Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Έρευνα: Παρεμβατικότητα «ναι» αλλά χωρίς αύξηση φόρων για τη βελτίωση του κράτους

Έρευνα: Παρεμβατικότητα «ναι» αλλά χωρίς αύξηση φόρων για τη βελτίωση του κράτους

Οι πολίτες πλειοψηφικά επιθυμούν την παρέμβαση του κράτους σε ό,τι αφορά την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά όταν ακούν για φορολογία... αλλάζουν πλευρό.

Οι ιδεολογικές προτιμήσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά στις σχέσεις κράτους-οικονομίας αποτελούσε πάντα αντικείμενο συζήτησης σε όλο τον κόσμο με διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικές προεκτάσεις.

Στην Ελλάδα οι προοδευτικές αντιλήψεις του κρατικού παρεμβατισμού αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός όχι μόνο στο πεδίο της ασκούμενης πολιτικής, αλλά και στην οικονομική σκέψη. Όμως, οι Έλληνες που σε γενικές γραμμές αποδέχονται την κρατική παρέμβαση κόντρα στην «ασυδοσία» των αγορών είναι αρνητικοί στην αύξηση των φόρων με σκοπό την βελτίωση του κράτους και τη μείωση των ανισοτήτων.

Η κρατική παρέμβαση για την «ασυδοσία» της αγοράς είναι περισσότερο επιθυμητή από την ελεύθερη αγορά χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο

Οι ιδεολογικές προτιμήσεις των πολιτών σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κράτους-οικονομίας βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της νέας έρευνας της aboutpeople (για λογαριασμό του NEWS 24/7) επιβεβαιώνοντας την ηγεμονική θέση που διατηρεί ο κρατικός παρεμβατισμός στην κοινωνική συνείδηση.

Ναι στην παρέμβαση του κράτους, αλλά…

Οι πολίτες, μέσω των απαντήσεων που δίνουν, πλειοψηφικά επιθυμούν την παρέμβαση του κράτους σε ό,τι αφορά τόσο την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων όσο και στη συνολική ρύθμιση της οικονομίας. Η δε έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης παραμένει πολύ υψηλά στο αξιακό σύστημά τους, αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Στην έρευνα που συμμετείχαν 1816 άτομα και πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως 23 Μαρτίου οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις ανοίγουν το δρόμο για χρήσιμα συμπεράσματα.

Στην ερώτηση για το ποια πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα των ελληνικών κυβερνήσεων, η μείωση των φόρων με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας λαμβάνει το 70,9% των απαντήσεων, ενώ η αύξηση των φόρων με σκοπό την βελτίωση του κράτους και τη μείωση των ανισοτήτων λαμβάνει μόλις 23,2%.

Στον αντίποδα – με μικρότερη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις – η κρατική παρέμβαση για την «ασυδοσία» της αγοράς είναι περισσότερο επιθυμητή με ποσοστό 52,1%, από την ελεύθερη αγορά χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο (38,4%).

Το 56,1% εκφράζει την ανάγκη για την βελτίωση του κράτους όπως υπάρχει σήμερα, ενώ το 13,7% επιθυμεί ένα καλύτερο και μεγαλύτερο κράτος και το 27,1% ένα καλύτερο αλλά μικρότερο κράτος.

Οι αντιλήψεις για την ατομική ελευθερία για το 63,9% του συνόλου των ερωτώμενων συνδέονται με την απελευθέρωση από την φτώχεια, με την ισχυρή κοινωνική προστασία και με ένα κράτος το οποίο περιορίζει τις αγορές, ενώ για το 29,7% η ελευθερία του ατόμου προϋποθέτει ελεύθερες αγορές, ιδιωτική πρωτοβουλία και ένα κράτος το οποίο παρεμβαίνει ελάχιστα στην οικονομία.

Αντίστοιχα – και σχεδόν με ίδια ποσοστά –  για το 67,9% οι οικονομικές ανισότητες συνδέονται με το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που τις προκαλεί και για το 27,3% οι οικονομικές ανισότητες είναι στη φύση του ανθρώπου η οποία τείνει στο ατομικό συμφέρον, στην απόκτηση ιδιοκτησίας και στον ανταγωνισμό.

Στην ερώτηση για τις μορφές απασχόλησης, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης θεωρούνται κάτι κακό για την οικονομία σε ποσοστό 66,7% έναντι του 27,6% το οποίο θεωρεί ότι αυτές τις ευέλικτες μορφές βοηθούν την οικονομία και, άρα, τη μείωση της ανεργίας.

Στο ερώτημα «σε ποιο ευρύτερο ιδεολογικό ρεύμα έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να προωθήσει τη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων», η Αριστερά και η Κεντροαριστερά υπερέχει με ποσοστό 48,3% έναντι του Δεξιού και Κεντροδεξιού ιδεολογικού ρεύματος (26%).

Από την άλλη, όσον αφορά για το ποιο ευρύτερο ιδεολογικό ρεύμα μπορεί να προωθήσει τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, η Δεξιά και Κεντροδεξιά λαμβάνει 43,5% έναντι της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς (31,3%).

Τα ποσοστά των απαντήσεων σχεδόν συγκλίνουν στο ερώτημα «σε ποιο ευρύτερο ιδεολογικό ρεύμα έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για να προωθήσει την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου τομέα». Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά είναι κατά τι πλειοψηφική δύναμη με ποσοστό 37,5% έναντι της Δεξιάς και Κεντροδεξιάς με ποσοστό 34,2%.

Τέλος, το 58,4% των πολιτών θεωρεί ότι η παγκοσμιοποίηση είναι κάτι σίγουρα και μάλλον αρνητικό και το 36,1% θεωρεί πως είναι σίγουρα και μάλλον θετικό.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας θα έπρεπε να δώσουν λαβή προβληματισμού για τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Την ώρα που υπερέχουν οι κατεξοχήν προοδευτικές αντιλήψεις του κρατικού παρεμβατισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Δεξιά παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό παιχνίδι», σημειώνεται εν κατακλείδι στα συμπεράσματα της έρευνας.

Must in

Η Generation Rent ασφυκτιά – Το 60% του μισθού για ένα τριάρι

H γενιά των ενοικιαστών ή Generation Rent, αναγκάζεται να πληρώνει ως και το 60% ενός μέσου μισθού για όλο και πιο μικρά διαμερίσματα. Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024