Γιώργος Κοντορίνης: Πως κάναμε τον Δήμο Σόλνας σημείο αναφοράς στη Σουηδία
Στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ μίλησε ο Γιώργος Κονταρίνης.
Αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς επιχειρηματικούς προορισμούς της βόρειας Ευρώπης. Με 85.000 μόνιμους κατοίκους ο δήμος Σόλνα, που ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα της Στοκχόλμης, έχει γίνει η επιχειρηματική έδρα για 12.000 εταιρείες, «ανοίγοντας» περίπου 110.000 θέσεις εργασίας.
Και δεν είναι μόνο η επιχειρηματικότητα – για την οποία επί 13 συναπτά έτη λαμβάνει την πρώτη θέση. Ο σουηδικός δήμος αριθμεί πολλές πρωτιές ενώ σε αρκετούς τομείς αποτελεί «πρότυπο».
Σε αυτόν, λοιπόν, τον δήμο, ο οποίος έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, αυτό της πολυπολιτισμικότητας, συμμετέχουν ενεργά και Έλληνες. Πριν από 32 χρόνια ο Γιώργος Κοντορίνης εγκατέλειψε την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Σουηδία. Έξι χρόνια αργότερα άρχισε να συμμετέχει στα κοινά του δήμου Σόλνα, θέλοντας να προσφέρει στον τόπο που πια έμενε. Μπήκε αρχικά σε επιτροπή για θέματα τρίτης ηλικίας και το 2002 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος. Έχοντας περάσει από θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ Κοντορίνης σήμερα είναι – μεταξύ άλλων – αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του δήμου ενώ κατέχει τον ίδιο βαθμό και στην εταιρεία ύδρευσης του δήμου. «Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για να γίνει ο δήμος της Σόλνα σημείο αναφοράς», εξηγεί.
Το «Μοντέλο Σόλνα» που αφορά την επιχειρηματικότητα είναι πλέον διεθνώς γνωστό καθώς ακολουθεί μια προσέγγιση βασισμένη στην άμεση επικοινωνία δήμου και επιχειρήσεων και στην απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για να υποστηρίξει όσους αναζητούν εργασία. «Ο δήμος μας πλέον έχει παράδοση στα χαμηλά ποσοστά ανεργίας και την ίδια στιγμή είναι ελάχιστοι εκείνοι που παίρνουν επιδόματα για να συντηρηθούν. Είναι ενδεικτικό πως 3 στους 4 νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών βρίσκουν δουλειά μέσω των προγραμμάτων που ″τρέχει″ ο δήμος», σημειώνει ο κ Κοντορίνης.
Σε αυτή την προσπάθεια επιχειρηματικής εξωστρέφειας σημαντικό ρόλο έχει παίξει το γεγονός της σύμπνοιας και συνεργασίας των διαφορετικών πολιτικών χώρων εντός του δήμου. Οι πολύ πετυχημένες πρακτικές που ακολουθεί ο δήμος Σόλνα αλλά και το διαφορετικό μοντέλο διοίκησης των δήμων στην σκανδιναβική χώρα βάζει εύλογα στο…τραπέζι το θέμα της σύγκρισης μεταξύ της ελληνικής και της σουηδικής Αυτοδιοίκησης.
Δύο από τις σημαντικότερες διαφορές, σύμφωνα με τον Έλληνα αυτοδιοικητικό στον σουηδικό δήμο, είναι από τη μία το εκλογικό σύστημα, από την άλλη το σουηδικό μοντέλο διοίκησης. «Όλοι οι υποψήφιοι εκλέγονται από λίστα, οπότε δεν υπάρχει ανταγωνισμός μέσα στο κόμμα ενώ τα κόμματα θα πρέπει να δηλώνουν μέχρι και την τελευταία κορώνα. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει διαφάνεια». Η πιο ουσιώδης διαφορά, όμως, όπως τονίζει ο κ Κοντορίνης, με την ελληνική πραγματικότητα είναι ότι κάθε ένας από τους 290 δήμους της Σουηδίας είναι διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητος, με άμεση φορολόγηση στον πολίτη. «Δε χτυπάμε την πόρτα του υπουργού για να μας χρηματοδοτήσει και να κάνουμε έργα, όπως αναγκάζονται οι συνάδελφοί μας στην Ελλάδα»
Το μοντέλο του «Ρομπέν των Δασών»
Την ίδια στιγμή, στη σουηδική Αυτοδιοίκηση ακολουθείται το μοντέλο του «Ρομπέν των Δασών», δηλαδή, οι 15 ισχυρότεροι οικονομικά δήμοι βοηθούν τους ασθενέστερους.
Η λέξη «πολυπολιτισμικός» είναι αυτή που ταιριάζει για να χαρακτηρίσει τον δήμο Σόλνα, με το ένα τρίτο των πολιτών να έχουν καταγωγή εκτός Σουηδίας αλλά και εκτός Ευρώπης. Το ίδιο συμβαίνει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αρκετά από τα μέλη έχουν μη σουηδική καταγωγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ίδια η δήμαρχος, της οποίας οι γονείς είναι γεννημένοι εκτός Σουηδίας. «Σε όλα τα ψηφοδέλτια υπάρχουν συνάδελφοι με διαφορετικό διαπολιτισμικό υπόβαθρο», υπογραμμίζει ο κ Κοντορίνης, προσθέτοντας πως ο δήμος Σόλνα από το 1997 έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με τον δήμο Καλαμαριάς ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για δημιουργία Μουσείου για τους Έλληνες της Διασποράς στο Παλατάκι της Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στιγμή, η…πονεμένη ιστορία των απορριμμάτων στη χώρα μας, στη Σουηδία είναι μία win win κατάσταση. Κι αυτό γιατί τα σκουπίδια δεν αποτελούν πρόβλημα αντίθετα αξιοποιούνται και μετατρέπονται είτε σε ανακυκλώσιμα υλικά είτε σε ενέργεια. Όπως τονίζει ο κ Κοντορίνης, ο δήμος έχει μία μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία καίει το πέλετ από τα δάση της χώρας «και το μετατρέπει σε ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη στα σχολεία και γενικά στα δημοτικά κτίρια της πόλης».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη είναι αρκετά διαφορετική από ότι στην Ελλάδα, αφού οι περιφέρειες και οι δήμοι στην Ευρώπη έχουν μεγαλύτερη αυτονομία στη λειτουργία τους και περισσότερες αρμοδιότητες, ενώ ο πόροι και τα χρήματα που λαμβάνουν από τους πολίτες μέσω φόρων, κατευθύνονται απευθείας στα ταμεία των δήμων για έργα. Με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους στην Ευρώπη να είναι ‘’μικροί πρωθυπουργοί’ και τους περιφερειακούς σύμβουλους να είναι ‘’μικροί υπουργοί’’, η πρόκληση για την επόμενη μέρα στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω νέων πράσινων πάρκων, πεζοδρομήσεων και νέων ποδηλατοδρόμων, ταυτόχρονα με την επέκταση των πράσινων μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ) και διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο οι πόλεις της Ευρώπης να γίνουν κλιματικά ουδέτερες τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, προτεραιότητα αποτελεί η στρατηγική για πιο φθηνή στέγη για τους νέους στις πόλεις, αναφέρει ο Νεκτάριος Καλαντζής, Πρόεδρος των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών (ELL) και της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), που ηγείται του μοναδικού ευρωπαϊκού δικτύου νέων -σε ηλικία- αιρετών, με εκατοντάδες μέλη σε όλη την Ευρώπη.
*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις