Αποδίδει το «Scoop» σωστά την καταστροφική συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου στο BBC;
Δείτε πώς η δραματοποιημένη εκδοχή της εκπομπής του 2019 από το Netflix -με πρωταγωνιστή τον Ρούφους Σιούελ ως πρίγκιπα Άντριου- διαφέρει από το πρωτότυπο.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Το «The Crown» μπορεί να τελείωσε, αλλά το Netflix δεν έχει τελειώσει με τους βασιλείς της Βρετανίας. Σε μια άλλη δραματοποίηση αρκετά πρόσφατων γεγονότων, η ταινία «Scoop» απεικονίζει τη συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου στο BBC το 2019, στην οποία, για πρώτη φορά, συζήτησε τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία και σεξουαλικό παραβάτη Τζέφρι Επστάιν – και αρνήθηκε κάθε αδίκημα. Δεν πήγε καλά για εκείνον.
Στη συνέχεια, εν μέσω ενός διευρυνόμενου σκανδάλου, το τρίτο παιδί της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ αποσύρθηκε από τα δημόσια καθήκοντά του.
Η ταινία, σε σκηνοθεσία του απόφοιτου του «Crown», Φίλιπ Μάρτιν, ακολουθεί την παραγωγό του BBC, Σαμ ΜακΆλιστερ (την οποία υποδύεται η Μπίλι Πάιπερ) καθώς εξασφαλίζει μια συνέντευξη για την παρουσιάστρια του BBC Newsnight Έμιλι Μέιτλις (Γκίλιαν Άντερσον) με τον πρίγκιπα Άντριου (Ρούφους Σιούελ).
Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρίσκονται οι ισχυρισμοί ότι ο Άντριου κακοποίησε σεξουαλικά ένα ανήλικο κορίτσι που διακινούσε ο Τζέφρι Επστάιν- η Μέιτλις ρωτά επίσης τον δούκα της Υόρκης για τη σχέση του τόσο με τον Επστάιν όσο και με την έμπιστη του Επστάιν, Γκισλέιν Μάξγουελ.
Όταν ρωτήθηκε αν είχε σεξουαλική επαφή με νεαρές γυναίκες που διακινούσε ο Επστάιν, ο Άντριου έδωσε την εξής απάντηση, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην ταινία
Το «Scoop» δεν είναι μια πιστή αναδιήγηση
Γι’ αυτό, μπορείτε να ανατρέξετε στην αρχική 49λεπτη συνέντευξη ή ίσως να περιμένετε την επερχόμενη σειρά του Amazon, «A Very Royal Scandal», για το ίδιο περιστατικό, για να δείτε πώς εξελίσσεται αυτή η εκδοχή των γεγονότων.
Το «Scoop» μοντάρει την αναμέτρηση on camera σε μια 10λεπτη ακολουθία και δραματοποιεί τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκπομπή-βόμβα. Τι αφήνει μέσα; Τι παραλείπει; Τι έκοψε το «Scoop»;
1. Αφήνει τη βασιλική οικογένεια έξω από το παιγνίδι
Μία από τις πιο καυστικές ατάκες της Μέιτλις στη συνέντευξη στο BBC είναι όταν παρατήρησε ότι ο Επστάιν «μπήκε κατευθείαν στην καρδιά της βασιλικής οικογένειας μετά από πρόσκλησή σας». Ο Δούκας της Υόρκης αποδέχτηκε την ευθύνη, τονίζοντας ότι δεν ήταν μια απόφαση της οικογένειας, αλλά ένα προσωπικό του λάθος.
Και πάλι στο τέλος της συνέντευξης, η Μέιτλις αναφέρεται στη βασιλική οικογένεια, ρωτώντας: «Αντιμετωπίσατε σήμερα ερωτήσεις για ένα πολύ, πολύ ωμό θέμα. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μια τέτοια συνέντευξη. Αναρωτιέμαι τι μας λέει αυτό για τον τρόπο με τον οποίο η βασιλική οικογένεια αντιμετωπίζει πλέον αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Υπήρξε κάποια αλλαγή;».
Το «Scoop» αφήνει έξω αυτά τα ερωτήματα, εστιάζοντας στη σκηνή της συνέντευξης στην ενοχή του Άντριου και όχι στον αντίκτυπο της φήμης της βασιλικής οικογένειας.
2. Αγνοεί τις θεωρίες συνωμοσίας
Η Μέιτλις θέτει δύο θεωρίες συνωμοσίας που το «Scoop» αφήνει απ’ έξω: Ότι ο Επστάιν δεν πέθανε από αυτοκτονία (δύο μήνες πριν από τη συνέντευξη στο BBC) και ότι ο ίδιος ο Επστάιν προσέλαβε τον φωτογράφο που τράβηξε τις φωτογραφίες του με τον Άντριου να περπατούν μαζί στο Σέντραλ Παρκ.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν το 2010 μετά την πρώτη καταδίκη του Επστάιν και πιστεύεται ότι είναι μέρος του λόγου που ο Άντριου παραιτήθηκε από το ρόλο του εμπορικού απεσταλμένου του Ηνωμένου Βασιλείου το 2011.
Η ταινία ξεκινά με τον φωτογράφο Jae Donnelly (Connor Swindells) να εντοπίζει τον Άντριου και τον Έπστάιν για να τους τραβήξει μαζί, με μια δραματική σκηνή κυνηγητού. Τελικά, τα βρετανικά ταμπλόιντ θα εικάσουν ότι το περιστατικό είτε οργανώθηκε από τον Επστάιν, είτε ότι το γνώριζε. Όταν ρωτήθηκε σχετικά στην πραγματική συνέντευξη, ο Άντριου αρνήθηκε ότι ο Επστάιν θα έκανε κάτι τέτοιο.
Η ευρύτερη θεωρία συνωμοσίας αφορά τα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο του Επστάιν με απαγχονισμό. Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι ο Επστάιν αυτοκτόνησε, ο πρίγκιπας Άντριου μιλάει για «ένα άθραυστο οστό στο λαιμό», το οποίο επισημαίνουν πολλοί σκεπτικιστές, αλλά λέει ότι εμπιστεύεται τον ιατροδικαστή. Καμία από αυτές τις θεωρίες δεν θίγεται στο «Scoop».
3. Παραλείπει το παράξενο σχόλιο του Άντριου για το σεξ
Όταν ρωτήθηκε αν είχε σεξουαλική επαφή με νεαρές γυναίκες που διακινούσε ο Επστάιν, ο Άντριου έδωσε την εξής απάντηση, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην ταινία: «Αν είσαι άνδρας, είναι μια θετική πράξη να κάνεις σεξ. Πρέπει να κάνεις κάποια θετική πράξη, επομένως είναι πολύ δύσκολο να προσπαθήσεις να ξεχάσεις τη θετική πράξη και δεν θυμάμαι τίποτα».
Θα ήταν αυτό σημαντικό για την ταινία; Όχι. Είναι μια εκπληκτική σειρά 30 λέξεων; Ναι.
Ίσως η απάντηση που ξάφνιασε περισσότερο το κοινό ήταν η εξήγηση του Άντριου για το γεγονός ότι εθεάθη με τον Επστάιν στο Σέντραλ Παρκ μετά την ενοχή του τελευταίου το 2008 για προμήθεια ανήλικης εργαζόμενης στο σεξ
Δείτε το τρέιλερ του «Scoop»
Τι κράτησε το «Scoop»
1. Νυχτερινό κέντρο Tramp
Τόσο στη συνέντευξη της πραγματικής ζωής όσο και στη δραματοποιημένη εκδοχή, ο Άντριου έχει μια αινιγματική απάντηση στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του από τη Virginia Giuffre (το γένος Roberts), η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Άντριου χόρεψε μαζί της και την κέρασε ποτά στο Tramp, ένα ιδιωτικό νυχτερινό κλαμπ μόνο για μέλη που βρίσκεται στην Jermyn Street στο Λονδίνο, πριν κάνει σεξ μαζί της.
Ο Άντριου ισχυρίζεται ότι, ενώ έχει επισκεφθεί συχνά το Tramp, η κατηγορία της ότι την κέρασε ποτά δεν μπορεί να είναι αληθινή. Γιατί; Επειδή δεν πίνει και δεν ξέρει καν πού βρίσκεται το μπαρ στο Tramp. Επίσης, επιμένει στην ιστορία του ότι δεν θα μπορούσε να ήταν εκεί επειδή ήταν στο σπίτι με τις κόρες του, αφού πήρε Pizza Express από εφαρμογή παραγγελιών.
2. Το περίεργο πράγμα με την εφίδρωση του πρίγκιπα Άντριου
Η Giuffre ισχυρίστηκε επίσης ότι ενώ χόρευε με τον Άντριου, εκείνος ίδρωνε υπερβολικά. Η υπεράσπισή του; Ότι ίδρωνε επειδή έλαβε «υπερβολική δόση αδρεναλίνης» κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φόκλαντ, ως αποτέλεσμα του πυροβολισμού του.
Οι ειδικοί της ιατρικής, όπως ο γιατρός James Hamblin σε άρθρο του στο Atlantic, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν «αμφίβολο» ισχυρισμό. Ο βρετανικός Τύπος εργάστηκε επίσης σκληρά για να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Άντριου.
3. Ο περιβόητος περίπατος στο πάρκο
Ίσως η απάντηση που ξάφνιασε περισσότερο το κοινό ήταν η εξήγηση του Άντριου για το γεγονός ότι εθεάθη με τον Επστάιν στο Σέντραλ Παρκ μετά την ενοχή του τελευταίου το 2008 για προμήθεια ανήλικης εργαζόμενης στο σεξ.
Ο Άντριου ισχυρίστηκε ότι πήγε να επισκεφθεί τον Εστάιν στη Νέα Υόρκη, να μείνει στο σπίτι του και να παραστεί σε ένα δείπνο στην κατοικία του, όλα αυτά για να πει στον επιχειρηματία ότι έπρεπε να σταματήσουν να είναι φίλοι. Ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της βόλτας που φωτογραφήθηκε, έλεγε στον Επστάιν ότι έπρεπε να τερματίσουν τη συνεργασία τους, αν και έμεινε μαζί του για αρκετές ακόμη ημέρες.
Στην ταινία, ο Άντριου εμφανίζεται ευδιάθετος μετά τη συνέντευξη, ξεναγεί την Μέιτλις και ακτινοβολεί για την απόδοσή του. Στη συνέχεια βλέπει τον εαυτό του στην τηλεόραση, σοκαρισμένος, σκυθρωπός και σιωπηλός.
*Με στοιχεία από washingtonpost.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις