Η ανάγκη διακοπής των εχθροπραξιών στη συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου
Μόνη λύση η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους
Το ρόλο ενός ειλικρινούς διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή, ο οποίος μπορεί να μιλάει με όλους και να ρίχνει γέφυρες, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, θέλει να προβάλει η Ελλάδα, με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής και απειλεί με διάχυση στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή και οι ευρύτεροι κίνδυνοι οι οποίοι απειλούν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής λόγω της κρίσης στη Γάζα βρέθηκαν την Τρίτη στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ. Με τους Υπουργούς Ελλάδας και Λιβάνου να συμφωνούν στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης με εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για δημιουργία δύο κρατών στα σύνορα του 1967.
🇬🇷🇱🇧
FM George Gerapetritis welcomed tdy @GreeceMFA in Athens his #Lebanon counterpart Abdallah Bou HabibΟ ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης υποδέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου Abdallah Bou Habib pic.twitter.com/3UknDUGoae
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 9, 2024
Η επίθεση σε μέλη ανθρωπιστικής αποστολής
Ο Γεραπετρίτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επίθεση κατά της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, από το Ισραήλ, η οποία όπως είπε ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η ασφάλεια των μελών αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας, ανθρώπων που όπως επεσήμανε διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για έναν υψηλότερο ηθικό σκοπό.
Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη η ανθρωπιστική βοήθεια να ενισχύεται και να διοχετεύεται μέσω βιώσιμων διαδρομών που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη ροή της.
«Ο πόλεμος στη Γάζα και η τραγική ανθρωπιστική καταστροφή μας συγκλονίζουν και μας θέτουν προ των ευθυνών μας» σημείωσε ο Γεραπετρίτης, σημειώνοντας την ανάγκη να γίνει ότι είναι δυνατό για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και αποτροπή της διάχυσης της κρίσης, περιφερειακής ανάφλεξης και αλυσιδωτών επιπτώσεων του πολέμου, «πρωτίστως σε ανθρωπιστικό επίπεδο αλλά και στην παγκόσμια οικονομία η οποία βάλλεται λόγω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα και της ανασφάλειας στη διεθνή ναυσιπλοΐα».
Λύση δύο κρατών
Η λύση όπως είπε ο Γεραπετρίτης «μπορεί να έρθει μόνο με τη διευθέτηση του Παλαιστινιακού Ζητήματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία δύο κρατών».
Υπογραμμίζοντας τις σχέσεις Ελλάδας – Λιβάνου ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Αθήνα «αποδίδει διαχρονικά ιδιαίτερη σημασία στην κυριαρχία και τη σταθερότητα του Λιβάνου». Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει επίσης κάθε πρωτοβουλία με σκοπό την αποκλιμάκωση στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και η θέση της είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί άμεσα ειρήνευση στην περιοχή και να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αναγνώρισε το δυσανάλογο βάρος που έχει αναλάβει ο Λίβανος, σε σχέση με την εδαφική έκταση και τον πληθυσμό του, ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού, κυρίως από τη Συρία. Και επεσήμανε την προσπάθεια για αποτελεσματικό έλεγχο και αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης που εκμεταλλεύονται και καταπατούν την ανθρώπινη αξία.
Ενώ έκανε αναφορά και στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου και Λιβάνου.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει τη σχέση της με το Ισραήλ
Ερωτηθείς για το αν η στάση της Ελλάδας στον πόλεμο μπορεί να διαταράξει τη σχέση της με το Ισραήλ, ο Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «προσβλέπουμε και στο σήμερα και στο αύριο των σχέσεων μας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις φίλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα θα παραμείνει πάντοτε στο επίπεδο αρχών στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Είμαστε με το διεθνές δίκαιο, είμαστε αντίθετοι σε κάθε έννοια αναθεωρητισμού και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την εμπέδωση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών».
Επέμεινε στη θέση ότι η Ελλάδα μιλά με όλες τις πλευρές και αυτό της δίνει τη δυνατότητα να παρέχει καλές υπηρεσίες σε ότι αφορά τα δύο μεγάλα κεφάλαια του Μεσανατολικού, την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και να είναι μέρος της συζήτησης για την επόμενη μέρα του παλαιστινιακού.
Σημείωσε ως απαράδεκτη την κράτηση ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς και τόνισε ότι πρέεπι να υπάρξει άμεση διακοπή των εχθροπραξιών για να δοθεί μία πραγματική ουσιαστική ευκαιρία στην ειρήνη.
Χρειαζόμαστε χώρες που να είναι φίλοι και των δύο πλευρών
Ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου αναφέρθηκε από την πλευρά του στη βοήθεια που μπορεί να δώσει η Ελλάδα στη Βηρυτό προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ. «Χρειαζόμαστε χώρες που είναι φίλοι και των δύο πλευρών» σημείωσε ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι στη σωστή θέση ώστε να συμβάλει.
Αναφέρθηκε παράλληλα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και στα προβλήματα του Λιβάνου λόγω των 2,2 εκατομμυρίων Σύρων που βρίσκονται στο έδαφος του, σημειώνοντας ότι η ισορροπία είναι ευαίσθητη.
Επανέλαβε και ο ίδιος πως για να λυθεί το Μεσανατολικό πρέπει να δημιουργηθεί Παλαιστινιακό Κράτος. Σημείωσε δε την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει και το Λίβανο μέσω και της ΕΕ.
Όσον αφορά την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στο Λίβανο τη Δευτέρα, για τις μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου αν και δεν ήταν ο ίδιος παρών, αφού βρισκόταν ήδη στην Αθήνα, τόνισε ότι ήταν μία καλή συνάντηση και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει σύνδεση και με την ΕΕ. Τόνισε δε ότι ο Λίβανος έχει καλή συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο και δεν έχει στόχο να την πλήξει.
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»
- «Οι νέοι ηγέτες της Συρίας θα εκδιώξουν τις κουρδικές δυνάμεις», λέει η Τουρκία