Πού εκπαιδεύονται οι Terminators; – Στα σκαριά ο πρώτος στρατός ρομπότ των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ανησυχούν μην τους προλάβουν οι Ρώσοι και ο Κινέζοι.
Το χειρότερο σενάριο σε έναν στρατό Εξολοθρευτών, όπως στο διάσημο franchise «Terminator», δεν είναι όπως τον είδαμε στην ταινία, αλλά σύμφωνα με έναν ειδικό σε ζητήματα τεχνολογίας Αμερικανό αξιωματικό το να μην είναι… αμερικανικός. Αν και ελάχιστα παρηγορητικό, οι ΗΠΑ φτιάχνουν εξολοθρευτές στα βάθη μιας ερήμου.
Κάπου στη μέση της ερήμου της Καλιφόρνια, σε ένα αχανές στρατόπεδο με έκταση μεγαλύτερη από την Εύβοια, το Αμερικανικό Πεντάγωνο παρέχει μοναδικές συνθήκες εκπαίδευσης σε στρατεύματα. Το Φορτ Ίργουιν περιέχει 14 φανταστικές πόλεις και 1.200 κτίρια, στα οποία όταν φτάσουν τα στρατεύματα, εκπαιδεύονται για 21 ημέρες, χωρίς να κάνουν ούτε μπάνιο.
Σε αυτό το ξεχασμένο μέρος, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ιθύνοντες προσπαθούν σε έναν μελλοντικό πόλεμο να μην χάσουν χιλιάδες στρατιώτες. Πως το καταφέρουν αυτό όμως;
Χάρη στον στρατό από ρομπότ που βελτιώνουν όλο και περισσότερο εκπαιδεύοντάς τον μαζί με το προσωπικό, στο πλαίσιο του Project Convergence.
Μέχρι σήμερα στο Φορτ Ίργουιν δεν υπάρχουν εντελώς αυτόνομα ρομπότ, αλλά όλα τα οχήματα ελέγχονται από έναν στρατιώτη.
Όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του Foreign Policy, οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι τα ρομπότ θα είναι αυτά που θα δώσουν το πρώτο χτύπημα σε έναν πόλεμο, κάνοντας τις βρώμικες, βαρετές και επικίνδυνες δουλειές που σκότωσαν εκατοντάδες περισσότερους από 7.000 στρατιώτες μέσα σε είκοσι χρόνια.
«Ο στόχος είναι να βάλουμε ένα ρομπότ στο πιο επικίνδυνο σημείο στο πεδίο της μάχης αντί για έναν 19χρονο στρατιώτη που έχει τελειώσει τη βασική εκπαίδευση» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Δεν θα ήθελα να βάλω άνθρωπο σε αυτό», είπε ο διοικητής του Φορτ Ίργουιν υποστράτηγος Κερτ Τέιλορ, ο οποίος έχει παρακολουθήσει βίντεο με ουκρανικά στρατεύματα να προσπαθούν να εκκαθαρίσουν ρωσικά ναρκοπέδια με αμερικανικά μέσα.
Τα σενάρια είναι γραμμένα για να ταιριάζουν σε όλα τα πεδία μάχης που έχουν γευτεί οι ΗΠΑ, κυρίως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αλλά από το 2014, όταν ξέσπασε η ουκρανική κρίση μετά από αμερικανική επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ο στρατός χρησιμοποίησε το Φορτ Ίργουιν διεξάγοντας επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας κατά εχθρικών δυνάμεων, που παραπέμπουν στον στρατό της Κίνας και της Ρωσίας.
Οι υπεύθυνοι προσπαθούν να κάνουν τον προσομοιωμένο εχθρό πιο σκληρό απ’ ότι στην πραγματικότητα. Οι μάχες που έχουν βιώσει τα ουκρανικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης -μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης Αζόφσταλ και στη μάχη της Χερσώνας- ανάγκασαν τον αμερικανικό στρατό να προσαρμοστεί ακόμη περισσότερο.
«Αρχικά, είχαμε μονάδες που χτυπούσαν πραγματικά τις πόρτες γιατί αυτό έμαθαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», είπε ο υποστράτηγος Κερτ Τέιλορ, ο διοικητής του εθνικού κέντρου εκπαίδευσης. «Αυτό θα σε σκοτώσει». Και τις περισσότερες φορές, οι στρατιώτες πρέπει να μην ανοίγουν πυρ (με τα (προσομοιωμένα πυρά τους). Υπάρχουν, μάλιστα, αμειβόμενοι ηθοποιοί που περιφέρονται γύρω από τον Irwin παίζοντας πολίτες που έχουν πιαστεί στα πυρά.
Το σενάριο μετα ρομπότ
Τα σενάρια αρχίζουν να περιλαμβάνουν και ρομπότ. Ο ΜακΚάρντι και η διμοιρία του υποδυόμενοι έναν φανταστικό εχθρό των ΗΠΑ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ρομπότ και όχι με στρατιώτες με σάρκα και οστά.
Σήμερα, ο στρατός μπορεί να έχει τρεις διμοιρίες που αναπτύσσονται σε μια βασική επίθεση, είπε ο υπολοχαγός Ισαάκ ΜακΚάρντι: μία για να κρατήσει τον εχθρό στη θέση του, μία άλλη για να ελίσσεται πάνω του και μετά μία ακόμη στην εφεδρεία. Βάλτε ρομπότ σε αυτή την ομάδα στρατιωτών και ξαφνικά έχουν πολύ περισσότερο χώρο για ελιγμούς.
«Τότε έχετε βασικά τρεις διμοιρίες εντελώς απελευθερωμένες», είπε ο ΜακΚάρντι. «Και επίσης εφιστά πολύ μεγαλύτερη προσοχή του εχθρού σε αυτούς τους πιο σκληρούς στόχους των ρομπότ. Σε προστατεύει, σε απελευθερώνει, σου δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και αποδυναμώνει όλα τα άλλα μέτωπα της άμυνας του εχθρού».
Ήταν στρατιώτες μηχανές που κινούνταν πάνω σε οκτώ τροχούς και κουβαλώντας αρκετή δύναμη πυρός για να γεμίσουν μια αποθήκη μικρών όπλων. Σύμφωνα με το πολεμικό σενάριο, αυτή η χούφτα ρομπότ εισέβαλε στο πεδίο της μάχης της φανταστικής πόλης Ujen.
Τα ρομπότ πυροβόλησαν σπίτια όπου κρύφτηκε η δύναμη του ΜακΚάρντι. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη που τριγυρνούσαν στο πεδίο της μάχης για ώρες αιωρούνταν πάνω από τον ΜακΚάρντι και την ομάδα του και έριχναν ψεύτικες «βόμβες» ακριβώς πάνω τους, όπως θα ήταν μια τέλεια βολή πυροβολικού. Ρομπότ σκυλιά, με αισθητήρες για κεφάλια, έψαξαν σπίτια για να βεβαιωθούν ότι ήταν καθαρό το τοπίο.
Είναι δύσκολο να σταματήσεις ένα ρομπότ να κυλήσει κατά μήκος της άμμου και του ηφαιστειακού βράχου του Φορτ Ίργουιν, που προσφέρεται για τέτοια οχήματα (Small Multipurpose Equipment Transports). Εξάλλου οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν έχουν ακόμα πυροβολήσει πραγματικά αληθινά πυρομαχικά σε ρομπότ.
Μια διμοιρία ρομπότ
Ο στρατός των ΗΠΑ εξετάζει μια πρόταση να προσθέσει μια διμοιρία ρομπότ, που ισοδυναμεί με 20 έως 50 ανθρώπινους στρατιώτες, στις ομάδες μάχης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, οι οποίες είναι τα άρματα μάχης της υπηρεσίας, που υποστηρίζονται από άρματα μάχης μονάδες πεζικού.
Οι αξιωματούχοι του στρατού δεν πιστεύουν ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους – ή ότι θα κάνουν πολλά για να λύσουν το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό- αλλά εργάζονται στα μαθηματικά για να πάρουν την αναλογία ανθρώπων προς ρομπότ σε περίπου 2 προς 1 ή 3-προς-1.
Εάν ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει διδάξει στον στρατό κάτι για το μέλλον του πολέμου, πρέπει να κοιτάξει ψηλά, δηλαδή τα drones και να εκπαιδευτούν για να τα αντιμετωπίσουν.Εξάλλου, «αν κάτι μπορεί να δει ή να αισθανθεί, μπορεί να σκοτωθεί».
Για να επιβιώσουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης, οι στρατιώτες πρέπει να γίνονται όλο και πιο μικροί, σχεδόν αόρατοι. Τα εικονικά εχθρικά στρατεύματα του Φορτ Ίργουιν έχουν 105 σμήνη drone και μπορούν να επιτεθούν με δεκάδες έως εκατοντάδες μικρά μη επανδρωμένα αεροπλάνα τη φορά.
Προλάβετε Κινέζους και Ρώσους
Το θέμα για τους Αμερικανούς είναι να αποκτήσουν το πλεονέκτημα πριν το κάνει η Κίνα ή η Ρωσία.
Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό η Κίνα είναι έτοιμη σε σχεδόν κάθε μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας των drone και της ρομποτικής, ενώ το αμερικανικό Project Convergence εξακολουθεί να είναι απλώς ένα πείραμα. Ο Αμερικανικός Στρατός δεν μπόρεσε να εισαγάγει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της νέας τεχνολογίας στον προϋπολογισμό – είναι ως επί το πλείστον στη λίστα των μη χρηματοδοτούμενων προτεραιοτήτων, το κόστος το οποίων αγγίζουν τα 186 δις. δολ..
Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά ακόμα. Ωστόσο, μια καλή βολή στον αισθητήρα μπορεί να καταστήσει ένα ρομπότ εδάφους λειτουργικά άχρηστο. Επίσης, σε έναν βαρύ χειμώνα –όπως στη Ρωσία- ένα ρομπότ μπορεί να μετατραπεί σε μια πανάκριβη παγοκολόνα. Όσο εύκολο είναι να κατασκευαστεί ένα drone άλλο τόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα ρομπότ εξολοθρευτή.
Τα ρομπότ μπορεί να είναι πιο δύσκολο να σκοτωθούν, αλλά δεν μπορείς να διορθώσεις το χαζό ρομπότ. «Δεν έχουν περιέργεια – δεν έχουν ένστικτα», είπε ο στρατηγός Τζιμ Ρέινι, επικεφαλής της Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ. Βέβαια, όπως αναφέρει και το αμερικανικό περιοδικό, η ιδέα της δημιουργίας ρομπότ που έχουν περιέργεια και ένστικτα είναι επίσης τρομακτική.
Μέχρι σήμερα στο Φορτ Ίργουιν δεν υπάρχουν εντελώς αυτόνομα ρομπότ, αλλά όλα τα οχήματα ελέγχονται από έναν στρατιώτη.
Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι τα ρομπότ του μέλλοντος μπορεί να χρειάζεται να ακολουθούν κανόνες για την ειρήνη και τον πόλεμο. Βέβαια, σήμερα ο ουκρανικός στρατός δεν ενδιαφέρεται πολύ για μέτρα ασφαλείας, όπως διακόπτες που θα ανάγκαζαν ένα ρομπότ να σταματήσει τις επιχειρήσεις εάν λάμβανε εντολή.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ νοιάζεται πολύ για τέτοιου είδους μέτρα ασφαλείας, σε αντίθεση με τους Ουκρανούς.
«Ο νόμος του πολέμου είναι ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμόσουμε ρομποτικά συστήματα», λέει ο υπεύθυνος για ζητήματα τενχνολογίας αξιωματικός Άλεξ Μίλερ.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί επιστήμονες εξακολουθούν να βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο, ακριβώς όπως οι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που κατασκεύασαν τα πρωτόκολλα δικτύου που οδήγησαν στο Διαδίκτυο. «Δεν οραματίστηκαν το Διαδίκτυο, επομένως δεν οραματίστηκαν όλους τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν κατάχρηση του Διαδικτύου», είπε ο Μίλερ.
- Δεν θα αγωνιστεί στο ATP Finals o Τζόκοβιτς
- Πωλείται… αέρας από τη Λίμνη Κόμο σε κουτάκια αναψυκτικών
- Εκλογές ΗΠΑ: Ο ιστορικός που προβλέπει το αποτέλεσμα τα τελευταία 40 χρόνια
- Νέα Αριστερά: Το νομοσχέδιο για τον «προσωπικό ιατρό» υπονομεύει την καθολική κάλυψη των ασθενών
- Καμίλα: Αποσύρεται από κάθε δημόσια εμφάνιση – Τι συμβαίνει με την υγεία της
- Netflix: Έφοδος φορολογικών αρχών σε Γαλλία και Ολλανδία