Να αποδίδεται στους Δήμους το Τέλος Ανθεκτικότητας ζητάει η ΚΕΔΕ – Ρεπορτάζ in
Στο αυριανό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου θα εισηγηθεί την απόδοση εξ ολοκλήρου του Τέλους Ανθεκτικότητας στους Δήμους.
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
- Το καλό κρασί δεν πουλάει πια και αυτός είναι ο λόγος
- Κλιμακώνεται η ένταση: Το Πακιστάν βομβάρδισε το Αφγανιστάν - Τουλάχιστον 46 νεκροί
- Φτιάχνοντας χριστουγεννιάτικα μπισκότα για τα παιδιά στη Γάζα
«Το Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι ένα καθαρά αυτοδιοικητικό Τέλος» θα υποστηρίξει στο αυριανό(10 Απριλίου) Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Μάλιστα όπως θα τονιστεί στη εισήγηση του Προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες του in, είναι ότι το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, σε όλη την Ευρώπη αποτελεί Δημοτικό έσοδο.
Θα τονιστεί επίσης, ότι σήμερα το Τέλος αυτό δεν εισπράττεται από τους Δήμους αλλά από το Κεντρικό Κράτος, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες καλούνται να πραγματοποιήσουν περιβαλλοντικά προγράμματα, αλλά και δράσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Την απόδοση ολόκληρου του Τέλους στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα εισηγηθεί προς το σώμα, να διακδικηθεί η απόδοση του Τέλους Ανθεκτικότητας εξ ολοκλήρου στους Δήμους, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα και δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Σημαντική υπενθύμιση, αποτελεί το γεγονός ότι το 2023 και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο εκείνου του έτους, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου του Ν. 5073/23, με την απόφαση 328/2023 ζητούσε εξ ολοκλήρου την απόδοση του Τέλους ανθεκτικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η ΚΕΔΕ διεκδικεί προς όφελος των Δήμων, περισσότερα έσοδα. Έσοδα που είναι αναγκαία για τους Δήμους. Δήμοι, που επιβαρύνθηκαν παραπάνω από όσο μπορούσαν να αντέξουν, το ενεργειακό κόστος, αλλά και την υγειονομική κρίση. Συνυπολογίζοντας, την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και την αδυναμία για πολλούς δήμους να διεκδικήσουν πόρους – λόγω έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού – από χρηματοδοτικά προγράμματα, θα λέγαμε πως με κάποιο τρόπο οι Δήμοι πρέπει να ενισχυθούν. Ο ρόλος τους άλλωστε είναι πρωτεύοντας στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις