Γαλλία: Βγάζει στο σφυρί 190.000 ακίνητα για να μειώσει το έλλειμμα
Στόχος να βάλει στα κρατικά ταμεία 5 δισ. ευρώ και να... καλοπιάσει τους οίκους αξιολόγησης
Ήταν σοκαριστική για τη γαλλική κυβέρνηση η είδηση ότι το 2023 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας εκτινάχθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερα δηλαδή από την αρχική εκτίμηση 4,4%.
Το σοκ του Παρισιού οφείλεται στο φόβο μήπως πάθουν σοκ και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εξαιτίας του δημοσιονομικού status της Γαλλίας και υποβαθμίσουν το αξιόχρεό της, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του ήδη δυσθεώρητου χρέους που αγγίζει τα 3 τρισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 112% του ΑΕΠ.
Ο φόβος είναι δηλαδή μήπως εμπλακεί η γαλλική οικονομία σε μια δίνη αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων που τείνουν να συνεχιστούν μέχρι τελικής πτώσεως της οικονομίας – μέχρι τη χρεοκοπία δηλαδή. Για να προλάβει τις αξιολογήσεις που επίκεινται προτού ακόμα μπει το ιδιαιτέρως δαπανηρό λόγω Ολυμπιακών Αγώνων καλοκαίρι, η γαλλική κυβέρνηση σπεύδει να εξαγγείλει μέτρα που θα αποτρέψουν την εμπλοκή στον εφιαλτικό αυτό φαύλο κύκλο. Και το πρώτο που εξήγγειλε την Κυριακή δια στόματος του αρμοδίου υπουργού, είναι η επιτάχυνση του προγράμματος εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
100 εκατ. τετραγωνικά μέτρα
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Tribune Dimanche» ο αρμόδιος για τα Δημόσια Λογιστικά υπουργός Τομά Καζνάβ διευκρίνισε ότι το 2023 πουλήθηκαν 645 ακίνητα του Δημοσίου αντί συνολικού τιμήματος 280 εκατ. ευρώ. «Πρέπει να περιορίσουμε τα τετραγωνικά μέτρα και να μειώσουμε το κόστος ενέργειας στα κτίρια που στεγάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι ενάρετο για τον πλανήτη, είναι ενάρετο και για τα δημόσια οικονομικά», δήλωσε ο υπουργός.
Ο Καζνάβ επανέλαβε την ιδέα που είχε και παλαιότερα εκφράσει, να μειωθούν κατά 25% οι χώροι που καταλαμβάνει η γαλλική δημόσια διοίκηση για γραφεία. «Το κράτος διαθέτει αυτή την ώρα περί τα 190.000 χώρους γραφείων με εμβαδόν που φτάνει τα 100 εκατ. τετραγωνικά μέτρα. Η αξία των ακινήτων αυτών πιθανότατα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ», διευκρίνισε ο υπουργός.
Βεβαίως δεν στεγάζονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες σε δημόσια κτίρια. «Προτεραιότητά μας είναι επίσης να περιορίσουμε και τους ενοικιαζόμενους χώρους για τις υπηρεσίες μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να εξοικονομούμε περί το 1 δισ. ευρώ ετησίως από δαπάνες συντήρησης και ενοίκια», είπε ο Καζνάβ, θυμίζοντας όμως ότι την χρονιά που πέρασε αυξήθηκαν κατά 20% και τα κρατικά έσοδα από τα ενοίκια δημοσίων κτιρίων.
Παρεμπιπτόντως, σε μια συγκυρία υποχώρησης των τιμών των ακινήτων στη Γαλλία (κατά περισσότερο από 3% στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις το 2023) υποθέτει κανείς ότι η μεγάλη αύξηση της προσφοράς επαγγελματικών ακινήτων θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση των τιμών.
«Το έλλειμμα θα πέσει στο 3%»
Η γαλλική Στατιστική Υπηρεσία (Insee) ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου μια τεράστια «μαύρη τρύπα» 154 δισ. ευρώ στα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα 5 δισ. ευρώ που εκτίμησε ο Καζνάβ ότι φθάνει η αξία των προς εκποίηση δημοσίων ακινήτων, δεν λύνουν το πρόβλημα. Δείχνουν όμως τη βούληση της κυβέρνησης για δράση, με έναν τρόπο μάλιστα που εκτιμούν οι οίκοι αξιολόγησης – περιορίζοντας δηλαδή το κράτος και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.
Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, εξάλλου, έχει υποσχεθεί ότι το 2027 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα πέσει στο 3% του ΑΕΠ. Και το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει στις Βρυξέλλες τον επικαιροποιημένο «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσει για να πετύχει τον κρίσιμο αυτό στόχο. «Το πρόγραμμα σταθεροποίησης θα παρουσιαστεί κατόπιν στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη 17 Απριλίου», διευκρίνισε ο γαλλικό «Βήμα της Κυριακής» (Tribune du dimanche) ο Τομά Καζνάβ.
Αυξήσεις φόρων και «κόκκινες γραμμές»
Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της τη Δευτέρα η «Le Figaro», «αν και πολιτικά ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δεν συμφωνεί με την πολιτική αύξησης των φόρων, έχει δώσει εντολή σε τέσσερις βουλευτές της πλειοψηφίας να εξετάσουν τρόπους φορολόγησης των ενοικίων». Ο Καζνέβ στη συνέντευξή του πρόσθεσε επ’ αυτού ότι η κυβέρνηση είναι «ανοικτή σε προτάσεις για την αύξηση των δημοσίων εσόδων», διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν εισηγήσεις για την αύξηση της φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, «ιδιαίτερα των ενεργειακών εταιρειών», και επίσης αύξηση της φορολόγησης της αγοράς μετοχών.
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Ερίκ Σιοτί, πάντως, το Σάββατο διεμήνυσε στην κυβέρνηση τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του σε ό,τι αφορά τις πολιτικές για δημοσιονομική εξυγίανση. Γραμμές που αν η κυβέρνηση υπερβεί, «οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα διστάσουν να καταθέσουν πρόταση μομφής».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Parisien» ο Σιοτί ανέφερε τρεις κόκκινες γραμμές: «1. Θα αντιταχθούμε σε κάθε αύξηση των αναγκαστικών παρακρατήσεων φόρου. 2. Θα αρνηθούμε κατηγορηματικά την αποσύνδεση των συντάξεων με τον πληθωρισμό (σ.σ. στη Γαλλία ισχύει η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) 3. «Οι δαπάνες για την υγεία δεν μπορούν να μετατραπούν σε μεταβλητή αντιστάθμισης δημοσιονομικών σφαλμάτων της κυβέρνησης».
Το άλλοτε κυβερνητικό κόμμα της γκωλικής Δεξιάς (RPR) κατέχει μόνο 61 από τις 577 έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
- Ισπανία: Διαδήλωση εκπαιδευτικών και γονέων στη Βαλένθια για τα κλειστά σχολεία
- Η Coca-Cola εξοπλίζει τον στόλο οχημάτων της με EV
- Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
- Βρετανία: Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα