Δυτική Ελλάδα: Σε κίνδυνο η αρδευτική περίοδος – «Θηλιά ασφυξίας» για τους αγρότες
Συσσωρευμένα χρέη και αυξημένο ενεργειακό κόστος οδηγούν σε ασφυξία την πρωτογενή παραγωγή, τονίζει ο Ν. Φαρμάκης
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Ισχυρό «sos» για το χρόνιο πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) που σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί την αρδευτική περίοδο και δημιουργεί «θηλιά ασφυξίας» στους αγρότες, αποτελεί η επιστολή του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, (η οποία κοινοποιείται επίσης, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου).
«Τα συσσωρευμένα από πολλά έτη χρέη και η έως τώρα αποτυχία ικανοποιητικής / βιώσιμης, για όλα τα μέρη, ρύθμισής τους, καθιστούν το ζήτημα επικίνδυνο αφού υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο μη ηλεκτροδότησης των ΟΕΒ. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας και το σοβαρό πλήγμα στην εθνική οικονομία, λόγω της σημαντικής εισφοράς του εν λόγω τομέα στην εθνική πρωτογενή παραγωγή» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης, σημειώνοντας την ανάγκη να ληφθεί άμεσα πρωτοβουλία για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.
Ενόψει έναρξης της αρδευτικής περιόδου και το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται μπροστά σε ένα περιβάλλον έντονης ανησυχίας
Επείγουσες ενέργειες
Ακόμα, ο περιφερειάρχης, σημειώνει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει σταθεί στο πλευρό των ΟΕΒ με κάθε δυνατό τρόπο, εκτελώντας μεταξύ άλλων πολλά και σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της αρδευτικής δυνατότητας των καλλιεργειών, αλλά και καταβάλλοντας προσπάθειες για την μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω ηλεκτρικής παραγωγής από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.
«Ωστόσο το πρόβλημα που σας αναφέρω είναι πλέον υφιστάμενο και όχι μελλοντικό και απαιτεί άμεσες και επείγουσες ενέργειες για την επίτευξη μιας κατά το δυνατόν ομαλής αρδευτικής περιόδου» προσθέτει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει και μία συνάντηση εργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για να εντοπιστεί η βέλτιστη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις