπο την ανυπαρξία του κράτους προστασίας.
Οχι την αποτυχία του, γιατί και η αποτυχία προϋποθέτει έστω μια πρότερη προσπάθεια. Δεν υπάρχει προσπάθεια λοιπόν όταν η αστυνομία εμφανίζεται βαλτωμένη σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε τυπικά σχέδια που στην ουσία τους δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει, σε δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία άλλων εποχών. Δεν υπάρχει προσπάθεια όσο επιτρέπεται σε κρατικούς λειτουργούς με βεβαρημένο «παρελθόν» να υπηρετούν κανονικά σε νευραλγικά πόστα – στο φυλάκιο ενός αστυνομικού τμήματος, ας πούμε –, επειδή ουδείς ενοχλείται από τη βραδυπορία στα διαδικαστικά. Δεν υπάρχει προσπάθεια όταν οι τίτλοι «Προστασία του Πολίτη» και «Αμεση Δράση» εμφανίζονται να είναι κενού περιεχομένου, καθώς θεσμική προστασία και δράση δεν καταγράφηκαν ούτε σε μια γυναίκα που βρήκε το θάρρος και την ψυχραιμία να τα ζητήσει από τους πλέον αρμοδίους. Δεν υπάρχει προσπάθεια όταν η αντίδραση της Πολιτείας σε μία τέτοια τραγωδία περιορίζεται στην αυστηροποίηση πρωτοκόλλων (αυτών που δεν εφαρμόστηκαν ούτε στο ελάχιστο), στο αυτονόητο των «άμεσων απομακρύνσεων» των υπευθύνων και σε αντιπαραθέσεις για τη νομική αναγνώριση ή μη του όρου «γυναικοκτονία», χωρίς τελικά κανείς να… σκάβει πιο βαθιά.
Η δολοφονία ενός ανθρώπου σε ζωντανή σύνδεση με το «100» πλήττει ευθέως και σφόδρα την αξιοπιστία της ΕΛ.ΑΣ. Το ίδιο πλήγμα δέχεται και η εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία εξελέγη το 2019 και το 2023 με βασική «σημαία» της το αίσθημα της ασφάλειας. Ο πήχης τέθηκε ψηλά, αλλά οι προσδοκίες δεν καλύπτονται. Επείγει τουλάχιστον μια προσπάθεια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις